sex videos
site
phim sec

11 Βιβλία που μου Άλλαξαν τον Τρόπο Σκέψης & με Έκαναν να Αναθεωρήσω τον Κόσμο!

11 Βιβλία που μου Άλλαξαν τον Τρόπο Σκέψης & με Έκαναν να Αναθεωρήσω τον Κόσμο!

«Αν το βιβλίο που διαβάζουμε δεν μας αφυπνίζει σαν γροθιά στο στομάχι, ποιος ο λόγος να διαβάζουμε; … Ένα βιβλίο πρέπει να είναι το τσεκούρι που θα συντρίψει τον πάγο της φουρτουνιασμένης θάλασσας που βρίσκεται μέσα μας. Αυτό πιστεύω».
― Franz Kafka

Ορισμένα βιβλία δεν είναι βιβλία. Είναι κομμάτια δυναμίτη. Μας διαλύουν. Διαλύουν το μυαλό μας. Διαλύουν τον κόσμο μας. Είναι γεμάτα πράγματα που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν. Πράγματα που δεν θέλαμε ποτέ να σκεφτούμε. Πράγματα που δεν είχαμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε.

Έκτοτε, πάψαμε να είμαστε ίδιοι. Στην ουσία, διαλυθήκαμε, μετά πήραμε να κομμάτια μας και προσπαθήσαμε να ξαναφτιάξουμε τον εαυτό μας από την αρχή. Αλλάξαμε. Γίναμε πιο δυνατοί, με βαθύτερη σκέψη, λιγότερο βέβαιοι για τον κόσμο.

Και αυτό είναι το θέμα!

Ας δούμε μαζί 12 βιβλία που μπορούν να αλλάξουν από τα θεμέλια τον τρόπο σκέψης μας και να μας διδάσκουν περισσότερα για τον κόσμο, περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να πούμε!

1. Ο Ανεξερεύνητος Εαυτός: Το δίλημμα του Ατόμου στη Σύγχρονη Κοινωνία του Carl Jung

Μπορεί το βιβλίο να έχει λίγες σελίδες, αλλά είναι καταπέλτης! Ο Jung δεν χάνει χρόνο. Από τις πρώτες σελίδες ο συγγραφέας αγγίζει κατ’ ευθείαν το θέμα, αναζητώντας τους λόγους που οι άνθρωποι με αυτογνωσία είναι η μόνη μας ελπίδα να αντισταθούμε στις δυνάμεις που κυριαρχούν σε όλη την μαζικής έκταση του ακραίου τριμπαλισμού, του δογματισμού και της τυραννικής διακυβέρνησης που απειλούν να καταστρέψουν τον κόσμο μας.

Η βασική υπόθεση του Jung είναι ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Η ανθρωπότητα είναι, γενικά, υποδουλωμένη σε τεράστιες δυνάμεις τις οποίες ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν με ειλικρίνεια στο βάθος της δικής τους ψυχής και δεν θα αναγνωρίσουν τη σκοτεινή τους πλευρά. Αυτό είναι ακριβώς εκείνο που πρέπει να κάνουμε, υποστηρίζει ο Jung: Μόνο μέσω σοβαρού αντικατοπτρισμού, αυτενέργειας και ατομικής σχέσης με το Άπειρο, θα καταφέρουμε να κατανοήσουμε και να αντέξουμε τις δυνάμεις που απειλούν να αποκόψουν τον κόσμο μας. Διαβάστε το βιβλίο αυτό, αξίζει!

«Τελικά όλα εξαρτώνται από την ποιότητα του ατόμου, αλλά η θλιβερά κοντόφθαλμη ηλικία μας σκέφτεται μόνο τους μεγάλους αριθμούς και τις μαζικές οργανώσεις…»
Carl Jung, Ο Ανεξερεύνητος Εαυτός (Διαβάστε το online)

2. Αποφθέγματα του Friedrich Nietzsche

“Όποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να προσέξει να μη γίνει τέρας.”
Friedrich Nietzsche, Πέραν του καλού και του κακού

Εάν υπάρχει ένας συγγραφέας που είναι «το τσεκούρι που θα συντρίψει τον πάγο», είναι ο Friedrich Nietzsche. Δηλαδή, φανταστείτε ότι έχω ένα τατουάζ που αναφέρει τον διάσημο αφορισμό του Nietzsche, «γίνε αυτό που είσαι».

Όταν διάβασα Νίτσε πριν πέντε χρόνια, ήταν σα να με χτύπησε κομήτης. Η ανάγνωση του Νίτσε είναι λες και ανακαλύπτουμε κάποιους σκονισμένους αρχαίους πάπυρους σε ένα ορεινό σπήλαιο που άφησε ένας ημίθεος που επισκέφθηκε κάποτε τη Γη – είναι λες και διαβάζεις κάτι μυστικό και απαγορευμένο το οποίο οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε ποτέ να ανακαλύψουν. Κανενός ο λόγος δεν με συγκλόνισε με αυτόν τον τρόπο. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος πως ένας τέτοιος άνθρωπος υπήρξε πραγματικά από αυτόν τον πλανήτη.

«Στο βάθος, κάθε άνθρωπος γνωρίζει αρκετά καλά ότι είναι ένα μοναδικό ον και περνάει από αυτή τη γη μόνο μια φορά. Και ποτέ μια τέτοια θαυμαστά αρμονική συνύφανση αντιθέσεων δεν πρόκειται να υφανθεί για δεύτερη φορά».— Friedrich Nietzsche, Ο Schopenhauer ως Παιδαγωγός

Εάν έχετε την περιέργεια να γνωρίσετε τον Νίτσε, δεν υπάρχει καλύτερο βιβλίο από το Αποφθέγματα. Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερα από τα σημαντικότερα βιβλία του Nietzsche: το Λυκόφως των Ειδώλων, τον Αντίχριστο, το Nietzsche Εναντίον Wagner, και το Τάδε έφη Zarathustra (προτείνω να αρχίσετε με Zarathustra). Ο τόμος περιέχει επίσης επιλογές από άλλα βιβλία, σημειώσεις και επιστολές του Nietzsche για να δώσει μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης ενός από τους πιο σημαίνοντες και αμφιλεγόμενους φιλόσοφους που υπήρξαν ποτέ.

Ένα πράγμα που αγαπώ σε αυτό το βιβλίο – και στον Νίτσε – είναι ότι μπορείτε απλά να ανοίξετε οποιαδήποτε σελίδα, να αρχίσετε να διαβάζετε και να πάρετε κάτι πολύτιμο. Δεν έχω διαβάσει όλο το βιβλίο, αλλά το ασύγκριτο πνεύμα του Nietzsche φωτίζεται από όλα αυτά που απορροφήσαμε. Είναι μια ατέλειωτη πηγή ιδεών κάθε εποχής, για την ατομικότητα, την τέχνη, το θάνατο, την ηθική, τη θρησκεία, τον άνθρωπο. Εάν η φύση και ο κόσμος σας μιλάει, διαβάστε Friedrich Nietzsche.

«Εάν επιβεβαιώσουμε μία και μόνο στιγμή, επιβεβαιώνουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά την ύπαρξη καθολικά. Γιατί τίποτα δεν είναι αυτάρκες, ούτε μέσα μας, ούτε στα πράγματα∙ και αν η ψυχή μας έτρεμε από ευτυχία και ακουγόταν σαν χορδή άρπας μόλις μία φορά, χρειάστηκε μια ολόκληρη αιωνιότητα για να παραχθεί αυτό το ένα γεγονός – και σε αυτή τη μοναδική στιγμή επιβεβαίωσης όλη η αιωνιότητα αποκλήθηκε καλή, λυτρωτική, απέκτησε αιτιολογία και επιβεβαίωση».
Friedrich Nietzsche, Η Θέληση για Δύναμη

Διαβάστε επίσης: 30 Αποφθέγματα του Νίτσε που θα σε κάνουν να Αναθεωρήσεις τις Αντιλήψεις σου

3. Ο Δίκαιος Νους: Γιατί οι καλοί άνθρωποι διχάζονται από την Πολιτική και τη Θρησκεία του Τζόναθαν Χάιτ

Από τα βάθη της ψυχής μου εύχομαι ο καθένας να μπορούσε να διαβάσει τον Δίκαιο Νου. Ο καθηγητής ψυχολογίας Jon Haidt ρίχνει μια πυρηνική βόμβα σε όλα όσα νομίζατε ότι γνωρίζατε για την ηθική, αποκαλύπτοντας μια πολύ πιο περίπλοκη, συναρπαστική και ενσυναισθητική εικόνα των πραγμάτων. Ο Haidt ερευνά τα θεμέλια της ηθικής μας ψυχολογίας – γιατί βλέπουμε ορισμένες συμπεριφορές ως «σωστές» και «λάθος» και, το πιο σημαντικό, γιατί διαφορετικοί άνθρωποι έχουν τελείως διαφορετικές προοπτικές για το πώς φαίνεται να είναι η ηθική συμπεριφορά.

Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, τα πάντα στον κόσμο θα αποκτήσουν άλλο νόημα και θα δείτε ότι θα αποκτήσετε κι εσείς μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση για όσους διαφωνούν μαζί σας σχετικά με την πολιτική, τη θρησκεία και την ηθική.

«Η ηθική δεσμεύει και τυφλώνει. Μας δεσμεύει σε ιδεολογικές ομάδες που αγωνίζονται μεταξύ τους λες και εξαρτάται η τύχη του κόσμου από την ομάδα που θα κερδίσει τη μάχη. Μας τυφλώνει όσον αφορά στο γεγονός ότι κάθε ομάδα αποτελείται από καλούς ανθρώπους που όλοι τους έχουν κάτι σημαντικό να πουν».
Jonathan Haidt, Ο Δίκαιος Νους (The Righteous Mind)

4. Γράμματα σε έναν νέο ποιητή του Rainer Maria Rilke

Για μένα, το έργο Γράμματα σε έναν νέο ποιητή ήταν ένα από αυτά τα βιβλία που ήρθε εκείνη ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμουν περισσότερο. Το διάβασα όταν μετακόμισα για πρώτη φορά κάπου μακριά και πέρασα μια περίοδο μοναξιάς και αβεβαιότητας. Μου έδειξε νέους τρόπους να κατανοήσω τη μοναξιά και τα ερωτήματα που είχα και με οδήγησε να τα αγκαλιάσω ως αναπόφευκτες πτυχές της ζωής.

Ο συγγραφέας του, Rainer Maria Rilke, ήταν ένας διάσημος ποιητής από την περιοχή της Βοημίας-Αυστρίας, ο οποίος απεβίωσε το 1926. Μεταξύ 1903 και 1908, ο Rilke έγραψε μια σειρά επιστολών ως απάντηση σε έναν μελλοντικό συγγραφέα, προσφέροντας συμβουλές για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλλιτέχνης και να διαθέτει ευαισθησία σε έναν σκληρό και αδιάφορο κόσμο.

Το έργο αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι ο Rilke ήταν ένας άνθρωπος που διοχέτευε την αιώνια σοφία του κόσμου σε μια γλώσσα που οι άνθρωποι μπορούσαν να καταλάβουν. Και αυτό προέρχεται από κάποιον που δεν λέει «αιώνιες σοφίες του κόσμου». Υπάρχουν τόσα πολλά αποσπάσματα σε αυτό το βιβλίο που θα σας κάνουν να διακόψετε το διάβασμα, να στηλώσετε το βλέμμα και να αφουγκραστείτε τη συναισθηματική δύναμη του λόγου καθώς το είναι σας ολόκληρο απορροφά τον λόγο του συγγραφέα.

Είναι σαν να σας μιλάει ο Ρίλκε αυτοπροσώπως. Αισθάνομαι πραγματικά ότι όλοι – ειδικά όσοι ασχολούνται με μια δημιουργική προσπάθεια – έχουν πλουτίσει τον εσωτερικό τους κόσμο διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω απόσπασμα και σκεφτείτε για λίγο. Είναι ένα από τα αποσπάσματα που θεωρώ εξαιρετικά διορατικό και απελευθερωτικό.

«Είσαι τόσο νέος, τόσο πολύ νέος όσο είμαστε όλοι πριν από κάθε πρώτη φορά, και θα ήθελα να σε παρακαλέσω, αγαπητέ μου νέε, όσο μπορώ, να υπομείνεις με όλη σου την ψυχή όλα αυτά που μέσα στην καρδιά σου δεν έχουν ακόμη βρει τη δική τους λύση∙ προσπάθησε να αγαπήσεις τα ίδια σου τα ερωτήματα σαν να ήταν κλειδωμένα δωμάτια ή βιβλία γραμμένα σε μια γλώσσα ξένη, άγνωστη. Μην ψάχνεις απαντήσεις που δεν μπορούν τώρα να σου δοθούν, γιατί δεν θα μπορούσες να τις αντέξεις. Και το θέμα είναι να βιώσεις τα πάντα. Βίωσε τώρα τα ερωτήματα αυτά. Ίσως κάποτε, κάποια μέρα στο μέλλον, σταδιακά, χωρίς καν να το παρατηρήσεις, να βρεις τον δρόμο που οδηγεί στις απαντήσεις που αναζητάς.»

― Rainer Maria Rilke, Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή

Διαβάστε επίσης: Ο Ρίλκε για τα οφέλη του διαβάσματος

5. Meaningless του David Chapman

Ο David Chapman είναι βουδιστής και ειδικός επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης που έχει επηρεάσει την κοσμοθεωρία μου περισσότερο από κάθε άλλον τα τελευταία δύο χρόνια. Οι προοπτικές του για την ανθρώπινη ανάπτυξη, την ηθική, την πολιτική, την επιστήμη και τη φύση του νοήματος και της ύπαρξης έχουν διαμορφώσει βαθιά τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο. Το Νόημα είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω εξερευνήσει ποτέ, και μια προσπάθεια να συνθέσει ο συγγραφέας τη βουδιστική σκέψη του Dzogchen και το μοντέλο ανάπτυξης του ενήλικα, του Ρόμπερτ Κέγκεν.

Είναι βέβαιο ότι ο Chapman μπορεί να είναι δύσκολος στην κατανόηση, καθώς έχει επινοήσει το δικό του λεξικό για να περιγράψει με ακρίβεια τις απόψεις του, αλλά μόλις καταφέρετε να μάθετε την ορολογία του και να συνειδητοποιήσετε το νόημα του λόγου του, η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Μεταξύ άλλων, θα σας δείξει την αιτία που διάφοροι ισχυρισμοί που έχουν δει το φως της ιστορίας σχετικά με το απόλυτο νόημα ή την απουσία νοήματος του σύμπαντος ήταν λανθασμένοι.

«Διάφορες θρησκείες, φιλοσοφίες και συστήματα ισχυρίζονται ότι έχουν απαντήσεις. Ορισμένες είναι περίπλοκες και όλα φαίνονται τελείως διαφορετικά. Όταν απομακρύνετε τις λεπτομέρειες, ωστόσο, υπάρχουν μόνο δώδεκα θεμελιώδεις απαντήσεις. Ο καθένας είναι ελκυστικός με τον δικό του τρόπο, αλλά και προβληματικός. Η κατανόηση σαφώς για το τι είναι σωστό και λάθος σε κάθε προσέγγιση μπορεί να λύσει το υποκείμενο πρόβλημα.»
— David Chapman, Meaningless. (Ολόκληρο το περιεχόμενο στον ιστότοπο)

6. Οδηγός για μια Καλή Ζωή: Η Αρχαία Τέχνη της χαράς των Στωικών του William B. Irvine

«Υπάρχει ένας σοφός που δεν θρηνεί για τα πράγματα που δεν έχει, αλλά χαίρεται για αυτά που έχει».
— Επίκτητος, Έλληνας Στωικός φιλόσοφος, 50μ.Χ. – 135μ.Χ.

Ο στωικισμός πιθανότατα δεν είναι αυτό που νομίζετε ότι είναι. Όταν έρχονται στο μυαλό μας οι Στωικοί, το μυαλό μας πάει σε αδιάφορους φιλόσοφους χωρίς συναισθήματα που ζουν σε μια κατάσταση παθητικής αδιαφορίας, ίσως και απαισιοδοξίας. Σε αυτή την αξιοθαύμαστη και πολύ ευανάγνωστη εισαγωγή στον στωϊκισμό, ο William B. Irvine γκρεμίζει αυτόν τον μύθο, φωτίζοντας μια εντελώς απροσδόκητη εικόνα του στωϊκισμού ως φιλοσοφίας της ηρεμίας, της ψυχικής δύναμης, της χαράς και της εκτίμησης ενάντια στις αναπόφευκτες καταιγίδες της ζωής.

Αυτό είναι ένα άλλο βιβλίο που διαβάζω αυτήν την περίοδο, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι είναι ένα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με ενέπνευσε να αρχίσω ταυτόχρονα να διαβάζω το Γράμματα από ένα Στωικό του Σενέκα και το Εγχειρίδιον του Επίκτητου. Είναι ήδη απόλυτα ξεκάθαρο για μένα ότι ο στωικισμός είναι μια προσέγγιση στη ζωή που θα με επηρεάσει σε απόλυτο βαθμό. Είναι τόσο απλό, αλλά τόσο σοφό και ρεαλιστικό: η έμφαση που δίνεται στην αυτοπεποίθηση και την πειθαρχία, η χαρά που πρέπει να βιώνουμε για κάθε καλό που έχουμε στη ζωή μας, η συγκέντρωση που πρέπει να αποκτήσουμε σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε, συντονίζεται βαθιά με τις πρόσφατες αντιλήψεις μου σχετικά με τη ζωτική σπουδαιότητα του σώματος και του νου. Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο σε όποιον θέλει να ζήσει μια πιο γαλήνια και ευχαριστημένη ζωή.

«Κι όταν τον ρώτησαν τι του δίδαξε η φιλοσοφία, ο Διογένης απάντησε, να είμαι προετοιμασμένος για κάθε δυστυχία».
— William B. Irvine, Οδηγός για μια Καλή Ζωή (ξενόγλωσσο)

7. Tο Καλύτερο που Μπορείς να κάνεις: Πώς ο Αποτελεσματικός Αλτρουισμός Αλλάζει την ιδέα του Ηθικού Βίου του Peter Singer

«Ο αποτελεσματικός αλτρουισμός – προσπάθειες που πραγματικά βοηθούν τους ανθρώπους αντί να μας κάνουν να νιώθουμε καλά ή να κάνουμε επίδειξη – είναι μια από τις μεγάλες νέες ιδέες του 21ου αιώνα».
— Dr. Steven Pinker

Ο φιλόσοφος Peter Singer φημίζεται για τη δύναμη που έχει να αλλάζει εντελώς την κατανόησή μας όσον αφορά τη σημασία του καλού ανθρώπου. Είναι ίσως πιο γνωστός για το βιβλίο του Απελευθέρωση των ζώων, το οποίο έπεισε εκατομμύρια ανθρώπων ότι η θεραπεία των ζώων είναι μια πράξη ζωτικής σημασίας. Στο Καλύτερο που Μπορείς να κάνεις, ο συγγραφέας περιγράφει ένα νέο κίνημα που ονομάζεται αποτελεσματικός αλτρουισμός. Στην ουσία, οι πραγματικοί αλτρουιστές χρησιμοποιούν τεκμήρια και αιτιολογίες για να καθορίσουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα και να βοηθήσουν τον κόσμο – να σωθούν περισσότερες ζωές, ανθρώπινες και μη ανθρώπινες.

Παραδόξως, οι οπαδοί του αποτελεσματικού αλτρουισμού έχουν αποδείξει ότι οι πιο αποτελεσματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι κυριολεκτικά χίλες φορές πιο αποτελεσματικές από τις λιγότερο αποτελεσματικές, δηλαδή σώζουν 1.000 φορές περισσότερες ζωές με την ίδια ποσότητα δωρεών. Αυτή είναι μια αποκαρδιωτική αποκάλυψη που έφερε επανάσταση στην προσέγγισή μου σχετικά με τους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: ο αποτελεσματικός αλτρουισμός είναι ένα ηθικό φαινόμενο με τρομακτικές αναλογίες!

8. Έγκλημα και Τιμωρία του Fyodor Dostoyevsky

«Αυτό που εννοώ είναι ότι αν κατορθώσεις να πείσεις έναν άνθρωπο ότι δεν υπάρχει κανένα λόγος για να κλαίει, εκείνος θα έπαυε να κλαίει, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι προφανές. Νομίζεις ότι δεν θα έπαυε;
Η ζωή θα ήταν πολύ εύκολη τότε, απάντησε ο Raskolnikov».
— Fyodor Dostoevsky, Έγκλημα και Τιμωρία

Είναι δύσκολο να εξηγήσω τον τρόπο που με συνεπήρε και με συντάραξε ο χείμαρρος της ψυχικής ερήμωσης που χαρακτηρίζει το έργο αυτό. Απόλυτα βασανιστικό καθώς εξετάζει ασφυκτικά την καταβαράθρωση του πρωταγωνιστή, αποθαρρυντικά τραγικό δημιουργώντας το ατρόμητο πορτραίτο των δεινών που ταλαιπωρούν τους δίκαιους και απροσδόκητα καταθλιπτικό στο όραμά του για την απελπισία, το βιβλίο είναι απίστευτα δυνατό.

Αλήθεια με στοίχειωσε. Δεν μπορούσα να το αφήσω, και συνδέθηκα τόσο πολύ με τον πρωταγωνιστή, τον Raskolnikov – έναν δολοφόνο που υπέφερε από τη φοβερή οργή της συνείδησης του – που κυριολεκτικά άρχισα να βιώνω τη σύγχυση, το άγχος και την ενοχή του σαν να ήταν δικά μου. Αυτό το μυθιστόρημα είναι το έργο μιας αυθεντίας και ίσως το πιο αγαπημένο μου βιβλίο όλων των εποχών. Εάν αισθάνεστε θαρραλέοι, διαβάστε το!

9. Ας Σκεφτούμε τον Αστακό και Άλλα Δοκίμια του David Foster Wallace

Ο David Foster Wallace είναι ένας μάγος της λογοτεχνίας και πρέπει να τον διαβάσετε απλά και ωραία. Το στυλ γραφής του ήταν για μένα μια αποκάλυψη. Η ικανότητά του να χαρτογραφεί τα μικρά περιγράμματα της ανθρώπινης πορείας και κατάστασης και να μετατρέπει τα ακατέργαστα βιωματικά δεδομένα σε τσάι, τραγούδι, ποιητική πεζογραφία δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει. Είναι ένα θαύμα να το συνειδητοποιείς και πρέπει να τον διαβάσετε μόνο και μόνο για να γίνετε μάρτυρας της λογοτεχνικής του ιδιοφυΐας, αν όχι τίποτε άλλο!

Φυσικά, ο Wallace προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα στυλ γραφής! Το έργο Ας σκεφτούμε τον Αστακό και Άλλα Δοκίμια είναι ένα σπάνιο είδος βιβλίου – το οποίο διασχίζει τολμηρά πολυάριθμους κλάδους για να αναλύσει εξονυχιστικά το σκοτεινό υπόβαθρο του σύγχρονου πολιτισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας. Το βιβλίο δημοσιεύθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, αλλά το διαισθητικό, μακρόπνοο δοκίμιο του Wallace παραμένει επίκαιρο ακόμη και σήμερα και το κεντρικό του θέμα – ότι εμείς, ως ατομικές προσωπικότητες, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να γίνουμε προσεκτικοί και σχολαστικοί συμμετέχοντας στον πολιτισμό, για να μην οδηγούμαστε ως τυφλά βοοειδή μιας επερχόμενης εκατόμβης από τις λανθασμένες ή κακοποιημένες επιθυμίες και διαθέσεις εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία – είναι αδιαμφισβήτητα διαχρονικό. Έτσι, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, ειδικά σε όσους ταλανίζονται από παρόμοια ερωτήματα.

«Είναι πράγματι δυνατόν να αγαπάμε τους άλλους ανθρώπους; Αν είμαι μόνος και πονάω, όλοι όσοι βρίσκονται έξω από μένα είναι μια πιθανή ανακούφιση – τους έχω ανάγκη. Αλλά μπορούμε πραγματικά να αγαπάμε εκείνους που χρειαζόμαστε τόσο πολύ; Μεγάλο μέρος της αγάπης δεν αφορά περισσότερο αυτό που ο άλλος έχει ανάγκη; Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να υποτάξω τις συντριπτικές μου ανάγκες στις ανάγκες κάποιου άλλου, τις οποίες δεν μπορώ καν να νιώσω; Και αν δεν μπορώ να το κάνω αυτό, είμαι καταδικασμένος στη μοναξιά, κάτι που σίγουρα δεν θέλω … γι’ αυτό επιστρέφω στην προσπάθεια να ξεπεράσω τον εγωισμό μου για λόγους συμφέροντος».
― David Foster Wallace, Ας σκεφτούμε τον Αστακό. (ξενόγλωσσο)

10. Ο Κάφκα στην Ακτή του Haruki Murakami

«Άφησε πίσω ένα υγρό μαξιλάρι, υγρό από τα δάκρυά της. Αγγίζεις τη ζεστασιά με το χέρι σου και παρατηρείς τον ουρανό, έξω, να γίνεται όλο και πιο φωτεινός. Πολύ μακριά ένα κοράκι κρώζει. Η Γη συνεχίζει να γυρίζει, αργά. Αλλά πέρα από όλες αυτές τις λεπτομέρειες που γεμίζουν την πραγματική ζωή, υπάρχουν όνειρα. Και όλοι ζουν μέσα σε αυτά».
— Haruki Murakami, Ο Κάφκα στην Ακτή

Έπρεπε να συμπεριλάβω τον Haruki Murakami σε αυτόν τον κατάλογο. Όταν τον ανακάλυψα, ήταν σα να με χτύπησε τσουνάμι. Όταν μπαίνεις στον κόσμο του είναι λες και μπαίνεις σε ένα όνειρο και όταν τελειώνει, σκέφτεσαι τι ακριβώς συνέβη; καθώς αισθάνεσαι ότι ξυπνάς από έναν ζωντανό ύπνο. Δεν έχω συναντήσει ποτέ άλλον συγγραφέα που να δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο – αισθάνεσαι σα να ζεις σε μια συνείδηση που επεκτείνεται μέσα σου με μαγικό τρόπο.

Αυτό το μυθιστόρημα είναι το αγαπημένο μου από τα έργα του Murakami και ένα όμορφο παράδειγμα του σουρεαλιστικού, άπειρου φανταστικού ύφους και της γεμάτης ιστορίες αφήγησης που οδήγησε στην αναγνώρισή του. Ο συνδυασμός μαγικού ρεαλισμού και μεταφυσικών αποχρώσεων του Murakami αφθονούν, κι εσείς θα βρεθείτε σε έναν βαθύτερο, κόσμο, με περισσότερες ερωτήσεις και λιγότερες απαντήσεις. Ένα μυθιστόρημα που δεν θα μπορούσα ποτέ να ξεχάσω

11. Τάο Τε Τζίνγκ Ο Δρόμος της Σοφίας του Lao Tzu

«Η ζωή είναι μια σειρά φυσικών και αυθόρμητων αλλαγών. Μη αντιστέκεστε, αυτό δημιουργεί μόνο θλίψη. Αφήστε την πραγματικότητα να γίνει πραγματικότητα. Αφήστε τα πράγματα να ρέουν φυσικά προς τα εμπρός με όποιον τρόπο εκείνα θέλουν».
― Lao Tzu, Tao Te Ching Ο Δρόμος της Σοφίας, 604π.Χ – 531π.Χ.

Η στάση της μη-αντίστασης, η οποία συμβαδίζει με την έννοια «ακολουθώ τη ροή των πραγμάτων» την θεωρώ βαθιά θεραπευτική – και μάλλον αυτό είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να σταματήσω να παίρνω τα πάντα τόσο σοβαρά την προσπάθεια να ελέγξω τα πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω.

«Αφέσου στη ροή των πραγμάτων, όλων εκείνων που μπορούν να συμβούν και άσε το μυαλό σου ελεύθερο. Μείνε συγκεντρωμένος και αποδέξου όλα εκείνα που κάνεις. Αυτό είναι το απόλυτο».
— Chuang Tzu, Taoist sage, 370π.Χ. – 287π.Χ.

« Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει καλά βιβλία δεν έχει πλεονέκτημα έναντι του ανθρώπου που δεν μπορεί να τα διαβάσει».

Μερικά ακόμη βιβλία που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι:

  • Φρανκεστάιν της Μαίρη Σέλλευ
  • Ο προφήτης του Χαλίλ Γκιμπραν
  • Από το Μηδεν στο Ένα του Πίτερ Τιλ

Κείμενο – Αποδοση, Λ.Τ.

Κάντε like στην νέα μας σελίδα «Άνθρωπος & Πολιτισμός – Μουσική – Βιβλία – Ταινίες» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με θέματα Πολιτισμού & Τεχνών! Πατήστε εδώ
pretty pawg gets her cunny licked fingered and fucked.a knockout post sexvideos2
a knockout postporn tube rocney meets aaralynn jewel and ace of hearts.
extremetube
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!