Η συγκαλλιέργεια και η φύτευση διαφορετικών φυτών δίπλα-δίπλα στον κήπο δίνει το πλεονέκτημα στα φυτά μας να αμυνθούν ενάντια στους φυσικούς εχθρούς και στις ασθένειες. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τη φασολιά που έχει αρκετά φυτά συντρόφους και άριστους γείτονες.
Τα φασολάκια είναι μια ιδανική καλλιέργεια για ένα μικρό κήπο μιας και, αν η εγκατάστασή τους σχεδιαστεί σωστά, δεν πιάνουν αρκετό χώρο. Επίσης, στην περίπτωση των αναρριχόμενων ποικιλιών, έχουμε τη δυνατότητα να μαζεύουμε αρκετές φορές όσο αναπτύσσονται και ανθίζουν. Επιπλέον, οι συμβιωτικές σχέσεις που αναπτύσσουν στις ρίζες τους με τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια εμπλουτίζουν το χώμα του κήπου με άζωτο βοηθώντας και τα διπλανά τους φυτά να ευδοκιμήσουν.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί με λεπτομέρειες στην καλλιέργεια της φασολιάς και στα μυστικά μιας επιτυχημένης παραγωγής.
Οι τρεις σωματοφύλακες του κήπου
Η φασολιά έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το καλαμπόκι και τα κολοκυθάκια και μαζί αποτελούν ένα ακαταμάχητο τρίο. Πρώτοι ανακάλυψαν αυτό τον μοναδικό συνδυασμό οι Αζτέκοι, ιθαγενείς της κεντρικής Αμερικής, απ’ όπου προέρχονται εξάλλου αυτές οι καλλιέργειες.
Ξεκινάμε φυτεύοντας το καλαμπόκι, και αφού μεγαλώσει και είναι αρκετά ψηλό ώστε να προσφέρει στήριγμα, φυτεύουμε τα φασολάκια. Μια αναρριχώμενη φασολιά φυτεύεται στη βάση κάθε στελέχους καλαμποκιού. Η φασολιά προσφέρει άζωτο στο καλαμπόκι εμπλουτίζοντας με αυτό το έδαφος που μοιράζονται από κοινού και το καλαμπόκι προσφέρει στη φασολιά ένα φυσικό υποστύλωμα πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί.
Αργότερα, αφού ο καιρός αρχίσει να ζεστένει και έρχεται το καλοκαίρι, φυτεύουμε κοντά στο καλαμπόκι και τη φασολιά μια κολοκυθιά. Τα φύλλα της κολοκυθιάς έχουν μεγάλο μέγεθος και το έλασμά τους είναι αρκετά πλατύ και αποτελεσματικό στο να ρίχνει σκιά στο έδαφος και να το κρατάει δροσερό, επιβραδύνοντας την εξάτμιση των υδρατμών από αυτό, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη φύτρωση αρκετών ζιζανίων. Είναι μια συνεργασία που όλοι κερδίζουν!
Η συγκαλλιέργεια στον κήπο εξοικονομεί τον χώρο που έχουμε διαθέσιμο, προσελκύει ωφέλιμα έντομα και επικονιαστές και απωθεί τα επιβλαβή έντομα μακριά από τα διπλανά φυτά. Μερικές φορές, ένα από τα δύο φυτά που μεγαλώνουν δίπλα-δίπλα επωφελείται περισσότερο από το άλλο, αλλά σπάνια κάποιο μειονέκτημα μπορεί να υπερτερήσει σε αυτές τις συνεργασίες. Η φύση έχει προνοήσει μερικά φυτά να προστατεύουν και να βοηθούν κάποια άλλα. Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις σχέσεις καλλιεργώντας τα φυτά μας με βιολογικές μεθόδους.
Τα καλύτερα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με τη φασολιά
1.Καλαμπόκι
Οι αναρριχώμενες και οι θαμνώδεις ποικιλίες της φασολιάς ανέχονται τη σκιά που ρίχνει το στέλεχος του καλαμποκιού και αναπτύσσονται κανονικά. Επίσης, δεδομένου ότι οι ρίζες της φασολιάς διακλαδίζονται σε διαφορετικό επίπεδο στο έδαφος από αυτό της ρίζας του καλαμποκιού, τα δύο φυτά δεν ανταγωνίζονται για το νερό και τα άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ακόμα, όπως αναφέραμε πιο πριν το καλαμπόκι προσφέρει ένα φυσικό υποστήριγμα στις αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιάς. Τα πλεονεκτήματα αυτής της συμβίωσης δεν σταματούν εδώ, η φασολιά προσελκύει ωφέλιμα σκαθάρια που τρέφονται με βλαβερά έντομα που παρασιτούν στο στέλεχος και το φύλλωμα της καλαμποκιάς, όπως είναι η σποντόπτερα και οι αφίδες.
2. Κολοκυθιά
Όπως είδαμε και πιο πάνω, η κολοκυθιά όταν φυτεύεται κοντά στη φασολιά προσφέρει μια φυσική εδαφοκάλυψη στη βάση της και με τα πλατιά φύλλα της δεν αφήνει το έδαφος να στεγνώσει γρήγορα μετά το πότισμα και μπορεί να αποτρέψει την βλάστηση αρκετών ζιζανιών.
3. Κατιφές
Ο κατιφές είναι γνωστό πως έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και μπορεί να αποτρέπει αρκετά έντομα και ακάρεα εχθρούς της φασολιάς από το να παρασιτήσουν σε αυτή, όπως είναι οι αφίδες, οι θρίπες και ο τετράνυχος. Επίσης, ο κατιφές εκκρίνει μια χημική ένωση που καταστέλλει τη δραστηριότητα των νηματωδών, των μικροσκοπικών σκωληκόμορφων παρασίτων που προσβάλλουν τις ρίζες των φυτών και τα εξασθενούν.
4. Πατάτα
Η πατάτα έχει την ιδιότητα να απωθεί μερικά σκαθάρια που αποτελούν σοβαρούς εχθρούς της φασολιάς.
5. Μαγιοβότανο ή καλαμίνθη
Απωθεί μικρά σκαθάρια που ανοίγουν τρύπες στα φύλλα της φασολιάς καθώς τρέφονται με αυτά. Επίσης, είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και για την γρίπη. Επίσης, γρήγορα θα αντιληφθείτε πως η γάτα σας θα το λατρέψει.
6. Θρούμπι
Κι αυτό το βότανο έχει την ικανότητα να απωθεί κάποιους από τους εχθρούς της φασολιάς, ενώ παράλληλα μπορεί και βελτιώνει τη γεύση και τη βλαστική ανάπτυξή της. Φυτέψτε το κοντά στη βάση του φυτού, αλλά όχι τόσο κοντά, ώστε να σκιάζεται από αυτό.
7. Δεντρολίβανο
Επίσης έχει αντομοαπωθητικές ιδιότητες.
8.Μελιτζάνα, ραπανάκι και αγγουριά
Τα φυτά αυτά μπορούν να τονώσουν και να ενθαρρύνουν την θαλερή ανάπτυξη της φασολιάς.
Ακόμα μερικά φυτά που είναι καλοί σύντροφοι για την φασόλια στον κήπο είναι το μπρόκολο, το λάχανο, τα καρότα, το κουνουπίδι, το σέλινο, τα μπιζέλια, οι φράουλες και οι ντομάτες.
Ποια φυτά πρέπει να αποφεύγουμε να φυτεύουμε κοντά στη φασολιά
Αποφύγετε να φυτεύετε κοντά στη φασολιά φυτά που είναι μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών, όπως είναι τα σκόρδα, τα πράσα και το σχοινόπρασο. Τα μέλη αυτής της οικογένειας αναστέλλουν την ανάπτυξη της φασολιάς, επειδή απελευθερώνουν χημικές ενώσεις με αντιβακτηριδιακή δράση που καταστρέφουν τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια στις ρίζες της φασολιάς. Από τη στιγμή που καταστραφούν αυτά τα βακτήρια, το φυτό δυσκολεύεται να λάβει την ποσότητα αζώτου που του είναι απαραίτητη για τις βιολογικές του διεργασίες. Επίσης, θα πρέπει να κρατάμε σε απόσταση τον βασιλικό και τον μάραθο.
Η φασολιά δεν συνεργάζεται ομαλά με τον ηλίανθο και δεν ταιριάζει η συγκαλλιέργειά τους. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες δεν προτιμούν την συνύπαρξη με τα παντζάρια και τα ραπανάκια, ενώ οι θαμνώδεις ποικιλίες δεν δείχνουν να επηρεάζονται.
Η καλλιέργεια της φασολιάς βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους
Από τη στιγμή που η φασολιά εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο, είναι ένα από τα φυτά που θέλουμε στον κήπο μας, για να κρατήσουμε το έδαφος γόνιμο. Η φασολιά είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά στις περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε αμειψισπορά και πολλές άλλες καλλιέργειες μπορούν να καλλιεργηθούν στη θέση που είχαμε φυτέψει φασολιές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές