Δεν έχει τόσο σημασία πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στη ζωή, χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε πως όσα μας συμβαίνουν έρχονται στο χρόνο τους και με έναν δικό τους ρυθμό, με αποτέλεσμα διάφορα πράγματα στη ζωή μας να έρχονται, να φεύγουν και να αλλάζουν ταυτόχρονα.
Για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες χρειάζεται να είμαστε εφοδιασμένοι με υπομονή, να βρίσκουμε χρόνο για ηρεμία και να έχουμε οξυμένα αντανακλαστικά, κάτι το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτο. Δουλεύοντας τους παραπάνω τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε τα προβλήματα, θα έρθει η μέρα που θα δεχόμαστε αυτά που μας συμβαίνουν ως ένα μεγάλο μάθημα ζωής.
Όλα όσα μας συμβαίνουν έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Έτσι, αν βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάτι αρνητικό στην παρούσα στιγμή, μην απελπίζεστε ακόμη κι αν αυτό μπορεί να σας επηρεάζει. Κι αν είστε σε σε φάση που προσπαθείτε να ξεχάσετε μια μεγάλη στενοχώρια, μετατρέψτε τη σε μια καλή ανάμνηση δίνοντας έμφαση στα θετικά μαθήματα που κερδίσατε από αυτό που συνέβη.
Η υπομονή αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο
Όποιος έχει υπομονή βγαίνει πάντα αλώβητος. Η υπομονή μας δίνει το πλεονέκτημα να απολαμβάνουμε το ταξίδι, να δίνουμε χρόνο στα πράγματα να αλλάζουν και να απαγορεύουμε στο παρόν να δραπετεύσει.
Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε μπει στον πειρασμό να σκεφτούμε πως θα θέλαμε η ώρα να περνούσε πιο γρήγορα ή οι μέρες στο ημερολόγιο να άλλαζαν βιαστικά. Ωστόσο, αν κάνουμε περισσότερη υπομονή, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα το νόημα όσων μας συμβαίνουν, την αιτία τους, και, κατ’ επέκταση, το πως θα προκαλέσουμε να μας συμβεί αυτό που μέσα μας πραγματικά θέλουμε.
Υπάρχει μια Αραβική παροιμία που έχει μια εξαιρετικά ψυχωφελή ερμηνεία: “Αν έχεις μια λύση στο πρόβλημά σου, γιατί να ανησυχείς; Και αν δεν έχεις, γιατί να προβληματίζεσαι;”
Πάντα θα υπάρχει κάτι που παραμένει
Η αλήθεια είναι ότι αν και οι δυσκολίες πάντα περνάνε και έχουν ένα τέλος, πάντα θα υπάρχει ένα απομεινάρι που θα παραμείνει από το συμβάν. Σχεδόν πάντα, αυτό το κάτι είναι το μάθημα που αποκομίσαμε από το γεγονός, σκαλίζεται στη μνήμη και την ψυχή μας και γίνεται μέρος του εαυτού μας, της προσωπικότητας και της ουσίας μας.
Όταν ανησυχούμε υπερβολικά για πράγματα που μας συμβαίνουν και η ένταση που νιώθουμε μέσα μας είναι αφόρητη, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι τα πάντα είναι περαστικά και μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Όμως, πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο;
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με οδυνηρά γεγονότα ή στενάχωρες περιόδους, πρέπει να συνειδητοποιούμε ποια εσωτερικά ερεθίσματα και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες μας προκαλούν την αίσθηση του άγχους και της αγωνίας.
Τέτοια συναισθήματα αντιμετωπίζονται κατάλληλα μέσω μεθόδων χαλάρωσης με αναπνοές ή άλλες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική και μουσική, που μας βοηθούν να εστιαστούμε στο εδώ και στο τώρα.
Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούμε τις αρνητικές προσδοκίες, την αυτοταπείνωση και τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον, εστιάζοντας την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή. Απαγορεύουμε στον εαυτό μας να παρασυρθεί και να παγιδευτεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και υποθετικές προσδοκίες για μελλοντικές καταστάσεις.
Ποια είναι η ιδανική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας απασχολούν;
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που ταιριάζουν σε κάθε πρόβλημα, αλλά μπορούμε να εφαρμόσουμε στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε τις ανησυχίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας δούμε πρώτα πως χωρίζονται οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε:
Για τις βραχυπρόθεσμες παροντικές ανησυχίες
Προκαλούνται από άμεσα προβλήματα και, δεδομένου ότι είναι επιδιορθώσιμα, μπορούμε να εφαρμόσουμε πάνω τους στρατηγικές επίλυσης. Ένας σύντομος οδηγός είναι ο εξής:
- Προσεγγίζουμε το πρόβλημα με την σκέψη ότι κάθε πρόβλημα είναι μέρος της ζωής και είναι σημαντικό να αισθανόμαστε πως είμαστε σε θέση να το λύσουμε συγκρατώντας παράλληλα τον εαυτό μας να μην δράσει παρορμητικά και δώσει μια επιπόλαια απάντηση.
- Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε το πρόβλημα. Με τι είμαστε εφοδιασμένοι
- Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις σκεπτόμενοι εναλλακτικές λύσεις που προκύπτουν από την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο, όσο και με βάση το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας και την προσπάθεια που καταβάλουμε ή τις ικανότητές μας.
- Μόλις πάρουμε την πιο λογική απόφαση, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε άμεσα. Αν δεν δώσει μια καλή λύση, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία.
Για τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες που χρονίζουν στο μυαλό μας
Κάποια προβλήματα, ανησυχίες και στενοχώριες χρονίζουν στο μυαλό μας, όπως για παράδειγμα, η ασθένεια ενός αγαπημένου μας προσώπου ή σκέψεις μας για προβλήματα της κοινωνίας ή δικά μας οικονομικά προβλήματα ετών. Εδώ θα πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγικές που στόχο έχουν τον αυτοέλεγχο, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της θετικής προοπτικής και άλλων συναφών παραγόντων.
Στην περίπτωση παράλογων ανησυχιών, όπως για το τέλος του κόσμου ή την πιθανότητα να προσβληθούμε από μια εξωτική θανατηφόρα αρρώστια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τέτοιες σκέψεις δεν έχουν πολλές πιθανότητες να συμβούν και δεν βασίζονται στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να φέρνουμε στο μυαλό μας την σκέψη ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο και ότι η ίδια η ζωή συνεχώς αλλάζει, πράγμα που συνεπάγεται και την αλλαγή αργότερα μιας αρνητικής κατάστασης που ίσως να τελματώνει τη ζωή μας. Η γνώση και η μάθηση νέων πραγμάτων εξελίσσει την προσωπικότητα και την ποιότητα ζωής, τα λάθη και η θλίψη δεν μπορούν να το κάνουν. Αν δεν μπορούμε να τραβήξουμε τον εαυτό μας από κάτι που τον πνίγει, θα πρέπει να του μάθουμε να κολυμπά για να προχωρήσει μπροστά και να αποκτήσει νέες εμπειρίες.
share24.gr / Spirit Alive via la mentees maravillosa
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Spirit Alive – Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση
Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Spirit Alive στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.