Με λίγο βιολογικό γάλα και ένα μίξερ που χρησιμοποιούμε καθημερινά, δημιουργήστε ένα γευστικό, κρεμώδες άλλειμα που μπορεί να φέρει κοντά όλη την οικογένεια.
Φανταστείτε ότι φτιάχνετε φρέσκο, βιολογικό βούτυρο σε λίγα λεπτά – σε 10 για την ακρίβεια! Μμμ, τέλεια! Είναι τόσο απλό, αλλά τόσο υπέροχο χρησιμοποιώντας απλά το μίξερ της κουζίνας!
Και μάλιστα μπορείτε να το αλείψετε απλά σε μια φέτα ψωμί ή να προσθέσετε για γεύση και άρωμα φύλλα φασκόμηλου το ένα δίπλα στο άλλο, ή στολίζοντας το βούτυρο με μικροσκοπικά ανθάκια θυμαριού.
Το βούτυρο στη διατροφή μας!
Ενώ είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε βούτυρο με μέτρο, όταν το βούτυρο φτιάχνεται με γάλα από αγελάδες ελευθέρας βοσκής, τα οφέλη που προσφέρει είναι περισσότερα από την πλούσια γεύση του. Το βούτυρο αυτό είναι υψηλό σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), ένα ευεργετικό λιπαρό οξύ που προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου. Όπως έχει αποδειχθεί, το CLA μειώνει τη συνολική χοληστερόλη και την αθηροσκλήρωση στα ζώα. Το βούτυρο από αγελάδες ελευθέρας βοσκής περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και β-καροτένιο (το οποίο είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα στο βούτυρο). Το καλύτερο από όλα, το σπιτικό βιολογικό βούτυρο προσφέρει μια λαμπερή, αγνή γεύση χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά.
Πώς να το φτιάξουμε!
Πριν φτιάξετε βούτυρο θα πρέπει να ξέρετε ότι η τελική ποσότητα θα είναι το μισό από το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε, μαζί με το υπόλοιπο «βουτυρόγαλα» που θα παραχθεί από τη διαδικασία. Δηλαδή, ένα κιλό περίπου γάλακτος παράγει περίπου 500 γρ. βούτυρο, πλέον 2 φλιτζανιών βουτυρόγαλα, ενώ 1 φλιτζάνι γάλα παράγει ½ φλιτζάνι βούτυρο, πλέον ½ φλιτζανιού βουτυρόγαλα.
1) Ρίξτε το γάλα σε ένα μπολ, ρυθμίστε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και γυρίστε τον διακόπτη. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε βιολογικό γάλα με τουλάχιστον 35% λιπαρά. Τα περισσότερα βιολογικά γάλατα και η κρέμα γάλακτος πήζουν εύκολα.
2) Το γάλα πρώτα γίνεται μια αφράτα κτυπημένη κρέμα και στη συνέχεια τη βλέπουμε να αποκτά λοφάκια πηγμένης κρέμας. Αυτά γίνονται μαλακά μπαλάκια που μοιάζουν με τυρί τύπου cottage καθώς το βούτυρο αρχίζει να διαχωρίζεται από το γάλα. Μετά από περίπου 10 λεπτά, το βούτυρο αρχίζει να γίνεται πιο πηκτό και να μαζεύεται στην επιφάνεια, ενώ το υγρό γάλα κάθεται στον πάτο του μπολ.
3) Σε αυτό το σημείο, σταματήστε το μίξερ. Προσεκτικά αδειάστε όσο το δυνατόν περισσότερο γάλα και βάλτε το στο ψυγείο. Παρόλο που αυτό το «βουτυρόγαλα» δεν είναι σαν το παχύρρευστο βουτυρόγαλα που θα βρείτε στην αγορά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα, το ψήσιμο και ως προσθήκη σε κάποιο ποτό.
4) Χρησιμοποιήστε μια ελαστική ή μεταλλική σπάτουλα για να πιέσετε το βούτυρο και να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Προσθέστε περίπου 1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό στο βούτυρο και χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα για να πιέσετε το βούτυρο και το νερό από την πλευρά του μπολ. Αυτό το βήμα, που ονομάζεται πλύσιμο, είναι σημαντικό για να μη χαλάσει το βούτυρο.
5) Αδειάστε το θολό υγρό. Προσθέστε περισσότερο παγωμένο νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές μέχρι να γίνει το νερό λιγότερο θολό.
6) Συνεχίστε να ζυμώνετε το βούτυρο μέχρι να αφαιρεθεί όλο το υγρό. Πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι, αν θέλετε για να αλατίσετε το βούτυρο σε αυτό το σημείο ή αν προτιμάτε μπορείτε να το κάνετε όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.
7) Αποθηκεύεστε το βούτυρο σε μπολάκια ή άλλα δοχεία, τυλίξτε σφιχτά και καλύψτε. Ή δοκιμάστε να τυλίξετε το βούτυρο σε λαδόκολλα για να είναι πιο εύχρηστο. Μην ανησυχείτε, το βούτυρο δεν θα κολλήσει στη λαδόκολλα, όπως συμβαίνει με το πλαστικό περιτύλιγμα. Για την αποθήκευση, αρχικά τυλίξτε σε λαδόκολλα, εάν επιθυμείτε, στη συνέχεια τυλίξτε σε πλαστικό περιτύλιγμα ή σε αλουμινόχαρτο για να φτιάξετε μια αεροστεγή συσκευασία.
8) Τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα ή καταψύξτε για μια περίοδο έως και 6 μήνες.
Τα παιδιά το διασκεδάζουν!
Η προετοιμασία του δικού μας βουτύρου μπορεί να γίνει μια οικογενειακή διασκέδαση. Απλά προσθέστε ¼ φλιτζάνι βιολογικό γάλα σε ένα βάζο, σφίξτε το καπάκι και κουνήστε, κουνήστε, κουνήστε! Μετά από 15 έως 30 λεπτά το λίπος του βουτύρου θα διαχωριστεί από το υγρό. Όταν συμβεί αυτό, αποστραγγίστε το γάλα και βάλτε το βούτυρο σε ένα μπολ. Συνεχίστε με τις οδηγίες πλυσίματος και ζύμωσης όπως περιγράφεται στη βασική τεχνική.
Βούτυρο με βότανα!
Απογειώστε τη γεύση ψητών ψαριών ή κρέατος, λαχανικών στον ατμό, ζεστών μπισκότων ή τηγανιτών με βούτυρο στον οποίο έχετε προσθέσει βότανα, σχοινόπρασο, σκόρδο, μπαχαρικά ή ακόμα και φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Ακολουθήστε τη βασική τεχνική, προσθέστε τις επιθυμητές γεύσεις και τοποθετήστε το αρωματισμένο βούτυρο σε λαδόκολλα. Δώστε του στρογγυλό σχήμα, τυλίξτε με ασφάλεια σε μεμβράνη, ψύξτε ή καταψύξτε μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια κόψτε σε μικρά ρολάκια, για να σερβίρετε. Δείτε με ποια υλικά μπορείτε να εμπλουτίσετε το βούτυρο για μικρές βουτυρωμένες απολαύσεις!
• Ξύλο λεμονιού και μαϊντανό
• Φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο σκόρδο και ψιλοκομμένη πιπερόριζα
• Τριμμένη φέτα και ψιλοκομμένες ελιές καλαμών
• Τριμμένο τυρί παρμεζάνα και φρέσκος βασιλικός
• Τριμμένο τζίντζερ και σησαμέλαιο
• Αποφλοιωμένο φρέσκο κόλιαντρο, Sriracha ή ζεστή σάλτσα
• Χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι
• Πορτοκαλί όσπρια, ψιλοκομμένα φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλα και φρέσκο φασκόμηλο
• Ψιλοκομμένα πεκάν και μέλι
• Πορτοκάλι, σιρόπι σφενδάμου και βατόμουρα.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr