4 Τρόποι να μην αισθανόμαστε μόνοι και να γεμίσουμε το κενό στη ζωή μας!

4 Τρόποι να μην αισθανόμαστε μόνοι και να γεμίσουμε το κενό στη ζωή μας!

Σχεδόν όλοι αισθανόμαστε ένα κενό κάποια στιγμή της ζωής μας, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς τον λόγο που νιώθουμε έτσι. Οι περισσότεροι θεωρούμε υπεύθυνο έναν χαμένο έρωτα, μια έλλειψη οράματος, την πλήξη, την αίσθηση ότι δεν έχουμε κοινωνική ζωή ή πολλούς φίλους, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν είναι ο αληθινός λόγος του κενού.

Αυτές οι υποκείμενες αιτίες απλώς καλύπτουν το πρόβλημα. Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος χάος και καταστροφή, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται αυτό το κενό και αναζητούν λύσεις έξω από τον εαυτό τους για να γεμίσουν το κενό. Ή, λόγω απογοήτευσης και μοναξιάς, πληγώνουν τους άλλους απελευθερώνοντας αυτά τα συναισθήματα και πληγώνοντας άλλους ανθρώπους. Στον πυρήνα του κενού, βρίσκεται η έλλειψη αγάπης για τον εαυτό μας.

Ένα άρθρο της Margaret Paul, Ph.D. που δημοσιεύτηκε στο HuffingtonPost.com, αναλύει το θέμα με μεγαλύτερη σαφήνεια: «Υπάρχει μόνο ένα συναίσθημα που γεμίζει πραγματικά το κενό, η αγάπη. Υπάρχει μόνο μία αιτία του εσωτερικού κενού: η έλλειψη αγάπης. Αλλά δεν είναι η έλλειψη αγάπης κάποιου άλλου που προκαλεί αυτό το κενό. Το εσωτερικό κενό προκαλείται από την αυτοεγκατάλειψη – την έλλειψη αγάπης του εαυτού μας.

Οπότε, τώρα γνωρίζουμε ότι η έλλειψη αγάπης του εαυτού μας προκαλεί αισθήματα κενού, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΑΖΙ 4 ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ:

1. ΑΣ ΨΑΞΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αν δεν το καταλάβουμε πρώτα. Τι μας εμποδίζει από τη δέσμευση να αγαπήσουμε τον εαυτό μας; Εξάλλου, ο μόνος λόγος που νιώθουμε κενοί βρίσκεται μέσα μας. Εάν αισθανόμασταν πάντα ικανοποιημένοι και ασφαλείς μέσα μας, ποιος λόγος υπάρχει για να αναζητήσουμε αλλού αυτό που θα γεμίσει το κενό μας; Φυσικά, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ή το βίωμα μιας τραυματικής εμπειρίας δικαιώνει το συναίσθημα του κενού και είναι κατανοητό. Ωστόσο, μια συνεχής αίσθηση της ύπαρξης του κενού ενδεχομένως να υποδηλώνει κάτι βαθύτερο που συμβαίνει μέσα μας.

Χρειάζεται θάρρος να επουλώσουμε τις πληγές μας και να μάθουμε να αγαπάμε τις ουλές μας, αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την πορεία της αυτογνωσίας. Δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά πρέπει να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με το εγώ μας και να το αγκαλιάσουμε με αγάπη. Τότε, δεν θα υπάρχει τίποτα να αναμένετε από κανέναν, θα έχετε τον εαυτό σας.

2. ΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ.

Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή μας και να κρατάμε όλα τα συναισθήματά μας μέσα μας, καλά κρυμμένα. Αυτό όχι μόνο μας βλάπτει αλλά δεν είναι και φυσιολογικό. Είμαστε περίπλοκα όντα με ποικίλα συναισθήματα και δεν πρέπει να τα καταπνίγουμε μόνο και μόνο επειδή η κοινωνία υποτιμά τους ανθρώπους που εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Ας κάνουμε αυτό που εκφράζει τον εαυτό μας. Ας χορέψουμε, ας γράψουμε, ας ζωγραφίσουμε, ας τραγουδήσουμε, ας περπατήσουμε, ας κάνουμε ό,τι μας βοηθάει να νιώσουμε φυσιολογικά.

Αυτό θα μας γεμίσει αυτό το κενό και θα μας οδηγήσει να χαρίσουμε στον εαυτό μας έναν υγιεινό τρόπο έκφρασης.

3. ΔΕΣΜΕΥΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

Προσωπικά γνωρίζω τι σημαίνει να παλεύεις και ξέρω ότι το να αγαπάς τον εαυτό σου πραγματικά είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει σε αυτή τη ζωή. Έχουμε κάθε λόγο να αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά όταν έρχεται εκείνη η στιγμή, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να μην αισθανόμαστε αρκετά καλά. Είναι πολύ εύκολο να συνδεθούμε με τα κοινωνικά μέσα και να συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε διαφημίσεις στην τηλεόραση που προσπαθούν να μας πουλήσουν κάτι που θα μας κάνει «τέλειους», ενώ ακούμε εύκολα κάποιους άλλους να μας υποβαθμίζουν και να μας υπονομεύουν. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε και να απομακρυνθούμε από όλα αυτά και να δεσμευτούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας άνευ όρων.

Πώς γίνεται αυτό; Πρέπει πρώτα να πάρουμε την απόφαση. Να επιλέξουμε να συνεχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, ποια λάθη έχουμε κάνει, ή ποια πορεία παίρνουμε στη ζωή. Δεν μπορούμε πραγματικά να ζήσουμε αν δεν μπορούμε να απολαύσουμε την παρουσία και την αγάπη εκείνου  με τον οποίο περνάμε περισσότερο χρόνο, τον εαυτό μας. 

4. ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ!

Η αίσθηση του κενού μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Πιθανότατα, δεν θα θυμόμαστε ότι υπάρχει κενό στη ζωή μας, εάν γεμίζουμε το κενό με δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά. Ακόμα κι αν αισθανόμαστε άσχημα, μπορούμε να ανακάμψουμε. Μπορούμε να σηκωθούμε και να παλέψουμε, να μην υποταχθούμε σε συναισθήματα ήττας και ματαίωσης. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα πολεμικών τεχνών ή γιόγκα, να γίνουμε μέλη σε ομάδα πεζοπορίας, να συναντήσουμε φίλους και να μαγειρέψουμε υγιεινά γεύματα για φίλους, ή απλά να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν. Στο τέλος, θα δούμε ότι αυτό το κενό θα γεμίσει μόνο του κι εμείς θα σταματήσουμε πια να αισθανόμαστε ματαιωμένοι και μόνοι, αφού θα είμαστε με την καλύτερη παρέα, εμάς!

Κείμενο –  Απόδοση, Λ.Τ.

share24.gr / Spirit Alive

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook
Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Spirit Alive στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *