Μερικές φορές, κάποιος από το περιβάλλον μας ασκεί δύναμη επάνω μας και αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Για παράδειγμα, κάποιος στη δουλειά μπορεί να μας κάνει να θυμώνουμε ή, αντιθέτως, να μας εμπνέει. Επίσης, ο σύντροφός μας καθορίζει τη διάθεση που έχουμε.
Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεάζεται από τους άλλους, γινόμαστε αδύναμοι ψυχικά. Για να πάρουμε τον έλεγχο στη ζωής μας στα χέρια μας, θα πρέπει να χτίσουμε ένα τοίχος γύρω μας κρατώντας μακριά σκέψεις που μας επηρεάζουν. Για να δούμε θετικές αλλαγές, θα πρέπει να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους θα κερδίσουμε πίσω την ψυχική μας δύναμη.
Διαβάστε: Χακάρετε τη σκέψη σας και κάντε την ενοχλητική εσωτερική σας φωνή να σωπάσει
9 τρόποι για να διατηρήσετε την ψυχολογική σας αυτοκυριαρχία
1. Μην σπαταλάτε ενέργεια διαμαρτυρόμενοι για το καθετί
Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της διαμαρτυρίας και της επίλυσης προβλημάτων. Κάνοντας παράπονα για τα προβλήματά σας στους κοντινούς σας ανθρώπους, επικεντρώνεστε σε αυτά και αποπροσανατολίζεστε από το να βρείτε λύσεις. Η γκρίνια δείχνει ότι δεν έχετε καμία εξουσία πάνω στην κατάσταση που δημιουργεί το πρόβλημα και πως δεν έχετε την ψυχική ικανότητα να συγκεντρωθείτε, για να το λύσετε.
2. Αποκτήστε αυτοέλεγχο γι’ αυτά που αισθάνεστε.
Μην αφήνετε τη συμπεριφορά των άλλων να υπαγορεύουν το πως θα αισθάνεστε. Όταν παραδέχεστε πως άλλα άτομα σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα ή σας φέρνουν εκτός ορίων, υποδηλώνετε πως έχουν εξουσία πάνω στο πώς αισθάνεστε. Αντ ‘αυτού, πείτε στον εαυτό σας, πως είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα συναισθήματά σας, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των άλλων.
3. Θέστε σωματικά και ψυχολογικά όρια
Όταν αισθάνεστε συχνά ενοχές ή διστάζετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, δίνετε δύναμη στους άλλους. Αντί να τους κατηγορείτε ότι ξοδεύουν τον χρόνο σας και ότι σας αναγκάζουν να αποδείξετε πράγματα, παραδεχτείτε πως εσείς είστε υπεύθυνος του εαυτού σας. Θέστε όρια σωματικά και συναισθηματικά, που θα σας δίνουν τον έλεγχο για το πώς θα ξοδέψετε το χρόνο σας και με ποιους θα τον περάσετε.
4. Συγχωρέστε έμπρακτα.
Έχοντας μνησικακία εναντίον κάποιου που σας έχει βλάψει, δεν τον τιμωρείτε, αλλά κάνετε κακό στον εαυτό σας. Όταν χάνουμε πολύτιμο χρόνο αναλογιζόμενοι κάποιον που αισθανόμαστε πως μας αδίκησε, χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την στιγμή.
Η συγχώρεση είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε πίσω τη δύναμή σας. Να συγχωρείτε δεν σημαίνει να δέχεστε όσα, το άλλο πρόσωπο, προκάλεσε, αλλά να απαλλαχτείτε από τις άσχημες σκέψεις και το θυμό που νιώθετε, ο οποίος παρεμβάλλεται στην ικανότητά σας να απολαύσετε τη ζωή.
5. Αναγνωρίστε τις αξίες σας.
Όταν δεν ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα χαρίσματά σας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνετε ένας ανήμπορος επιβάτης και όχι ο σίγουρος οδηγός της δικής σας ζωής. Επιβιβάζεστε στο πλοίο άλλων ανθρώπων, που το οδηγούν οι δικές τους ιδέες και μπορεί εύκολα να καταλήξετε σε λάθος ρώτα. Κερδίστε πίσω τη δύναμή σας, αναγνωρίστε τις αξίες σας και ζήστε σύμφωνα με το τι είναι σημαντικό για εσάς.
6. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας σε μη παραγωγικές σκέψεις.
Τυχαίνει να γυρίζουμε από τη δουλειά και να περνάμε όλο το βράδυ μας ευχόμενοι να μπορούσαμε να μην επιστρέψουμε σε αυτή την επόμενη μέρα. Ξοδεύουμε όλη τη μέρα κάνοντας σκέψεις για τη δουλειά. Πάρτε τον έλεγχο των σκέψεων σας και μην δίνετε πνευματική τροφή σε τομείς της ζωής σας που δεν το αξίζουν.
7. Μην θυματοποιείτε τον εαυτό σας.
Λέγοντας πράγματα όπως, “έχω να δουλέψω 60 ώρες αυτή την εβδομάδα” ή, “δεν είχα καμία εναλλακτική, από το να πω ναι”, δείχνει ότι είστε θύμα των αντίξοων συνθηκών. Αν και σίγουρα υπάρχουν συνέπειες από τις αποφάσεις που κάνουμε, αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι έχετε πάντα εναλλακτικές επιλογές.
8. Κρατήστε την αυτοεκτίμησή σας ανεξάρτητη από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.
Αν η προσωπική σας αξία εξαρτάται από το πόσο σας εκτιμούν οι άλλοι, τότε μάλλον θα είστε ένας ζητιάνος συναισθημάτων. Δεν μπορείτε να αρέσετε στον καθένα, ούτε πρέπει οι άλλοι να συμφωνούν με τον τρόπο ζωής σας. Αξιολογήστε την κριτικής που λαμβάνετε, αλλά ποτέ μην επιτρέπετε, η γνώμη ενός άλλου προσώπου να καθορίζει την προσωπική σας αξία.
9. Να είστε πρόθυμοι να ξεχωρίζετε από το πλήθος.
Ο δισταγμός, η ντροπή και ο φόβος μπορεί να σας κάνουν να γίνετε ένα με τους γύρω σας για να μην ξεχωρίσετε. Αλλά το να είστε ένα με το πλήθος, θα σας αναγκάσει να αποκρύψετε το ποιοι πραγματικά είστε. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τις πνευματικές ισχυρές σας δυνάμεις, τολμήστε και ξεχωρίστε από το πλήθος με το να είστε διαφορετικοί.
share24.gr