10 Αποφθέγματα του Βούδα που θα γαληνέψουν τη ψυχή σας

10 Αποφθέγματα του Βούδα που θα γαληνέψουν τη ψυχή σας

Είναι σημαντικό να κατανοούμε την πραγματική σημασία των αποφθεγμάτων που ακούμε για τη ζωή, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σοφία και να οικοδομήσουμε μια σχέση μεταξύ της  πνευματικότητάς  και του κόσμου στον οποίο υπάρχουμε.

Τα παρακάτω αποφθέγματα του Βούδα μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. Θα ελαφρύνουν την ψυχή σας όταν κατανοήσετε  το αληθινό νόημα τους και αρχίσετε να το εφαρμόζετε.

1.«Μην στέκεστε στο παρελθόν. Μην ονειρεύεστε το μέλλον. Συγκεντρώστε τη σκέψη σας στο τώρα.»

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα για τη ζωή είναι η κατανόηση του ότι πολλοί από εμάς ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο να σκέφτονται όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και να ανησυχούν υπερβολικά για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι χάνουμε όλα αυτά που συμβαίνουν στο παρόν. Το μυαλό μας πρέπει να διατηρεί συγκεντρωμένη τη σκέψη, έτσι ώστε να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτά που βλέπουμε, αισθανόμαστε και βιώνουμε την παρούσα στιγμή.

2. «Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση της υγείας του ή για τις ασθένειές του.»

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα αποδεικνύει ότι πράγματι επαληθεύονται όλα αυτά τα διδάγματα που προειδοποιούν για τις συνέπειες των μακροχρόνιων σκέψεών και πράξεών μας. Πολλές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το άγχος τις αρνητικές σκέψεις και τις καταχρήσεις που καταβάλουν το σώμα μας, όταν δεν έχουμε επίγνωση των συνεπειών ή απλά αγνοούμε τους κινδύνους.

3. «Η υγεία είναι το μεγαλύτερο δώρο, η χαρά ο μεγαλύτερος πλούτος, η πίστη η καλύτερη σχέση.»

Για να εκτιμούμε όπως πρέπει τη ζωή μας και να μπορούμε να τη βιώνουμε στο έπακρο, θα πρέπει να φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Πλούτος δεν είναι μόνο τα χρήματα και τα υλικά αγαθά που συγκεντρώνει κάποιος στην ιδιοκτησία του. Ο αληθινός πλούτος έρχεται μέσα από την πνευματικότητα και μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στο μυαλό.

Η σύνδεση μεταξύ της πορείας της ζωής σας και της ικανότητας σας να πραγματοποιήσετε τους στόχους που έχετε θέσει είναι η καλύτερη σχέση που θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε.

4. «Στον ουρανό, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι άνθρωποι δημιουργούν διακρίσεις από μόνοι τους και στη συνέχεια πιστεύουν είναι αληθινές.»

Αφήστε τον εαυτό σας να είναι ανοιχτόμυαλος. Δεν υπάρχει κάποια καθολική αντίληψη και ηθικός νόμος που να ισχύει για όλους. Οι άνθρωποι στα διάφορα μέρη του κόσμου αντιλαμβάνονται διαφορετικά και από τη δική τους σκοπιά το τι είναι αλήθεια επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

Δεν έχει σημασία η γνώμη των άλλων διότι είναι απλά οι δική τους οπτική θέαση των πραγμάτων και όχι η απόλυτη αλήθεια.

5.«Είναι εύκολο να δείτε τα λάθη των άλλων, αλλά είναι δύσκολο να δείτε τα δικά σας ελαττώματα. Δείχνουμε τα λάθη των άλλων σαν άχυρα που αφήνονται λάφυρα στον άνεμο, αλλά ξέρουμε να κρύβουμε τα δικά μας ελαττώματα όπως ο πονηρός παίκτης κρύβει τα ζάρια του.»

Το να αφήνετε να γίνονται φανερά τα δικά σας σφάλματα , δεν είναι εύκολο, αλλά είναι προτιμότερο από το να προσπαθείτε να κρύψει τις δικές σας αδυναμίες  και να ανακαλύπτετε τα σφάλματα των άλλων.

Αυτό είναι ένα από τα διδάγματα του Βούδα για τη ζωή που μας διδάσκει να είμαστε ταπεινοί. Από τη στιγμή που το πετύχουμε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας , προκειμένου να τις αντιμετωπίζουμε και να προχωρούμε χωρίς αυτές.

6. «Δεν θα μας σώσει κανείς, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Κανείς δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το κάνει. Μόνοι μας πρέπει να διασχίσουμε το μονοπάτι.»

Πρέπει να το επιθυμείτε και να επιδιώξετε μόνοι σας την αλλαγή για να μπορέσετε να ελευθερωθείτε από μια άσχημη κατάσταση στη ζωή σας. Θα ήταν λάθος να περιμένετε τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου για να σας απεγκλωβίσει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεστε.

Είναι ένα από τα αποφθέγματα που παρακινεί για δράση για όσα θέλουμε να πετύχουμε, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε τα αναγκαία βήματα προς τα εμπρός.

7. «Τρία πράγματα δεν μπορούν να μείνουν κρυφά : ο ήλιος, το φεγγάρι, και η αλήθεια.»

Η αλήθεια πάντα αποκαλύπτεται στο τέλος. Βγαίνει και παρουσιάζεται στον κόσμο.

8. «Είναι καθήκον μας να κρατάμε το σώμα υγειές … αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε τη σκέψη μας ισχυρή και διαυγή.»

Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ πνευματικότητας και καλής υγείας. Για να μην χάσουμε την υγεία μας θα πρέπει να διατηρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της φυσικής μας κατάστασης και της διαύγειας του νου.

9. «Σχηματιζόμαστε από τις σκέψεις μας , γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όταν το μυαλό είναι καθαρό, η χαρά μας ακολουθεί σαν σκιά που δεν μας εγκαταλείπει.»

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα για τη ζωή είναι η κατανόηση του νοήματος των σκέψεων μας και πώς οι σκέψεις μας καθορίζουν αυτό που πρόκειται να γίνουμε. Τα αποφθέγματα του Βούδα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αλλαγή της κατάστασης του εαυτού μας μέσω της μεταβολής του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε.

10. «Εξασκηθείτε για τη δική σας σωτηρία. μην εξαρτάστε από τους άλλους.»

Εδώ ο Βούδας μας υπενθυμίζει μια ακόμη φορά πως πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο της πνευματικής μας ανάπτυξης. Η προσωπική σας μοίρα είναι στα χέρια σας. Κανείς άλλος δεν μπορεί να επέμβει στο δικό σας πεπρωμένο και θα πρέπει να εργαστείτε προσωπικά για τον εαυτό σας.

Ο Βούδας είπε, επίσης, «Ο τρόπος δεν είναι στον ουρανό. Ο τρόπος είναι στην καρδιά». Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει κάποιος μαθήματα για τη ζωή απλά διαβάζοντας τα παραπάνω σοφά αποφθέγματα. Πρέπει να τα βάλει στην καρδιά του και όπως καταλάβει και αλιεύσει τα μηνύματα αυτών των λόγων, να ενεργήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!