Ακούτε συχνά ότι θα πρέπει να αποφύγετε τα λίπη, προκειμένου να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση την υγεία σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ωφέλιμα λιπαρά που πραγματικά δρουν ευεργετικά για την υγεία σας. Μια από τις τροφές με ωφέλιμα λιπαρά είναι το αβοκάντο.
Το λάδι από αβοκάντο, το οποίο συνιστάται από μονοακόρεστα λιπαρά, έχει παρόμοιες ιδιότητες με άλλα έλαια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι αβοκάντο και να αντικαταστήσετε με αυτό το βούτυρο και τα υπόλοιπα φυτικά λιπαρά. Τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πολλά.
1. Δέρμα
Υπάρχουν πολλές παθήσεις του δέρματος και δεν αποτελεί κατάπληξη το γεγονός πως τα έλαια του αβοκάντο θεραπεύουν αποτελεσματικά ορισμένες από αυτές. Για παράδειγμα, υπάρχουν δερματολογικές μελέτες που έδειξαν ότι ασθενείς που έπασχαν από ψωρίαση χρησιμοποίησαν επιτυχώς ένα συνδυασμό ελαίων αβοκάντο με κρέμα Β12 και θεράπευσαν την ασθένειά τους.
Επιπλέον, τα έλαια αβοκάντου βελτιώνουν και περιποιούνται την επιδερμίδα σας με πολλούς ακόμα τρόπους. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα για το ξηρό και με ραγάδες δέρμα. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε τραύματα ώστε να να επουλωθούν γρηγορότερα και να μειωθούν τα σημάδια.
2. Μαλλιά
Σας έχουν συμβουλέψει να χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας πολλά φυσικά συστατικά όπως λάδι καρύδας, ασπράδια αυγών και μαγιονέζα. Ενώ όλα αυτά έχουν κάποια οφέλη, τα έλαια του αβοκάντο έχουν επιπλέον βιταμίνη Ε, η οποία δίνει λάμψη στα μαλλιά σας.
Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λίπαρά που βρίσκονται στα έλαια του αβοκάντου περιέχουν θρεπτικές ουσίες που τονώνουν τους θύλακες της τρίχας για την ανάπτυξη των μαλλιών, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.
3. Διαχείριση του Διαβήτη
Μια μελέτη του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαβητικών διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το αβοκάντο, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης. Το αβοκάντο μπορεί, επίσης, να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
4. Πρόληψη Καρδιακών Νοσημάτων
Η διατροφή με τροφές υψηλής περιεκτικότητας μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εκτός από τη μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL χολιστερόλης, το αβοκάντο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της “καλής” HDL χολιστερόλης, που προάγει την υγεία της καρδιάς. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την πίεσή του αίματος τροποποιώντας την αναλογία των λιπαρών οξέων σε αυτό , τα οποία επηρεάζουν την καρδιά.
Μια έκθεση από του Αμερικάνικου Συστήματος Υγείας διαπίστωσε ότι αυτοί που καταναλώνουν αβοκάντο έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνδρομο που περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, περίσσεια σωματικού λίπους, και υψηλή αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά τα συμπτώματα αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
5. Απορρόφηση Θρεπτικών Συστατικών
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε, Κ, και τα καροτενοειδή χρειάζονται τα λιπαρά για να απορροφηθούν καλύτερα. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών με ωφέλιμα λιπαρά, όπως το αβοκάντο, βοηθά στο να απορροφηθούν καλύτερα αυτές τις βιταμίνες.
Αβοκάντο μπορείτε να προμηθευτείτε από το τοπικό μανάβικο, αλλά μπορείτε να βρείτε και έλαια αβοκάντου από καταστήματα καλλυντικών και από το ίντερνετ. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε και λάδι αβοκάντου