Αντικαρκινική Σαλάτα που Προστατεύει τον Οργανισμό και Πρέπει να την Καταναλώνουμε τουλάχιστον Μια Φορά την Εβδομάδα!

Αντικαρκινική Σαλάτα που Προστατεύει τον Οργανισμό και Πρέπει να την Καταναλώνουμε τουλάχιστον Μια Φορά την Εβδομάδα!

Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα σαλάτες, πολύχρωμες, πράσινες, νόστιμες ή.. συνηθισμένες. Όπως και να είναι αυτό συνιστά μια  νόστιμη και υγιεινή συνήθεια. Οι σαλάτες όμως δεν είναι μόνο μια τυπική ανάμιξη λαχανικών, που καλύπτονται, πολλές φορές, από ένα ντρέσινγκ.

Οι σαλάτες πλέον είναι ένα είδος διατροφής με τεράστια ποικιλία υφής και γεύσης.

Οι καλύτερες σαλάτες, ωστόσο, είναι αυτές που όχι μόνο φαίνονται υπέροχες αλλά προσφέρουν στον οργανισμό μας πολλά οφέλη. Εφ΄όσον όλα τα λαχανικά συνδέονται πλέον με την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου, η σωστή κατανάλωση δεν είναι πλέον μια επιλογή, αλλά μια προϋπόθεση υγείας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν συνταγές για σαλάτες που είναι πολύ υγιεινές και μας προστατεύουν από αυτή  την ασθένεια.

Αντικαρκινική σαλάτα με σπανάκι και αβοκάντο.

Τα λαχανικά αυτά είναι οι  αστέρες που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη συνταγή και μάλιστα βελτιώνουν την υγεία σας!

Σπανάκι.

Εκτός από τη μικρή θερμιδική του αξία (7 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι ωμό και 41 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι), είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη, αλλά πλούσιο σε νιασίνη και ψευδάργυρο και περιέχει αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. (1)

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, C, E και K καθώς και θειαμίνης, βιταμίνης Β-6, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο (το μαγειρεμένο σπανάκι προσφέρει υψηλότερες ποσότητες Βιταμίνης Α και σιδήρου από το ωμό σπανάκι). (2)

Το σπανάκι περιέχει περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές φλαβονοειδείς ενώσεις που λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά συστατικά.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα θρεπτικά συστατικά του σπανακιού αντιμετωπίζουν την καταστροφή του DNA και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όγκων (3). Επίσης η φλαβονοειδής ουσία «καμφερόλη» που υπάρχει στο σπανάκι (και σε κάποια άλλα λαχανικά), μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά 40% (4), ενώ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού κατά 44%. (5)

Παράλληλα, τα καροτενοειδή στο σπανάκι (και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά) είναι υπεύθυνα για «… μείωση τουλάχιστον 60-70% στους όγκους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη και ακόμη και σε 40-50% μείωση του όγκου του πνεύμονα και όγκων σε άλλα ζωτικά όργανα». (6)

Παράλληλα, τα ίδια φλαβονοειδή που υπάρχουν στο σπανάκι και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τις συνέπειες της γήρανσης, ειδικά του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά ενδεχομένως να βελτιώσουν σημαντικά τη μαθησιακή ικανότητα και τις κινητικές δεξιότητες. (7)

Επίσης, η κατανάλωση 2,8 μερίδων πράσινων φυλλωδών, κίτρινων και σταυρανθών λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο, κ.α) κάθε μέρα μπορεί να επιβραδύνει τη διανοητική φθορά έως και 40%. (8)

Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των οφθαλμικών παθήσεων όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) και ο καταρράκτης (9). Επιπλέον, αυτή η σούπερ τροφή συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος στους διαβητικούς, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της υγείας των οστών και τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άσθματος. (10)

Διαβάστε επίσης: Καλλιέργησε σπανάκι στον κήπο εύκολα και απλά

Αβοκάντο

Ενώ πολλοί κατηγορούν το αβοκάντο για τα πολλά λιπαρά τους, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο και πιο υγιεινό λίπος από αυτό του αβοκάντο.

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να βελτιώσει την επίπεδα LDL χοληστερόλης και να μειώσει τα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Γενικά, τα αβοκάντο είναι μια θρεπτική και φυτοχημική τροφή πλούσια σε διαιτητικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Α, C, Ε και Κ-1, καθώς και φολικό, βιταμίνη Β6, νιασίνη, παντοθενικό οξύ (Β5), ριβοφλαβίνη Β-2), χολίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και φυτοστερόλες. Το έλαιο από αβοκάντο περιέχει 71% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, 13% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και 16% κορεσμένα λιπαρά οξέα. (11)

Η αναλογία λιπαρών ω-3 προς ω-6 δεν είναι απαραιτήτως ευνοϊκή, αλλά μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστου λίπους, (παρόμοια με εκείνα που απαντώνται στις ελιές), ειδικότερα το ελαϊκό οξύ, είναι βασικά στοιχεία για την υγεία της καρδιάς. (12)

Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτοστερολών, όπως η βήτα-σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η στιγμαστερόλη, τα οποία παρέχουν σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους που έχει το αβοκάντο για το καρδιοαγγειακό σύστημα, καθώς και πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες (13,14, 15, 16, 17). Μια μελέτη δείχνει ότι τα αβοκάντο είναι ακόμη αποτελεσματικά έναντι της σκληρής μάχης για τη θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML). (18)

Άλλα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωση αβοκάντο περιλαμβάνουν την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (19), τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης (20, 21, 22), την πρόληψη και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (23, 24), την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας (25, 26), θεραπεύουν την ψωρίαση (27) αυξάνοντας σημαντικά τη διαλυτή περιεκτικότητα κολλαγόνου στο δέρμα (28), αντιμετωπίζουν το σκληρόδερμα (29) ενώ επιταχύνουν την επούλωση των τραυμάτων. (30)

Διαβάστε επίσης: Τα πέντε οφέλη του αβοκάντο για τον οργανισμό μας

Πεκάν

Τα πεκάν είναι οι πιο πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά ξηροί καρποί (31). Το βασικό αντιοξειδωτικό τους είναι η βιταμίνη Ε, η οποία προάγει τη νευρολογική και την κυτταρική προστασία από προβλήματα όπως η στεφανιαία νόσος, το Αλτσχάιμερ και φυσικά ο καρκίνος. Μόνο μια χούφτα πεκάν καθημερινά βοηθά στη μείωση επιπέδων κακής χοληστερόλης και διεγείρει την απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητά σε ελαϊκό οξύ. (32)

Ρόδια

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι βασικά για τον οργανισμό, προσφέρουν πολλά οφέλη με ισχυρές αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα ρόδια έχουν τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κρασί ή το πράσινο τσάι. Μελέτες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές τανίνες και τα φλαβονοειδή στα ρόδια «αναστέλλουν επιλεκτικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα». Μελέτες δείχνουν περαιτέρω ότι η κατανάλωση ροδιών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. (33, 34)

Αυτό το υπέροχο φρούτο είναι επίσης μια καταπληκτική πηγή βιταμινών A, C και E (επίσης βασικά αντιοξειδωτικά) καθώς και φολικού οξέος. Επίσης βελτιώνουν την καρδιαγγειακής υγεία, προστατεύουν την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, θεραπεύουν πεπτικές διαταραχές, την οστεοαρθρίτιδα, την αναιμία και τον διαβήτη. (35, 36, 37, 38)

Διαβάστε επίσης: Πέντε λόγοι για να καταναλώνετε περισσότερο ρόδια

Για φανταστείτε λοιπόν μια σούπερ σαλάτα που περιέχει κάθε μία από αυτές τις σούπερ τροφές! Είναι μια από τις πιο ισχυρές αντικαρκινικές σαλάτες που μπορείτε να ετοιμάσετε.

Συνταγή για την Super σαλάτα κατά του καρκίνου!

Μερίδες: 1-2
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Συστατικά:

Για τη σαλάτα:

  • 1 ½ φλιτζάνι βιολογικά φύλλα σπανάκι
  • ½ φέτα αβοκάντο
  • 1/3 φλιτζάνι βιολογικά ντοματάκια
  • 1/3 φλιτζάνι βιολογικά βατόμουρα
  • 1/3 φλιτζάνι άψητα πεκάν
  • 1/3 φλιτζάνι ροδιού

Για το ντρέσσινγκ:

  • 1 κουταλιά σούπας λάδι από αβοκάντο
  • 1 κουταλάκι ξύδι μήλου μηλίτη (ACV)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο χυμό λεμονιού
  • Αλατοπίπερο και πιπέρι.

Οδηγίες

1. Προσθέστε όλα τα συστατικά σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Ανακατέψτε όλα τα υλικά του ντρεσσινγκ σε ένα βάζο με καπάκι και ανακινήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Προσθέστε το ντερσινγκ στη σαλάτα και ανακατέψτε καλά,
4. Σερβίρετε και απολαύστε!

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

share24.gr / Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης

Περισσότερα άρθα, σαν αυτό, για την υγεία στη σελίδα Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης. Κάντε like στο κουτί που ακολουθεί:

!!!Σημαντικό!!! Το περιεχόμενο του site προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας, στη σελίδα «Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης» στο facebook και σύνδεσμο (link) στο άρθρο

Δείτε Επίσης

Πικρό Πεπόνι - Σκοτώνει τα Καρκινικά Κύτταρα, Καταπολεμά τον Διαβήτη και Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Μας Σύστημα!

Πικρό Πεπόνι – Σκοτώνει τα Καρκινικά Κύτταρα, Καταπολεμά τον Διαβήτη και Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Μας Σύστημα!

Όταν ταξιδεύουμε με νοσταλγία στις καλοκαιρινές διακοπές και τις γευστικές του απολαύσεις, η πρώτη εικόνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *