Κάποιες φορές συμβαίνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ανάξιοι για να ήμαστε φίλοι, να είμαστε σε σχέση, ή να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που εκτιμούμε αρκετά και έχουμε στην καρδιά μας. Η αυτοπεποίθησή μας μπορεί να είναι τόσο πολύ πεσμένη που αναρωτιόμαστε τι είδαν οι άλλοι σε μας και είναι μαζί μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνει να είμαστε αρκετά ανασφαλείς.
Όταν τυχαίνει να νιώθουμε έτσι σε μια σχέση, τείνουμε να αποδράμε και να τελειώνουμε οι ίδιοι αυτές τις σχέσεις, φοβούμενοι ότι οι σύντροφοί μας θα το πράξουν πρώτοι και θα μας πληγώσουν. Αισθανόμαστε άνετα να φεύγουμε μακριά λόγω αυτής της ανασφάλειας για να μην πάρουμε το υποτιθέμενο ρίσκο να ενός επίπονου χωρισμού.
Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η ανασφάλεια να μην βλάπτει τις σχέσεις μας;
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μια σχέση γίνεται για να υπάρχει ανταλλαγή ιδεών και να μοιραζόμαστε τις ευχάριστες στιγμές μας με τους συντρόφους μας, επίσης να βοηθάει ο ένας τον άλλον να ωριμάζουμε μαζί με έναν υγιή τρόπο, τόσο μεταξύ μας κοινωνικά όσο και ως άτομα. Αν ο σύντροφος δεν φέρεται καλά ή λέει ψέματα και κρύβει συνεχώς πράγματα, τότε η αίσθηση της ανασφάλειας είναι μια φυσική και λογική αντίδραση. Ωστόσο, εάν είστε ευχαριστημένοι με τη σχέση σας και απλά νιώθετε υποδεέστεροί θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω…
1. Σταματήστε να αναρωτιέστε τι σκέφτεται ο σύντροφός σας για σας.
Τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις και στις περισσότερες κοινωνικές επαφές ξεκινούν με την κακή επικοινωνία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο να θέλουμε να διαβάσουμε τη σκέψη του άλλου. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει όταν στη σχέση ο ένας υποθέτει για τον άλλο ότι ξέρει τι σκέφτεται, ενώ στην ουσία τα συμπεράσματα που βγάζει είναι υποθετικά και τελείως λανθασμένα. Η “νοομαντεία” οδηγεί πολύ γρήγορα σε αισθήματα ανασφάλειας και άγχους.
Αν ο σύντροφός σας σας λέει ένα πράγμα, μην υποθέτετε ότι θέλει να πει κάτι άλλο. Εάν δεν σας λέει τίποτα, μην αντιλαμβάνεστε τη σιωπή τους σαν δείγμα ότι κάτι σας κρύβουν και μην της δίνετε αρνητική χροιά. Ομοίως, μην οδηγείτε τους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής σας στη διαδικασία να προσπαθούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Να είστε ειλικρινείς μαζί τους και αυτά που λέτε να τα εννοείτε. Δώστε τους ανθρώπους που αγαπάτε τις πληροφορίες που χρειάζονται, αντί να τους κρατάτε σε αγωνία.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που υπάρχει στο μυαλό των άλλων, ακόμη και αν πρόκειται για ανθρώπους δικούς σας. Όταν σταματήσετε να προσπαθείτε να διαβάσετε το μυαλό τους, τότε θα αρχίσετε να σέβεστε το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρατάει σκέψεις για τον εαυτό του. Αν συνεχώς πιέζετε τον σύντροφό σας να σας αποκαλύψει αυτό που σκέφτεται, τότε μπορεί να προκαλέσετε τη φυγή αυτού του ατόμου από τη σχέση για να ξεφύγει από την καταπίεση.
2. Μην ψάχνετε για την τέλεια σχέση.
Θα ξοδέψετε ολόκληρη τη ζωή σας, αν αναζητάτε να βρείτε τον τέλειο σύντροφο ή τους τέλειους φίλους. Επίσης, η διαδικασία και μόνο της αναζήτησης θα σας τρελάνει, γιατί θα αισθάνεστε όλο και περισσότερο ανασφαλείς με κάθε αποτυχημένη σχέση που δεν ικανοποίησε τα πρότυπα που με την φαντασία σας είχατε θέσει.
Όλοι μας αναζητάμε αυτές τις ιδιαίτερες σχέσεις στις οποίες θέλουμε να περνάμε τέλεια, αλλά αν έχετε κάνει αρκετές σχέσεις στη ζωή σας, θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν “τέλειοι άνθρωποι” και ο καθένας έχει και μια ατέλεια που τον κάνει ξεχωριστό. Όλοι μας έχουμε τέτοιες ατέλειες και αυτό που πραγματικά κάνουμε με τις σχέσεις είναι να αναζητούμε συντρόφους που έχουν ατέλειες με έναν συμπληρωματικό τρόπο.
Μας παίρνει πολύ χρόνο να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να συνειδητοποιήσουμε τις δικές μας ατέλειες. Τις συνειδητοποιούμε μόνο όταν προσκρούουμε σε αυτές και αισθανόμαστε αδύναμοι να τις λύσουμε. Αυτές καθορίζουν ποιοι πραγματικά είμαστε και τότε μόνο είμαστε σε θέση να συνάψουμε αρμονικές σχέσεις. Μόνο τότε μπορούμε να ξέρουμε τι ψάχνουμε. Αναζητούμε ατελείς ανθρώπους που θα μας εξισορροπήσουν. Μπορεί να έχουν ατέλειες, αλλά στην ουσία είναι τέλειοι για μας.
3. Σταματήστε να συγκρίνετε τις τρέχουσες σχέσεις σας με προηγούμενες.
Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αδικούμε τους συντρόφους μας, επειδή μας θυμίζουν κάποια άλλα πρόσωπα από το παρελθόν μας που μας φέρθηκαν άσχημα. Δυστυχώς, υπάρχουν πάντα κρίσεις στις μακροχρόνιες σχέσεις και επειδή κάποτε μπορεί κάποιος προηγούμενος σύντροφος να μας φέρθηκε καταχρηστικά ή ανέντιμα, ενεργοποιούμε τους αμυντικούς μας μηχανισμούς σε όλους τους άλλους που μας θυμίζουν εκείνες τις καταστάσεις.
Εάν μεταφέρετε στοιχεία από τις αποτυχημένες σχέσεις του παρελθόντος σας στη σημερινές σχέσεις σας, θα κατασκευάσετε τις ίδιες εσφαλμένη δομές που κατέρρευσαν τότε. Έτσι, αν υποψιάζεστε ότι έχετε κάνει άδικες συγκρίσεις μεταξύ των σημερινών σας σχέσεων με βάση των αρνητικών του παρελθόντος, σκεφθείτε για μια στιγμή και συνειδητά προβληματιστείτε σχετικά με τις βλαβερές ιδιότητες που είχαν αυτές οι παλιές σχέσεις και σε ποια σημεία διαφέρουν από τις σημερινές σας.
4. Σταματήστε να βρίσκετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Εφευρίσκοντας προβλήματα που δεν υπάρχουν και στη συνέχεια πιστεύοντας τα οδηγείστε στο αυτο-σαμποτάζ. Πολύ συχνά αρεσκόμαστε να σκεφτόμαστε άσχημες εκβάσεις, να εξαπατούμε τον εαυτό μας με αρνητικές σκέψεις, και τελικά ζούμε στις παραισθήσεις των χειρότερων σεναρίων. Αγνοούμε και παραγκωνίζουμε την απλή και ειλικρινή αλήθεια.
