Μια σούπα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και ταυτόχρονα να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας. Τρώγεται ζεστή το χειμώνα και δροσερή τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις, υφές, και συστατικά που μπορείτε να δοκιμάσετε και να ανακαλύψετε. Μια σούπα με βάση τις φακές είναι και θρεπτική και νόστιμη επιλογή, ειδικά όταν προσθέσετε τα κατάλληλα μπαχαρικά, όπως είναι ο κουρκουμάς, θα ωφελήσετε και την υγεία σας.
Γιατί πρέπει να τρώμε συχνά σούπες;
Η σούπα μπορεί και συνδυάζει διάφορες αντιφλεγμονώδεις τροφές και μπαχαρικά με σκοπό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα και τη γρίπη ή ακόμα και να βελτιώσει την άμυνα του οργανισμού εναντίον των αλλεργιών και του άσθματος. Επίσης, μπορεί να δράσει θετικά και σε μια σειρά άλλων ασθενειών και συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη φλεγμονή, όπως η κατάθλιψη, η κόπωση, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ψωρίαση, η παχυσαρκία, η Νόσο του Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και πολλές ακόμα.
Η φλεγμονή είναι μέρος του τρόπου άμυνας του οργανισμού μας εναντίων των παθογόνων. Ωστόσο, όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο, το σώμα μας αρχίζει να επιτίθεται στον εαυτό του. Η χρόνια φλεγμονή οφείλεται και επιδεινώνεται από το στρες, την αϋπνία και την κακή διατροφή.
Η χρόνια φλεγμονή συχνά συνοδεύεται από (1) :
- Πυρετό
- Ρίγος
- Κόπωση / Απώλεια ενέργειας
- Πονοκέφαλο
- Ανορεξία
- Μυϊκή δυσκαμψία
- Πόνο στις αρθρώσεις
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
Η συνταγή σούπας με φακές και κουρκουμά που ακολουθεί παρακάτω είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή, να μείνετε ενυδατωμένοι και να αποκρούσετε σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια.
Στην συνταγή υπάρχουν και μήλα και μπορεί να σας φανεί παράξενη η ελαφρώς γλυκόξινη γεύση τους στη σούπα. Φτιάξτε τη σούπα σαν κύριο πιάτο, σερβίρετέ την με ρύζι και λαχανικά ή με φρέσκο ψωμί και βούτυρο.
Συστατικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- 1 μιση φλιτζάνι γάλα καρύδας
- 2 μήλα, καθαρισμένα και πολτοποιημένα
- 1 μιση κουταλάκι κανέλα
- 2 φλιτζάνια φακές
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 2-3 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο σε κύβους
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Μια πρέζα μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
- Ξεπλύνετε τις φακές με κρύο νερό.
- Αφήστε τις φακές να στραγγίξουν εντελώς.
- Ρίξτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέστε τον κουρκουμά και τα μήλα ανακατέβοντας το μείγμα για 2 λεπτά συνεχώς.
- Προσθέστε νερό και ανεβάστε τη θερμοκρασία στο τέρμα.
- Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά στη μέση και προσθέστε τις φακές. Σιγοβράστε με το καπάκι για 15 λεπτά.
- Προσθέστε το γάλα καρύδας και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και συνεχίστε να βράζεται μέχρι οι φακές να μαλακώσουν για περίπου 10-20 λεπτά.
- Μπορείτε να σερβίρετε τις φακές σε ένα ζεστό πιάτο, γαρνιρισμένο με σπόρους κολοκύθας και ξύσμα καρύδας.
Οι ιδιότητες των βασικών συστατικών
Κουρκομάς
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην ανατολή για πάνω από 4000 χρόνια και έχει αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 3000 μελέτες τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό το χρυσό μπαχαρικό περιέχει πάνω από 100 δραστικές ενώσεις, με την πιο γνωστή από αυτές να είναι η κουρκουμίνη (2).
Είναι μια ισχυρά αντι-φλεγμονώδης τροφή, αντιμετωπίζει τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις που σχετίζονται με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου και άλλες πεπτικές διαταραχές, καθώς και φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως την αρθρίτιδα. Άλλα οφέλη του περιλαμβάνουν την τόνωση της ενέργειας, την ανακούφιση από τα αέρια, την καταπολέμηση των παρασίτων των εντέρων, βελτιώνει την πέψη, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, διαλύει τους χολόλιθους, προλαμβάνει τη μόλυνση και βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων, των εγκαυμάτων και των μωλωπισμών.
Ανακουφίζει επίσης τον πόνο, αντιμετωπίζει τον ερεθισμό του δέρματος και την κολίτιδα, προλαμβάνει τον καρκίνο και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και την πλάκα. Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που να μην μπορεί να κάνει (3)!
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη ελάττωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by-pass) μέχρι και κατά 65%(4).
Διαβάστε εδώ πώς να ετοιμάσετε τον κουρκουμά ώστε να είναι καλύτερα απορροφήσιμος από τον οργανισμό.
Γάλα Καρύδας
Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται αφού αφυδατώσουμε και στην συνέχεια μουλιάσουμε την λευκή σάρκα της καρύδας σε ζεστό νερό. Το μείγμα διηθείται μέσω ενός τουλουπανιού. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά το γάλα καρύδας πωλείται επίσης στο εμπόριο σε συσκευασία (5).
Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, μαγγάνιο χαλκό, σελήνιο και τα απαραίτητα λιπαρά (6).
Το σελήνιο παίζει ρόλο στον θυρεοειδή αδένα και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το μέταλλο αυτό μπορεί επίσης να προλάβει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το άσθμα, την ανδρική στειρότητα και τη ρευματοειδής αρθρίτιδα (7).
Το λαυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ αλυσίδας μέσου μήκους που βρίσκεται στο λάδι καρύδας και στο γάλα, επάγει την απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου μέσω του οξειδωτικού στρες (8). Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και επουλώνει τις πληγές. Μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό ουλών όταν χρησιμοποιείται από ασθενείς με ακμή (9). Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι φαινολικές ενώσεις και κυτοκινίνες που βρίσκονται στην καρύδα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσωμάτωσης του αμυλοειδούς πεπτιδίου-β, αναστέλλοντας πιθανών ένα βασικό βήμα στην παθογένεση της Νόσου του Alzheimer (10).
Φακές
Οι φακές είναι ένα όσπριο υψηλής πρωτεϊνικής αξίας και υπάρχουν ποικιλίες κίτρινου, πράσινου, μαύρου, και κόκκινου χρώματος. Είναι εύκολες στο μαγείρεμα και φθηνές, μια βασική τροφή για το σπίτι (11).
1 φλιτζάνι φακές περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: (12)
- 90 % του φυλλικού οξέος που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 37 % σιδήρου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 17 % του ψευδαργύρου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 49 % του μαγγανίου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 36 % του φωσφόρου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 22 % της θειαμίνης που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 21 % του καλίου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 18 % της βιταμίνης Β6 που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 25 % του χαλκού που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
- 18 % του μαγνησίου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά
Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συμβάλουν στη μείωση της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, ενώ παράλληλα εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στις φακές φακές εξισορροπούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σταθεροποιούν την πίεση του αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου (13,14). Βελτιώνουν επίσης την πέψη, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και προωθούν τις κινήσεις του εντέρου (15).
Μήλα
Τα μήλα βελτιώνουν γενικά την υγεία μας και την ζωτικότητά μας. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του άσθματος και της νόσου του Alzheimer, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και προάγουν την υγεία των οστών, την λειτουργία των πνευμόνων και την υγεία του πεπτικού συστήματος (16).
Πλούσια σε βιταμίνη C,τα μήλα βοηθούν με στην ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών σε όλα τα όργανα του σώματος βοηθώντας το σώμα να παράξει κολλαγόνο. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και έτσι προστατεύουν κατά των ελευθέρων ριζών (17).
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, χάρη στα υψηλά επίπεδα κερκετόλης που περιέχουν. Αυτό και τα άλλα φλαβονοειδή που περιέχουν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, καθώς και άλλες παθήσεις όπως το άσθμα και το διαβήτη. Μπορεί ακόμη να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα (18). Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στη φλούδα των μήλων, οπότε φροντίστε να μην τα ξεφλουδίσετε πριν από το φαγητό και να τα προμηθεύεστε από βιολογικές καλλιέργειες.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr / Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης