Γνωρίζατε ότι το τυρί προκαλεί εθισμό; Αν σας αρέσει ίσως είστε εθισμένοι σε αυτό!

Γνωρίζατε ότι το τυρί προκαλεί εθισμό; Αν σας αρέσει ίσως είστε εθισμένοι σε αυτό!

Εάν ρωτήσετε κάποιον που νηστεύει, ποια τροφή του λείπει περισσότερο, θα σας απαντήσει με σιγουριά: «το τυρί, έχω αδυναμία στο τυρί και δυσκολεύομαι να το νηστέψω». Γιατί λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Άλλωστε το τυρί μερικές φορές δε μας μυρίζει απαίσια;

Η απάντηση κρύβεται σε μια λέξη: καζομορφίνη! Oι καζομορφίνες είναι πρωτεϊνικά στοιχεία που προέρχονται από την πέψη της πρωτεΐνης  γάλακτος, την καζεΐνη. Το διακριτικό χαρακτηριστικό της καζομορφίνης είναι ότι έχει οπιώδες αποτέλεσμα. Κι όμως: τα οπιοειδή έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες κι αυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες Η εξάρτηση προκύπτει από τη συνεχή χορήγηση και οδηγεί σε σύνδρομο στέρησης με την απότομη διακοπή. Τα οπιοειδή είναι γνωστά για την ιδιότητα να προκαλούν αίσθημα ευφορίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποσπασματική χρήση  οπιοειδών. Ωστόσο, όταν το τυρί, και εν γένει τα γαλακτοκομικά, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της διατροφής μας, δυσκολευόμαστε πολύ να τα καταργήσουμε από το διαιτολόγιό μας.

Η καζεΐνη είναι μια καυτή πατάτα για τους ωμοφάγους και τους φυτοφάγους διότι μπορεί να εντοπιστεί στα συστατικά συγκεκριμένων τυριών μη γαλακτοκομικής προέλευσης και τυριών ειδικών για φυτοφάγους. Ενδεχομένως να γνωρίζετε κάποια πράγματα, όσον αφορά αυτό το χαρακτηριστικό, ωστόσο οι εθιστικές ιδιότητες της καζεΐνης είναι λίγο έως πολύ άγνωστες. Καθώς η καζεΐνη διαλύεται στο στομάχι παράγοντας την πεπτίδη, την καζομορφίνη (ένα οπιούχο), απελευθερώνει  ισταμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι πολύς κόσμος, 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρει από αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα!

Ας επιστρέψουμε στο οπιώδες αποτέλεσμα. Για να γίνει 1 κιλό τυρί χρειάζονται περίπου 10 κιλά γάλα. Καθώς το γάλα μετατρέπεται σε τυρί, τα υγρά απορροφούνται, οπότε αυτό που απομένει είναι η ποσότητα του τυριού με συμπυκνωμένη καζεΐνη και αρκετά λιπαρά. Οπότε, τα συμπυκνωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οπιοειδών, ακόμη και μορφίνη.

Στο σημείο αυτό, ενδεχομένως να αναρωτιέστε με ποιον εξελικτικό τρόπο τα συστατικά αυτά βρίσκονται στο γάλα των θηλαστικών. Ο Dr. Neal Barnard, ερευνητής και γιατρός ο ίδιος, εξηγεί το εξής:  «φαίνεται ότι τα οπιοειδή που βρίσκονται στο γάλα της μητέρας προκαλούν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα στο μωρό και στην ουσία είναι υπεύθυνα για τη καλή σχέση του δεσμού μητέρας – παιδιού. Όχι, δεν είναι υπεύθυνα μόνο τα νανουρίσματα και το κούνημα. Οι ψυχολογικοί δεσμοί έχουν πάντα ένα φυσικό έρεισμα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, το γάλα της μητέρας επιδρά ως ναρκωτικό στον εγκέφαλο του μωρού και διασφαλίζει ότι το μωρό θα δεθεί με τη μητέρα και θα συνεχίζει να λαμβάνει τα συστατικά που του είναι απαραίτητα. Όπως και η ηρωίνη, ή η κοδεΐνη, οι καζομορφίνες επιβραδύνουν τις εντερικές κινήσεις και ενεργούν ανασταλτικά στη διάρροια. Το οπιώδες αποτέλεσμα, ενδεχομένως, να προκαλεί την εντύπωση ότι τα τυριά είναι στυπτικά, όπως τα οπιοειδή αναλγητικά».

Το Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων, ως απάντηση σε ορισμένες αντίστοιχες μελέτες, εκπόνησε μια έρευνα σχετικά με την επίδραση των καζομορφινών και των παρόμοιων βιολογικών πεπτιδίων. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στο εξής ερώτημα (αν και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό): οι καζομορφίνες ενέχουν πιθανές δηλητηριώδεις επιδράσεις στην υγεία; Είναι ένα ερώτημα που βασίζεται στην εθιστική ιδιότητα των οπιοειδών φαρμάκων.

Το ερώτημα αυτό δεν έχει ακόμη απαντηθεί και βρίσκεται υπό διερεύνηση. Επιπλέον, διερευνάται το ζήτημα του κατά πόσον οι καζομορφίνες διεισδύουν στον εντερικό ιστό και εισρέουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ διερευνώνται επίσης ζητήματα όπως ο αυτισμός κ.λπ. Ωστόσο, πολλά από αυτά ενδεχομένως να είναι και υπερβολές.

Δηλαδή, πόσο σημαντικός είναι ο βαθμός εθισμού και σε τι ποσότητες εισρέει στην κυκλοφορία;

Η κοινή λογική μας λέει το εξής: γνωρίζουμε ότι τα οπιώδη φάρμακα προκαλούν διαφορετικές επιδράσεις στους ανθρώπους. Γενικότερα, είναι σχετικά δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι αυτό ισχύει και για τις ουσίες που παράγουν οπιώδες αποτέλεσμα. Επίσης, είναι εν γένει αποδεκτό ότι η χρήση ενός φαρμάκου σε καθημερινή βάση είναι κακή για όλους μας ακόμη και σε χαμηλές δοσολογίες, ως εκ τούτου, η κατανάλωση αναλόγων ουσιών προφανώς δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Η ερώτηση δεν αφορά το κατά πόσο η καζομορφίνη δηλητηριάζει τον οργανισμό, το θέμα είναι μήπως τα γαλακτοκομικά εν γένει βλάπτουν την υγεία μας!

Και η απάντηση σε αυτό είναι ΝΑΙ!

Η καζομορφίνη από μόνη της εξηγεί τον λόγο που μας αρέσει το τυρί τόσο πολύ και γιατί μας είναι δύσκολο να το καταργήσουμε από τη διατροφή μας. Είναι το σάκχαρο (λακτόζη), η ζωική πρωτεΐνη και τα κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ενεργοποιούν τα επίπεδα IGF-1 στον οργανισμό και ευθύνονται για πολλούς καρκίνους) που καθιστούν τα γαλακτοκομικά μια τροφή που πρέπει να καταναλώνεται περιορισμένα για να μην βλάψει την υγεία μας.

Κείμενο – Απόδοση: Λ.Τ.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr / Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!