Όταν εφευρίσκουμε προβλήματα στις σχέσεις μας, οι σχέσεις μας καταλήγουν να υποφέρουν από αυτά. Η ανασφάλεια είναι συχνά ο ένοχος. Αν έχετε αμφιβολία για τον εαυτό σας και δεν συνειδητοποιείτε τη δική σας αξία, θα χάσετε κάθε ευκαιρία να αφήσετε άλλους να νοιάζονται για σας και θα παραμείνετε κολλημένοι με τα ζητήματα της ανασφάλειας που σας καθηλώνουν.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ιδιοσυγκρασίας σε κάθε σχέση. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και αλλαγές στη διάθεση. Στιγμές αγάπης και εγγύτητας και στιγμές προστριβής. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικά. Θέλοντας να νιώθετε συνεχώς οικειότητα με τον σύντροφό σας είναι σαν να θέλετε να είστε επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχει οδηγό.
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ανασφαλείς, και θα πιάνετε τον εαυτό σας να δίνει έμφαση σε προβλήματα που δεν υπάρχουν, χαλαρώστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Στη συνέχεια, πείτε στον εαυτό σας, “Αυτό το πρόβλημα που με απασχολεί υπάρχει μόνο στο μυαλό μου.” Το να είσαι σε θέση να διακρίνεις μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας στη ζωή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αυτοπεποίθηση.
5. Σταματήστε να εστιάζετε στα αρνητικά γεγονότα.
Δεν υπάρχει η τέλεια σχέση. Ακόμα κι αν φαίνεται τέλεια τώρα, δεν θα είναι πάντα έτσι. Οι ατέλεια είναι φυσιολογικές και όμορφες πολλές φορές. Η ποιότητα της ευτυχίας μεταξύ δύο ανθρώπων αυξάνεται ανάλογα με την αποδοχή των ατελειών που ο καθένας έχει και είναι αντιστρόφως ανάλογα με τη μισαλλοδοξία και τις προσδοκίες τους. Το πώς δύο άνθρωποι αποδέχονται και διαχειρίζονται τις ατέλειες της σχέσης τους είναι που την καθιστούν ιδανική.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδέχεστε τον καθένα που γνωρίζετε στη ζωή σας. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν περιστασιακά προβλήματα στις σχέσεις σας, δεν σημαίνει ότι συνολικά η σχέση είναι κακή και να στενοχωριέστε ότι τελειώνει ή να έχετε την ανασφάλειες ότι το άλλο άτομο αμφισβητεί τις προθέσεις σας.
Δεν έχει νόημα η σχέση να λειτουργεί πάντα άψογα όλη την ώρα. Οι ακραία θετικές ή αρνητικές καταστάσεις είναι δείκτης κακής ποιότητας και κακής υγείας μιας σχέσης. Πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά μπορείτε ακόμα να επικεντρώνεστε στα καλά που συμβαίνουν. Οι ανασφαλείς άνθρωποι ψάχνουν συνεχώς για σημάδια για το τι δεν λειτουργεί στις σχέσεις τους. Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να εξιλεωθούν μόνο όταν αναζητήσουν μέσα τους γιατί συμβαίνει αυτό.
Επικεντρωθείτε και εκτιμήστε την θετική ενέργεια που παίρνετε από αυτούς τους συντρόφους σας και το πόσο δημιουργικούς, ικανοποιημένους και γαλήνιους σας κάνουν να νιώθετε. Έτσι δώστε βάση στις ισχυρές ιδιότητές τους, επαινέστε τους για τα πράγματα που καταφέρνουν, και ενθαρρύντε τους να θέτουν στόχους και να εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες τους. Προκαλέστε τους να δώσουν το καλύτερο που μπορούν κάθε φορά. Κάθε μέρα εξομολογηθείτε τους πόσο σπουδαίοι είναι.
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via marcandangel.com
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη και Πνευματικότητα κάντε like στην σελίδα Ψυχολογία & Φιλοσοφία στο facebook πατώντας στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει) (αν είστε ήδη μέλος στη σελίδα μην το πατήσετε ξανά):
!!!Σημαντικό!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο