3 Τρόποι για να έχουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες: στον φούρνο, στον ξηραντήρα τροφίμων, ή κάτω από τον καυτό ήλιο!!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ.
- Αφαιρέστε το κοτσανάκι και το σκληρό τμήμα στο εσωτερικό της ντοματούλας.
- Κόψτε τη ντοματούλα στη μέση κατά μήκος. Εάν η ντοματούλα είναι πιο μεγάλη, την κόβετε στα 4.
- Αφαιρέστε τους σπόρους χωρίς να αφαιρέστε τη σάρκα.
Μέθοδος 1: ΒΑΛΤΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ (για περίπου 12 ώρες).
- Βάλτε τις ντοματούλες στη σειρά με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω, σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (είτε σε ταψί από πορσελάνη, είτε σε πυρέξ). Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο, διότι το οξύ της ντοματούλας αντιδρά με το μέταλλο.
- Ψήστε στους 80°C για 3 ώρες.
- Αφήστε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη περίπου 8 εκ. για να φεύγει η υγρασία.
- Μετά από 3 ώρες, γυρίστε τις ντοματούλες και πατήστε τις λίγο με το χέρι ή με μία σπάτουλα να βγάλει τους χυμούς τους.
- Συνεχίστε τη διαδικασία, γυρίζοντας τις ντοματούλες κάθε λίγες ώρες και φροντίστε κάθε φορά να τις πατάτε λίγο για να φεύγει η υγρασία και να ξηραίνονται.
Μέθοδος 2: ΞΗΡΑΝΤΗΡΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (περίπου 8 ώρες):.
- Τοποθετήστε τις ντοματούλες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω απ΄ευθείας ππάνω στην επιφάνεια του ξηραντήρα.
- Γυρίστε τον διακόπτη της θερμοκρασίας στους 60°C.
- Μετά από 4 ή 5 ώρες, γυρίστε τις ντοματούλες και πιέστε την επιφάνειά τους με το χέρι ή με μια σπάτουλα.
- Μετά από λίγες ώρες, γυρίστε τις ντοματούλες και πιέστε απαλά.
- Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να είναι έτοιμες.
Μέθοδος 3: ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ ΚΆΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (περίπου 3 μέρες):.
- Επιλέξτε ο καιρός να είναι ζεστός με χαμηλή υγρασία.
- Τοποθετήστε τις ντοματούλες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε πλαστικό πλέγμα το οποίο να περιβάλλεται από ξύλινο πλαίσιο.
- Καλύψτε τα σκεύη με προστατευτικό δίχτυ ή τουλουπάνι.
- Τοποθετήστε τα πλέγματα με τις ντομάτες απ΄ευθείας κάτω από τον ήλιο, υπερυψωμένα από το έδαφος (τοποθετήστε τούβλα στις γωνίες).
- Τοποθετήστε τα πλέγματα πάνω σε τούβλα, έτσι ώστε να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί κάτω από τα πλέγματα.
- Γυρίστε τις ντοματούλες μετά από 36 ώρες για να δει ο ήλιος και την κομμένη πλευρά της κάθε ντοματούλας.
- Τοποθετήστε τα σκευή σε στεγασμένο χώρο μετά τη δύση, ή αν χαλάσει ο καιρός, για να μην παίρνουν υγρασία.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ!
- Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν επιλέξετε, προσέξτε, διότι δεν ξεραίνονται όλες οι ντοματούλες με τον ίδιο ρυθμό. Δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό υγρασίας, ούτε θερμαίνονται με τον ίδιο ρυθμό μέσα στον φούρνο.
- Είναι έτοιμες όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, αλλά έχουν και μαλακή σύσταση όταν τις ακουμπάμε με το χέρι μας. Η υφή τους πρέπει να μοιάζει με αυτή ενός ξερού βερίκοκου. Εάν αποξηρανθούν πολύ θα γίνουν στεγνές και άκαμπτες με υφή δέρματος. Εάν η ξήρανση δεν είναι αρκετή θα μουχλιάσουν, εκτός κι αν τις βάλετε σε λαδάκι. Προσπαθήστε να τις βγάζετε ξεχωριστά, μόλις δείτε ότι κάποιες είναι έτοιμες, πριν στεγνώσουν εντελώς και χάσουν την γεύση τους.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr