Μαγειρεύοντας Έτσι το Φαγητό Επιταχύνουμε τη Διαδικασία της Γήρανσης - Μάθετε πως θα το Αποφύγετε

Μαγειρεύοντας Έτσι το Φαγητό Επιταχύνουμε τη Διαδικασία της Γήρανσης – Μάθετε πως θα το Αποφύγετε

Το γνωρίζετε πως η διατροφή μας και ο τρόπος που μαγειρεύουμε τις τροφές μας επηρεάζουν το δέρμα; Ειδικά αν έχετε αδυναμία στα γλυκά, θα πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Αν σας αρέσουν τα κέικ, οι σοκολάτες και άλλα γλυκά, μπορεί να ανησυχείτε μήπως πάρετε μερικά επιπλέον κιλά. Θα έπρεπε, όμως, να ανησυχείτε και μήπως εμφανιστούν στην επιδερμίδα του προσώπου σας μερικές ακόμα ρυτίδες.

Ναι, είναι αλήθεια! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τρώγοντας γλυκά και με την πάροδο των ετών, η υπερβολική ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία που ονομάζεται «γλυκοζυλίωση», η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει γήρανση του δέρματος.

Η γλυκοζυλίωση δεν προκαλείται μόνο από την κατανάλωση γλυκών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύετε το φαγητό σας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να επιβαρύνει τον οργανισμό, όταν πάσχει από μερικές σοβαρές ασθένειες.

Στο τέλος του άρθρου παραθέτουμε 10 τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τη γλυκοζυλίωση, και να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό χωρίς να χρειαστεί να στερηθείτε τα γλυκίσματα που σας αρέσουν.

Τι είναι η γλυκοζυλίωση;

Όταν τρώμε φαγητό, το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, όπως είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Στη συνέχεια, ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτά τα σάκχαρα σαν ενέργεια για τις ανάγκες του. Μερικές φορές, όμως, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε, και όταν καταναλώνουμε πάρα πολλές ζαχαρώδεις τροφές ή τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – αυτά τα σάκχαρα αντιδρούν με τις πρωτεΐνες και τα λίπη με έναν αφύσικο τρόπο, παράγοντας επιβλαβή χημικές ουσίες που ονομάζονται «τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (ή σε συντομία: AGEs)». Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «γλυκοζυλίωση«. (Στο άρθρο θα αναφερόμαστε σε αυτές τις ουσίες συντομογραφικά, δηλαδή θα τις γράφουμε AGEs).

Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των AGEs στο σώμα μας, τόσο πιο γρήγορα γερνάμε. Οι επιστήμονες έκαναν αυτή τη σύνδεση μελετώντας τους διαβητικούς. Τον κύριο ρόλο έχει το σάκχαρο στο αίμα και όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη η παραγωγή των AGEs. Οι διαβητικοί δυσκολεύονται να ελέγξουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ως αποτέλεσμα, έχουν την τάση να γερνούν γρηγορότερα.

Τα ψημένα τρόφιμα και οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν γήρανση του δέρματος

Νέες μελέτες (1) δείχνουν ότι τα AGEs υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Οι νέοι τρόποι επεξεργασίας των τροφίμων, που εφαρμόζονται από τις βιομηχανίες τροφίμων και οι δημοφιλείς μέθοδοι μαγειρέματος εκθέτουν τα τρόφιμα σε υπερβολικά ξηρή θερμότητα, ώστε να αποστειρώνονται, να είναι εύπεπτα και γευστικά. Όμως, η διαδικασία αυτή επίσης βοήθα στην αύξηση των AGEs σε αυτά σε επίπεδα επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Για ποιο λόγο όμως καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι τοξικές; Είναι απλό. Τα AGEs δίνουν στην τροφή εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που συνδέουμε με τα αγαπημένα μας γεύματα. Τα AGEs είναι υπεύθυνα για τη γλυκιά γεύση, την εμφάνιση και τη μυρωδιά των τροφίμων που απολαμβάνουμε.Το μπιφτέκι της σχάρας, η πίτσα, τα αναψυκτικά, το τηγανητό κοτόπουλο, το μπέικον, οι τηγανητές πατάτες και τα κουλουράκια είναι γεμάτα με AGEs. Οι ουσίες αυτές στο μαγειρεμένο φαγητό είναι αυτές που μας προσελκύουν, μας ξυπνούν τις αισθήσεις, μας ενθαρρύνουν να δώσουμε ακόμη ένα δάγκωμα όταν είμαστε ήδη χορτάτοι. Πόσοι από εμάς θα είχαμε την ίδια επιθυμία να φάμε αυτές τις τροφές με την ίδια διάθεση αν ήταν ωμές;

Άλλα προβλήματα που μας προκαλούν τα AGEs εκτός από τη γήρανση του δέρματος

Τα ζωικά λίπη εύκολα οξειδώνονται από τα AGEs όταν ψήνουμε την τροφή. Όταν συμβαίνει αυτό, τα οξειδωμένα λιπίδια της τροφής έχουν την τάση να κολλούν στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλούν απόφραξη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα καρδιακά προβλήματα. Εναλλακτικά, εγκαθίστανται στην περιφέρεια της μέσης μας προκαλώντας φλεγμονή, παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη κι άλλα παρόμοια προβλήματα.

Αν δεν σας απασχολεί ή επιτάχυνση της γήρανσης που προκαλούν τα AGEs και νιώθετε ευγνώμονες για την απόλαυση που σας έχουν χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια, διαβάστε μερικά από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλούν στον οργανισμό και ξανασκεφτείτε το.

Περισσότερο από κάθε άλλο συστατικό των τροφών μας, τα AGEs βρέθηκε πως συνδέονται με αρκετές ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της νεφρικής ανεπάρκειας, της νόσου του Alzheimer, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της αρθρίτιδας, της οστεοπόρωσης, της γήρανσης του δέρματος,της κακής επούλωσης των πληγών και της περιοδοντικής νόσου.

Πώς θα μειώσετε τα επίπεδα των AGEs στον οργανισμό και θα καθυστερήσετε τη διαδικασίας της γήρανσης

Τώρα που γνωρίζουμε ότι η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα, οδηγεί στο σχηματισμό των AGEs και επιταχύνει τη γήρανσης του δέρματος, τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε! Εδώ παραθέτουμε δέκα συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το δέρμα μας λείο και λαμπερό καθώς μεγαλώνουμε.

1.Ελέγξτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα: Αν είστε διαβητικός, γνωρίζετε ήδη πως αυτό είναι το κλειδί για την υγεία σας, αλλά τώρα ξέρετε ότι μπορεί επίσης να αποτελεί μια μέθοδο αντι-γήρανσης. Ακόμα κι αν δεν είστε διαβητικός, όμως, οι αιχμές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε αυτά τα επίπεδα σταθερά. Καταναλώστε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φροντίστε να τρώτε κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες με πρόγραμμα.

2. Περιορίστε τα γλυκά: Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε μια λαχτάρα για να φάτε μια πάστα από το ζαχαροπλαστείο, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο να κάνετε νέες ρυτίδες; Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα φρούτο αντί για το γλυκό.

3. Περιορίστε τα αρτοσκευάσματα και κόψτε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά: Δεν είναι μόνο τα γλυκά που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Να θυμάστε ότι πολλά τρόφιμα, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, οι πατάτες και άλλα παρόμοια τρόφιμα διασπώνται γρήγορα στο σώμα ανεβάζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιλέξτε τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, ώστε να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να μείνετε ικανοποιημένοι. Εντάξτε στη διατροφή σας τους ξηρούς καρπούς και σπόρους, το άπαχο κρέας, τα αυγά, το τόφου και περισσότερα λαχανικά, υγιή δημητριακά, όπως το κριθάρι, το κινόα και νιφάδες βρώμης,το γιαούρτι και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα πεπόνια.

4.Περιορίστε το barbeque: Το μπάρμπεκιου, το τσιγάρισμα και το ψήσιμο των τροφίμων δημιουργούν AGEs στο φαγητό, πριν το καταναλώσετε! Όποτε βλέπετε ότι το κρέας σας έχει ξεροψηθεί, να ξέρετε ότι αυτά τα τραγανά μέρη είναι γεμάτα AGEs. Με την κατανάλωση τέτοιων φαγητών, προσθέτετε τοξικές ουσίες σε αυτές που σχηματίστηκαν ήδη στο σώμα σας από τα σάκχαρα των άλλων τροφών. Σκεφτείτε πως δεν είναι τόσο σημαντικό να απολαμβάνουμε το φαγητό σε σχέση με την υγεία μας και τουλάχιστον φροντίστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά και αργά.

5. Προστατέψτε το δέρμα σας: Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει το σχηματισμό των AGEs. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο χρησιμοποιώντας αντηλιακό χειμώνα καλοκαίρι. Να θυμάστε ότι η γλυκοζυλίωση επηρεάζει ολόκληρο το δέρμα κι όχι μόνο το πρόσωπό. Έτσι φροντίστε να προστατεύετε τα χέρια, το λαιμό, και τα πόδια κάθε φορά που είναι εκτεθειμένα.

6. Διατηρήστε το βάρος σας σε κανονικά πλαίσια: Έρευνες έδειξαν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει στο σχηματισμό των AGEs.

7. Κάντε ασκήσεις με βάρη: Οι μύες καταναλώνουν γλυκόζη, έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η μυική σας μάζα, τόσο περισσότερη γλυκόζη καταναλώνει το σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε, η μυική μάζα μειώνεται, κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας παράλληλα στην αύξηση των AGEs. Η τακτική εξάσκηση με βάρη μπορεί να βοηθήσει στη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
8. Περιορίστε το αλκοόλ: Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αλκοόλ αυξάνει το στρες γλυκοζυλίωσης.

9. Ενισχύστε την αντιοξειδωτική σας άμυνα: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα και το τσάι, έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη γλυκοζυλίωση. Εντάξτε τέτοιες τροφές στη διατροφή σας ώστε να βοηθήσετε το δέρμα σας να αμυνθεί από τις επιπτώσεις των AGEs.

10. Πάρτε συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες Β1 και Β6 αναστέλλουν το σχηματισμό των AGEs. Ένα άλλο φυσικό συστατικό που προστατεύει από το σχηματισμό των AGEs είναι ή καρνοσίνη.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

share24.gr

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ

Οι παραπομπές του άρθρου:

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15211089

Δείτε Επίσης

Πιτυρίδα - Φυσικές Θεραπείες για Όσους Υποφέρουν από Πιτυρίδα χωρις Χημικά Σκευάσματα!

Πιτυρίδα – Φυσικές Θεραπείες για Όσους Υποφέρουν από Πιτυρίδα χωρις Χημικά Σκευάσματα!

Η πιτυρίδα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα δυσάρεστο και ενοχλητικό πρόβλημα. Παράλληλα, λόγω της δυσάρεστης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *