Δεν μετράει τόσο το πού βρίσκεσαι στη ζωή σου, όσο το ποιόν έχεις δίπλα σου.Πως μπορώ να ξέρω όμως αν είμαι ή όχι σε σωστή σχέση;
Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτηματικά για μία σχέση. Αν κάποιος ήθελε να διευκρινίσει ακόμη περισσότερο τι εννοούμε όταν κάνουμε αυτή την ερώτηση, θα μπορούσε να προβληματιστεί γύρω από το τι πιστεύουμε ότι μία σχέση θα έπρεπε να προσφέρει.
Παρόλο που η απάντηση στον τελευταίο προβληματισμό είναι υποκειμενική, υπάρχουν κάποιες ξεκάθαρες ενδείξεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Έτσι ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια «σημάδια» ότι είσαι σε «σωστή σχέση» και κατ’ ακολουθία συμβουλές για το πώς πιθανόν αυτά θα βοηθούσαν για να βελτιώσετε τη σχέση.
Αυτά είναι τα σημάδια πως είσαι στη σωστή σχέση!
Τα «παιχνίδια» και η ευθύτητα
Πάρα πολύ συχνά, κάνουμε τις σχέσεις μας πιο δύσκολες από ό, τι πρέπει να είναι. Οι δυσκολίες αρχίζουν όταν η συζήτηση γίνεται γραπτό μήνυμα, τα συναισθήματα πηγαίνουν στο υποσυνείδητο, η λέξη «αγάπη» βγαίνει από τα συμφραζόμενα, η εμπιστοσύνη ξεθωριάζει όσο η εντιμότητα εξασθενεί, η ανασφάλεια γίνεται τρόπος ζωής, η ζήλια γίνεται συνήθεια, το «να πληγώνεσαι» αρχίζεις να νομίζεις ότι είναι φυσικό και το να φύγουμε μακριά από όλα αυτά γίνεται λύση. Σταμάτησε να τρέχεις. Αντιμετώπισε τα ζητήματα αυτά, λύσε τα προβλήματα, επικοινώνησε, εκτίμησε, συγχώρησε και αγάπα τους ανθρώπους της ζωής σου που το αξίζουν.Και φυσικά αν αισθανθείς ότι κάποιος παίζει παιχνίδια σε σένα, μίλα.
Και οι δύο πρέπει να είναι ξεκάθαροι από την αρχή
Αν μια γυναίκα ξεκινήσει μια πρόχειρη σχέση μ’ ένα άντρα και δεν του λέει ότι θέλει μια πιο σοβαρή σχέση, η σχέση αυτή, το πιθανότερο, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σοβαρή. Αν δώσεις σε κάποιον την εντύπωση ότι δεν έχεις αντίρρηση για μια πρόχειρη σχέση, αυτό θα υποθέτει ο άλλος και στη συνέχεια. Σε τελική ανάλυση πρέπει να είσαι ξεκάθαρος από την αρχή ή έστω από τη στιγμή που θα καταλάβεις τι θέλεις. Αν κάποιος το σκάσει επειδή ήσουν έντιμος και έθεσες όρια, αυτός δεν κάνει για σένα.
Η γραμμή επικοινωνίας είναι ανοικτή έντιμη και καθαρή
Δεν είναι δυνατόν να φοβάσαι να συζητήσεις συγκεκριμένα θέματα. Είναι καλύτερα να μιλάς και να βρίσκεις την αλήθεια, παρά να συνεχίζεις έτσι χωρίς αυτό να βγάζει πουθενά. Να λες ότι εννοείς και να εννοείς ότι λες. Μην περιμένεις οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σου να διαβάζουν τις σκέψεις σου και μην παίζεις ανόητα παιχνίδια με το μυαλό και την καρδιά τους. Μην λες μισές αλήθειες και έχεις την απαίτηση να σε πιστέψουν όταν ολόκληρη η αλήθεια έρθει στο φως (οι μισές αλήθειες δεν είναι καλύτερες από τα ψέματα).
Να ακούς χωρίς να αμύνεσαι και να μιλάς χωρίς να επιτίθεσαι. Η επικοινωνία δεν είναι απλά ένα σημαντικό κομμάτι μιας σχέσης. Είναι ή ίδια η σχέση. Οι σχέσεις συχνά αποτυγχάνουν εξαιτίας προβλημάτων εμπιστοσύνης, αφοσίωσης και πάνω απ’ όλα επικοινωνίας. Επομένως να είσαι έντιμος, αφοσιωμένος και να επικοινωνείς πάντα.
Οι πράξεις αγάπης ενισχύουν σταθερά τα λόγια αγάπης
Χτίσε με τέτοιο τρόπο τις σημαντικές σχέσεις σου ώστε όταν δηλώνετε στους αγαπημένους σας ότι τους αγαπάς, να είναι μια συνηθισμένη επιβεβαίωση των όσων τους έχεις δείξεις με τη συμπεριφορά σου σε καθημερινή βάση. Κάνε μικρά πράγματα καθημερινά για να δείξεις στους αγαπημένους σου ότι τους νοιάζεσαι. Το να ξέρεις ότι το πρόσωπο που έχεις στο μυαλό σου σε σκέφτεται κι αυτό, σημαίνει πολλά.
Αν δεν αποδείξεις ότι όσα λες είναι αληθινά τότε δεν είναι. Δεν υπάρχει σωστή σχέση όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές.
Προσδοκίες τελειότητας απαγορεύονται αυστηρά
Καμία πραγματική σχέση δεν μπορεί να είναι τέλεια, αλλά αν δουλέψεις πάνω σ’ αυτό και το δεις πιο ανοιχτά, μπορεί να γίνει ότι ονειρεύτηκες. Οι καλύτεροί σου φίλοι και ο σύντροφός σου μπορεί να απέχουν από την τελειότητα, αλλά ταιριάζουν τέλεια με σένα. Όταν θα σταματήσεις να προσδοκάς ότι οι αγαπημένοι σου μπορεί να γίνουν όπως εσύ φαντάζεσαι, τότε αρχίζεις να το απολαμβάνεις και να τους εκτιμάς γι’ αυτό που είναι.
Αυτά είναι μερικά σημάδια ότι βρίσκεσαι στη σωστή σχέση. Αν ξεκινήσεις από αυτές τις βασικές αρχές και τις ακολουθήσεις καθ όλη τη διάρκεια τη σχέσης τότε δε θα εμφανιστούν και άλλα προβλήματα στη συνέχεια. Τι περιμένεις λοιπόν;
Πηγή: ipop.gr