6 Λόγοι που θα Σας Κάνουν να Θέλετε να Υιοθετήσετε Ένα Κατσικάκι!

Τα κατσίκια είναι έξυπνα ζώα και ακαταμάχητα στο να «κουρεύουν» το γκαζόν σας. Πριν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα από αυτά ως κατοικίδιο, υπάρχουν μερικές στερεότυπα που πρέπει να ξεπεράσετε και κάποιες πληροφορίες με τις οποίες πρέπει να εφοδιαστείτε. Το να μεγαλώνει κανείς ένα κατσικάκι διαφέρει από την το να διατηρεί κοτέτσι στον κήπο.

Εδώ παραθέτουμε όσα πρέπει να ξέρετε για να είστε καλοί αιγο-γονείς.

1. Εξερευνούν τον κόσμο Χρησιμοποιώντας το Στόμα Τους

Είναι γνωστό ότι οι κατσίκες μασουλούν ότι βρουν μπροστά τους στον κήπο, είτε πρόκειται για τσίγκινα δοχεία, είτε πρόκειται για την ξύλινη διακόσμηση που πλαισιώνει τον κήπο σας. Το στομάχι τους μοιάζει να είναι φτιαγμένο από σίδηρο. Η αλήθεια είναι πως στην πραγματικότητα, τα στομάχια τους με τις τέσσερις κοιλότητες είναι εξίσου επιρρεπή σε δηλητηριάσεις, όπως σε όλα σχεδόν τα ζώα. Συνήθως συμβαίνει να καταπίνουν κάποιο δηλητηριώδες φυτό, αλλά όχι στην ποσότητα που να τα βλάψει.

Επίσης στηρίζονται στα πίσω πόδια τους και με τη βοήθεια του άνω χείλους τους μπορούν να τρώνε τα φύλλα των δέντρων, αλλά και να σκαρφαλώνουν σ’ αυτά για να τρέφονται, άρα θα πρέπει να είστε πολλοί προσεκτικοί σε τι περιβάλλον τα αφήνετε.

Είναι, ακόμα, επιρρεπή σε δηλητηριάσεις από ανθρωπογενείς πηγές, γι ‘αυτό, γιά παράδειγμα, κρατήστε μακριά από την περιοχή τους αντικείμενα με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο.

2. Τους Αρέσει η Συντροφιά

Οι κατσίκες είναι ζώα κοπαδιού που προτιμούν να μην είναι μόνες του, έτσι είναι προτιμότερο να μην υιοθετήσετε μόνο μια. Σχεδιάστε να υιοθετήσετε μια θηλυκή κατσίκα και ένα ευνουχισμένο αρσενικό τράγο. Ένας μη ευνουχισμένος τράγος θα αφήνει την μυρωδιά του συνεχώς και μπορεί να γίνει αρκετά επιθετικός πριν το ζευγάρωμα. Οι κατσίκες έχουν ένα σύστημα κοινωνικής ιεραρχίας με τον κυρίαρχο τράγο στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια της εποχής της αναπαραγωγής μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός.

3. Μπορούν να Ξεχορταριάζουν για Σας

Οι κατσίκες στο χωράφι σας μπορούν να κάνουν διάφορες δουλειές για σας. Μια από αυτές είναι να μην αφήνουν τις εκτάσεις που δεν χρησιμοποιείτε να χορταριάζουν . Θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργούν σαν χορτοκοπτικές μηχανές, μόνο που αυτές είναι σχεδόν ανέξοδες και ευχαριστιούνται την εργασία τους.

4. χρειάζονται Προστασία

Όταν οι κατσίκες αισθάνονται ότι απειλούνται, κοιτούν κατά πρόσωπο τον εισβολέα, χτυπούν στο έδαφος τα πόδια τους και βγάζουν έναν ήχο που μοιάζει με φτέρνισμα. Για να διατηρήσετε τα κατσίκια ασφαλή από άλλα αρπακτικά ζώα ή ζωοκλέφτες, αφήστε σκυλιά φρουρούς να τις φυλάνε και περιφράξτε την έκταση στην οποία ξεκουράζονται τη νύχτα.

5. Μισούν τη Βροχή

Στις κατσίκες δεν αρέσει να βρέχονται. Για να είναι το κοπάδι σας ευχαριστημένο κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής, φροντίστε να τους παρέχετε μια στέγη ή ένα υπόστεγο για να προστατεύονται.

6. Είναι Έξυπνες

Μπορούν εύκολα να ξεκλειδώσουν πόρτες και κλειδαριές με μάνταλα, και εύκολα πηδούν πάνω από φράχτες ή εμπόδια, αν στην απέναντι πλευρά υπάρχει κάτι που τους τραβά την προσοχή. Γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε συρματοπλέγματα για την περίφραξή τους, γιατί απλά θα το αγνοήσει και το μόνο που θα γίνει είναι να πληγωθούν.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι κατσίκες είναι ακόμη πιο έξυπνες από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές δίδαξαν σε 12 κατσίκες έναν πολύπλοκο γρίφο και στη συνέχεια τις εξέτασαν, μετά από ένα μήνα την πρώτη φορά και μετά από 10 μήνες αργότερα, για να διαπιστώσουν τι μπορούν να θυμηθούν. Οι κατσίκες ήταν εντυπωσιακά εύστροφες, τόσο στη μάθηση όσο και στην απομνημόνευση των γρίφων, οι οποίοι είχαν να κάνουν με το τράβηγμα μοχλών που σήκωναν μια μπάρα, πίσω από την οποία κρυβόταν μια λιχουδιά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ευκολία στη μάθηση και η εντυπωσιακή τους μνήμη μπορεί να εξηγήσει γιατί κατσίκες είναι τόσο καλές στο να προσαρμόζονται στα σκληρά περιβάλλοντα.

Κάντε like στην νέα μας σελίδα «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέγειες και τη Φύση! Πατήστε στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει)!
!!!ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!