Όλοι ξέρουμε πως τα φυτά χρειάζονται καλό αερισμό στις ρίζες, θρεπτικά συστατικά και νερό για να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Αν στο έδαφος του κήπου ή στο χώμα της γλάστρας σας ένας ή και οι τρεις αυτοί παράγοντες βρίσκονται σε έλλειψη, υπάρχει κάτι που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό για να βελτιώσετε τη δομή του. Τον βερμικουλίτη. Τι είναι ο βερμικουλίτης και πώς αυτός χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα ανάπτυξης στο χώμα για να βελτιώσει τις ιδιότητές του;
Τι είναι βερμικουλίτης;
Ο βερμικουλίτης μπορεί να περιέχεται ήδη σε χώματα του εμπορίου ή μπορούμε να τον προμηθευτούμε ξεχωριστά, μόνο του, σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη για χρήση σε κηπουρικές εργασίες. Για την φύτρωση των σπόρων στα σπορεία χρησιμοποιούμε το μικρότερο μέγεθος βερμικουλίτη ως υπόστρωμα ανάπτυξης, ενώ το μεγαλύτερο μέγεθος βρίσκει χρήση στις περιπτώσεις που θέλουμε να βελτιώσουμε τον αερισμό του εδάφους.
Βερμικουλίτης είναι το όνομα μιας ομάδας ορυκτών απορροφητικών πλακιδίων (πυριτικά άλατα μαγνησίου-αλουμινίου-σιδήρου) που προέρχονται από την άργιλο του εδάφους και τα οποία μοιάζουν με θραύσματα μαρμαρυγιάς. Ο βερμικουλίτης που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική έχει υποστεί επεξεργασία κάτω από μεγάλη θερμότητα ώστε να σχηματίσει τεμάχια που αποτελούνται από πολλαπλές στρώσεις λεπτών πλακών. Το υλικό αυτό δεν σαπίζει, δεν καταστρέφεται, ούτε μουχλιάζει και έχει αντοχή, είναι άοσμο, μη τοξικό και αποστειρωμένο από παθογόνα.
Ο βερμικουλίτης έχει γενικά ουδέτερο pH, στο 7.0, που όμως εξαρτάται από την πηγή προέλευσής του. Είναι πολύ ελαφρύ και αναμιγνύεται εύκολα με το χώμα και τα άλλα υποστρώματα.
Πως χρησιμοποιούμε τον βερμικουλίτη στον κήπο;
Ο βερμικουλίτης προστίθεται στο χώμα του κήπου και στις γλάστρες, ώστε να βελτιώσει την καλή διαβροχή του χώματος και την συγκράτηση των θρεπτικών συστατικών αποτρέποντας την έκπλυσή τους στα βαθύτερα στρώματα, ενώ επίσης προσφέρει και έναν καλύτερο αερισμό του εδάφους, ώστε το οξυγόνο να φτάνει πιο εύκολα στις ρίζες των φυτών.
Στις γλάστρες μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον περλίτη, αλλά ο βερμικουλίτης είναι κατά πολύ ανώτερος σε ό,τι έχει να κάνει με την κατακράτηση του νερού. Απ’ την άλλη ο περλίτης είναι περισσότερο κατάλληλος για τον αερισμό του εδάφους, άρα ένας σωστός συνδυασμός αυτών των δύο ορυκτών θα ήταν ό,τι πρέπει για τα φυτά που αγαπούν το νερό.
Διαβάστε εδώ μερικές ακόμα χρήσεις του βερμικουλίτη:
- Προσθέστε βερμικουλίτη στο χώμα μαζί με τύρφη ή λίπασμα ώστε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες φύτρωσης και ανάπτυξης των σπερμάτων και να επιταχυνθεί ανάπτυξη του νεαρού ριζικού συστήματος του σπορόφυτου.
- Χρησιμοποιώντας τον βερμικουλίτη ως υπόστρωμα ανάπτυξης επιτρέπετε επίσης στο φυτό να απορροφήσει πιο εύκολα το αμμώνιο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που είναι απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή τους.
- Ο βερμικουλίτης μεσαίου μεγέθους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ριζοβολία μοσχευμάτων με τα οποία σκοπεύουμε να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά. Ρίξτε τον βερμικουλίτη σε μια γλάστρα και βρέξτε τον καλά με νερό, μετά τοποθετήστε το μόσχευμα του φυτού μέσα μέχρι τα πρώτα φύλλα.
- Χρησιμοποιήστε βερμικουλίτη μικρού μεγέθους, μόνο του ή αναμεμιγμένο με χώμα ή τύρφη, για τη φύτρωση των σπόρων. Αυτό θα επιτρέψει στους σπόρους να φυτρώσουν πιο γρήγορα. Αν χρησιμοποιήσετε βερμικουλίτη χωρίς χώμα, ρίξτε στα φυτά σας υγρό λίπασμα (1 κουταλιά της σούπας υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 4 λίτρα νερού) μόλις εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα για τη θρέψη τους. Με τον βερμικουλίτη δεν θα έχετε πρόβλημα από τις ασθένειες που προκαλούν τήξη φυταρίων μιας και αυτός είναι αποστειρωμένος από παθογόνα και τα σπορόφυτα μπορούν να μεταφυτευτούν αργότερα χωρίς να έχουν υποστεί βλάβες στις ρίζες.
- Η ανάμειξη του χώματος ή του κοομπόστ με ίση ποσότητα βερμικουλίτη αποτρέπει το σχηματισμό κρούστας στο χώμα της γλάστρας και στο χώμα που είναι φυτεμένα τα φυτά εσωτερικού χώρου, επιτρέποντας ταυτόχρονα την καλό αερισμό του ριζικού συστήματος, μειώνοντας τη συχνότητα ποτίσματος και επιτρέποντας την εξάπλωση της ρίζας.
- Χρησιμοποιείστε βερμικουλίτη και κατά την μεταφύτευση, σκάψτε μια τρύπα 15 εκατοστά μεγαλύτερη από το μήκος των ριζών του φυτού και καθώς τοποθετείτε το φυτό συμπληρώστε με μείγμα βερμικουλίτη και χώματος που αφαιρέσατε όταν την ανοίγατε. Και στην περίπτωση αυτή, ο βερμικουλίτης επιτρέπει την εξάπλωση των ριζών, ρυθμίζει την υγρασία του χώματος και προστατεύει τις ρίζες από την αφυδάτωση που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία ή τον άνεμο. Επίσης, ένα επίστρωμα βερμικουλίτη μερικών εκατοστών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βάση γύρω από θάμνους και άλλων καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών του κήπου, όπως τριαντάφυλλα, ντομάτες, ντάλιες για προστασία από χαμηλές θερμοκρασίες .
- Για την διατήρηση βολβών και ριζοκονδύλων, τοποθετήστε τα σε μια γλάστρα και ρίξτε βερμικουλίτη γύρω τους. Οι απορροφητικές ιδιότητες του βερμικουλίτη θα απορροφήσουν τυχόν υπερβολική υγρασία και θα προλάβουν σήψεις και το σχηματισμό καπνιάς γύρω τους, ενώ παράλληλα θα τα προστατεύσουν από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας.
- Ακόμη και ο χλοοτάπητας μπορεί να επωφεληθεί με την εφαρμογή βερμικουλίτη. Θα επισπεύσει τη φύτρωση και θα αυξήσει το ποσοστό των σπόρων που θα φυτρώσουν διατηρώντας την υγρασία και προστατεύοντάς τα από την ξηρασία και τη θερμότητα.
- Τέλος, ο βερμικουλίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσετε φρεσκοκομμένα λουλούδια. Γεμίστε το βάζο με βερμικουλίτη, ρίξτε νερό για να διαβραχεί καλά, αδειάστε το περίσσευμα και τακτοποιήσετε τα λουλούδια στο βάζο. Με τη διαδικασία αυτή δεν θα χρειαστεί να αλλάζετε το νερό κάθε μέρα, θα εμποδίσει τις διαρροές και θα κρατήσει τα ανθισμένα λουλούδια φρέσκα για μέρες.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές