Το κυριότερο υπαρξιακό ερώτημα που θέτουμε στον εαυτό μας είναι «Για ποιο λόγο υπάρχω και ποιος είναι ο σκοπός μου σε αυτή τη ζωή;». Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το μαγικό μέρος που ονομάζουμε “Γη” για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον για να μάθουμε ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας και δεύτερον, για να ξεκινήσουμε να βιώνουμε το σκοπό αυτόν και να πράττουμε αυτά που γεννηθήκαμε για να κάνουμε.
Του Steven Aitchison
Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο, για να αφήσουμε το σημάδι μας και να πούμε στο τέλος μιας δημιουργικής μέρας πως “και σήμερα έκανα τη διαφορά”. Έχουμε γεννηθεί για κάποιο λόγο και το πρώτο μέρος της λύσης αυτού του γρίφου είναι να μάθουμε το σκοπό της ύπαρξής μας σε αυτόν τον κόσμο.
Για εκατοντάδες χρόνια το κατεστημένο δεν μας δίδαξε πως να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε για τους εαυτούς μας, αντιθέτως, μας εκπαίδευσε να υπακούμε την εξουσία και να μην έχουμε υπαρξιακές ερωτήσεις για το σκοπό μας στη ζωή. Η πολυάσχολη καθημερινότητά μας αποτρέπει να έχουμε τέτοια ερωτήματα. Όμως, πλέον είμαστε ελεύθεροι στοχαστές και μπορούμε να ονειρευόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα και να μάθουμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο γεννηθήκαμε.
Ακολουθούν έξι ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, αν θέλετε να μάθετε το σκοπό σας στη ζωή
1. Τι Σας Κάνει να Αποδράτε από την Μίζερη Καθημερινότητα;
Όταν γράφω, όταν ασχολούμαι με τη μουσική, τη δημιουργία ιστοσελίδων ή όταν βοηθώ άλλους να γίνουν καλύτεροι στους τομείς τους, συμβαίνει να χάνω την αίσθηση του χρόνου. Αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα περιβάλλον που ο χρόνος και ο χώρος απλά δεν υπάρχουν. Τη μια στιγμή η ώρα είναι 8 το πρωί και την αμέσως επόμενη 1 το μεσημέρι. Χάνω την αίσθηση των πάντων, ακόμη και την ώρα του φαγητού ξεχνώ να πεινάσω. Τυχαίνει οι συνεργάτες μου να με ρωτήσουν το απόγευμα τι έφαγα για μεσημεριανό και τότε καταλαβαίνω ότι ξέχασα να φάω το μεσημεριανό γεύμα.
Υπάρχουν πράγματα και στη δική σας ζωή, που σας κάνουν να ξεχνάτε τα πάντα γύρω σας; Εντοπίστε τα και δώστε βάση σε αυτά.
2. Πώς μπορείτε να βγείτε έξω από το περιβάλλον που αισθάνεστε ασφάλεια;
Δεν θα μπορέσετε να αναπτυχθείτε σαν πρόσωπο, αν πρώτα δεν αποδράσετε από το κλειστό περιβάλλον μέσα στο οποίο αισθάνεστε ασφάλεια. Η ζώνη άνεσής σας είναι ένα ασφαλές μέρος στο οποίο έχετε βολευτεί, ένα μέρος όπου μπορείτε να αισθάνεστε καλά και προστατευμένοι, αλλά ποτέ όσο είστε εκεί μέσα δεν θα μπορέσετε να βιώσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.
Αν υπάρχει κάτι που φαντασιώνεστε, κάτι που πάντα ονειρευόσασταν και ευχόσασταν να κάνετε, αλλά άλλοι λόγοι σας εμπόδιζαν από το να το πραγματοποιήσετε, όπως κάποιες φοβίες ή άγνοια πάνω σε αυτό ή διάφορες ανησυχίες για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για αυτό σας το όνειρο, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε κάποια στιγμή και να πείτε στον εαυτό σας ότι, αν δεν το πράξετε τώρα που είστε ικανοί, τότε θα πρέπει να το ξεχάσετε και να το διαγράψετε από τα σχέδιά σας.
3. Πώς Σκοπεύετε να Σώσετε Αυτόν τον Αλλόκοτο Κόσμο στον οποίο Ζούμε;
Υπάρχουν εκατό χιλιάδες πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να σώσουμε αυτόν τον κόσμο και να διασφαλίσουμε το μέλλον του. Διαλέξτε ένα από αυτά και ξεκινήστε την εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση.
Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, όπως να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα, να προσφέρουμε στις τοπικές συλλογικότητες, στους φορείς που βοηθάνε αστέγους, πρόσφυγες και κακοποιημένα ζώα. Θέστε σαν σκοπό της ζωής σας να σώσετε τον κόσμο προσφέροντας κάθε φορά από κάτι που μπορείτε.
4. Πως θα Περνούσατε τον Ελεύθερο Χρόνο σας, Αν Όλη τη Μέρα Δεν Είχατε Καμία Υποχρέωση και Αν Δεν Δουλεύατε;
Αυτή μπορεί να ακούγεται σαν μια παράξενη ερώτηση, αλλά μπορείτε να φανταστείτε τι θα κάνετε μέσα στη μέρα σας, αν δεν έχετε εργασία και ήσασταν μακριά από το σπίτι σας. Τι θα κάνατε με όλο αυτόν τον ελεύθερο χρόνο που θα είχατε;
Όπως καταλαβαίνετε, όταν είμαστε στο σπίτι είμαστε εφησυχασμένοι στην άνεση του δικού μας χώρου ή ασχολούμαστε με ασήμαντες δραστηριότητες και μόνο όταν σταματήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα και σκεφτούμε αυτές τις ανούσιες δραστηριότητες, τότε συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος που περάσαμε κάνοντας κάτι ασήμαντο θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί περισσότερο κάνοντας κάτι που άξιζε τον κόπο για να γίνει και που αφορούσε την προσωπική μας ανάπτυξη.
5. Ποια Είναι τα Όνειρά Σας;
Πολλοί από εμάς ξεχνάμε να πραγματώσουμε τα όνειρά μας, καθώς φαίνονται αρκετά ουτοπικά και μοιάζουν σαν να μην μπορούν ποτέ να επιτευχθούν από μας. Όσο περισσότερο κρατάτε στη σκέψη σας ένα όνειρο που έχετε, τόσο περισσότερο το μυαλό σας θα εργάζεται υποσυνείδητα για να βρει τρόπους να κάνει αυτό σας το όνειρο να συμβεί. Έτσι, λοιπόν, μην απορρίπτεται εύκολα κάθε όνειρο που έχετε λέγοντας πως «είναι απλά ένα όνειρο».
6. Πώς Μπορώ να Κάνω να Συμβεί Αυτό που Θέλω;
Όσο πιο καλές και πετυχημένες είναι οι ερωτήσεις που θα κάνετε στον εαυτό σας, τόσο καλύτερες και πιο εύστοχες θα είναι οι απαντήσεις θα πάρετε. Υποσυνείδητα το μυαλό σας θα αρχίσει να μηχανεύεται τρόπους για να απαντήσει σε αυτές σας τις ερωτήσεις.
Έτσι, εάν συνεχώς ρωτάτε τον εαυτό σας «Γιατί δεν παίρνω ποτέ αυτό που θέλω στη ζωή;» (Μια ακραία αρνητική ερώτηση), υποσυνείδητα το μυαλό σας θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει να βρείτε μια απάντηση, που θα είναι πάντα αρνητική. Ενώ αν ρωτάτε συνεχώς τον εαυτό σας «Πώς μπορώ να κάνω αυτό που θέλω να συμβεί;», τότε το υποσυνείδητο μυαλό σας θα μπει σε λειτουργία και θα αρχίσει να ψάχνει τρόπους για να πάρετε αυτό που θέλετε.
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via stevenaitchison.co.uk
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη και Πνευματικότητα κάντε like στην σελίδα Ψυχολογία & Φιλοσοφία στο facebook πατώντας στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει) (αν είστε ήδη μέλος στη σελίδα μην το πατήσετε ξανά):
Για περισσότερα παρόμοια άρθρα σχετικά με θέματα Ευεξίας και Προσωπικής Ανάπτυξης κάντε like στην σελίδα «Τα Μυστικά Μιας Ευτυχισμένης Ζωής» στο facebook πατώντας το κουμπί like (Μου Αρέσει) παρακάτω (αν είστε ήδη μέλος της σελίδας μην το πατήσετε ξανά):
!!!Σημαντικό!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο