Επτά είναι οι θεμέλιοι λίθοι που στηρίζουν την υγιή σχέση που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι: ο αλληλοσεβασμός, η εμπιστοσύνη, η εντιμότητα, η αλληλοστήριξη, η ισότητα, η προσωπική αξιοπρέπεια και η καλή επικοινωνία. Για να καταφέρει ένα ζευγάρι να δημιουργήσει μια υγιή αγαπητική σχέση, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα, να δέχονται και να δίνουν αγάπη μεταξύ τους στον ίδιο βαθμό, φροντίζοντας ο ένας τον άλλον.
Συγγραφείς, όπως ο Walter Riso και ο Jorge Bucay, εξηγούν τη σημασία που έχει για ένα ζευγάρι η ευγνωμοσύνη για τη φροντίδα και την αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο. Ίσως δεν πρέπει να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια σχέση αγάπης, τρυφερή, υγιή, που θα μας χαρίζει πληρότητα.
«Ένας ορισμός της αγάπης: η χαρά της ύπαρξης του αγαπημένου».
-Walter Riso-
Ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί το έτερο μας ήμισυ, ο σωστός άνθρωπος που θα αισθανθεί κι εκείνος το ίδιο για εμάς. Έτσι, όταν αυτό γίνεται πραγματικότητα, αισθανόμαστε μια μεγάλη συγκίνηση και τα μικρά προβλήματα της ζωής μας φαίνονται σχεδόν ασήμαντα, λες και ξαφνικά τα πήρε μαζί του το ποτάμι του έρωτα!
Από την άλλη πλευρά, όταν είμαστε στην αρχή μιας σχέσης, συνήθως βλέπουμε τη ζωή στα ροζ, κάτι που είναι ταυτόχρονα εκπληκτικό κι επικίνδυνο, γιατί μπορεί να μας τυφλώνει και να μας εμποδίζει να δούμε ότι μια σχέση δεν είναι τόσο υγιής όσο θα έπρεπε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε η σχέση αυτή να είναι υγιής ήδη από την αρχή της.
«Μην πεθαίνετε για τον άλλο, απλώς ζήστε για να απολαύσετε τη ζωή μαζί του.»
-Jorge Bucay-
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες!
Κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του ευθύνες. Εάν κάτι δεν λειτουργεί σωστά ανάμεσα σε δύο άτομα, το πρόβλημα ανήκει και στους δύο, οπότε η ευθύνη της λύσης επιμερίζεται αναλόγως και με ισότητα του βαθμού ευθύνης.
Επομένως, το ζήτημα της ευθύνης δεν αφορά την τάση να θεωρούμε τον άλλον υπεύθυνο, ή να αναλαμβάνουμε εμείς κάθε ευθύνη. Το θέμα είναι, μάλλον, να βρεθεί μια ισορροπία σχετικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και μπορεί να εκπληρώσει ο καθένας. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα ζευγάρι που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια σωστή σχέση, γνωρίζει πώς να επιμερίσει τις ευθύνες, έτσι ώστε να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του επιμερισμού των ευθυνών.
Βασικό στοιχείο στον επιμερισμό των ευθυνών είναι η επικοινωνία, ειδικά όταν πρέπει οι σύντροφοι να αναλάβουν κάποιες δεσμεύσεις. Τέλος, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε με ρεαλισμό, αυτό που μπορούμε και αυτό που δε μπορούμε να κάνουμε. Ενδεχομένως να μην μπορούμε να αγοράσουμε ένα πολύ ακριβό δώρο, αλλά σημασία έχει η σκέψη και η αγάπη.
Μιλάμε δηλαδή για μια διεργασία, που αποτελείται από διαφορετικές επιμέρους διεργασίες, μια συνεχή ανάπτυξη. Μια διεργασία που συντελείται στην καρδιά του ζευγαριού, εάν ο έρωτας είναι αληθινός και υγιής, αλλά και ατομικά, στην καρδιά του κάθε συντρόφου.
«Πάντα θεωρούσα ότι η πιο όμορφη απάντηση σε ένα «σ’ αγαπώ» είναι «ναι, κι εγώ το αισθάνομαι ότι με αγαπάς».
-Jorge Bucay-
Οι συμπεριφορές διδάσκονται!
Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας μια εικόνα του ιδανικού συντρόφου, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη σχέση, όπως έχουμε και για τους φίλους, ή την οικογένειά μας. Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε στον πειρασμό να συγκρίνουμε τον σύντροφό μας με τον «ιδανικό σωσία» του, κάνοντας τα πάντα για να τον προσαρμόσουμε σε αυτή την εικόνα.
Όταν βρισκόμαστε σε αυτό το χάσμα, μεταξύ του ιδανικού και του πραγματικού συζύγου εντοπίζουμε συνήθως εκείνες τις συμπεριφορές, τις σκέψεις και τις στάσεις που μας ενοχλούν στον άλλο. Η σωστή σχέση προϋποθέτει ότι αποδεχόμαστε αρκετά παρόμοια στοιχεία, ενώ θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες συμφωνίες με τον άλλον, τις οποίες θα πρέπει είτε να τις αποδεχτούμε, είτε να αλλάξουμε σύντροφο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να προσαρμόζουν τα επίπεδα ανοχής τους στην πραγματικότητα, για να δημιουργήσουμε μια αύρα υγιούς σχέσης. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές, όταν γίνονται προς όφελος μιας σχέσης, χωρίς την προσπάθεια χειραγώγησης του άλλου, συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη του ζευγαριού.
Έτσι, σε σχέση με τις συμπεριφορές που διδάσκονται, όπως το μάζεμα του τραπεζιού μετά το φαγητό ή οποιαδήποτε άλλη οικιακή δουλειά, μπορούμε να συζητήσουμε με τον σύζυγό μας και να του ζητήσουμε να αλλάξει τη στάση του, ή απλώς να αποδεχτούμε την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει κάποιο στοιχείο που είναι μέρος του χαρακτήρα του, για παράδειγμα, ότι ο σύζυγός μας είναι εσωστρεφής, θα πρέπει να δεχτούμε ότι είναι έτσι. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε είναι οι συμπεριφορές που προσβάλλουν την ακεραιότητά μας, όπως τα χτυπήματα και οι προσβολές, καθώς δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές σε καμία μορφή σχέσης.
Η υγιής αγαπητική σχέση είναι ένα ζήτημα ποιότητας και όχι ποσότητας. Μπορεί να αγαπάμε πολύ, αλλά μπορεί να μην αγαπάμε σωστά. Η υγιής αγάπη σημαίνει σεβασμό, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αμοιβαία υποστήριξη, ισορροπία μεταξύ αυτού που δίνουμε κι αυτού που παίρνουμε, διατήρηση ατομικής προσωπικότητας και καλή επικοινωνία.
7 Θεμέλιοι λίθοι της υγιούς αγαπητικής σχέσης!
«Να μείνεις με έναν έρωτα που σου δίνει απαντήσεις κι όχι προβλήματα, ασφάλεια κι όχι φόβο, αποδοχή κι όχι αμφισβήτηση».
-Paulo Coelho-
Με λίγα λόγια, η υγιής αγαπητική σχέση περιέχει αμοιβαιότητα σε ό,τι αφορά τα εξής:
1) Σεβασμό!
Ο σεβασμός είναι η ικανότητα να βλέπεις και να δέχεσαι το άτομο όπως είναι, να συνειδητοποιείς τον μοναδικό του χαρακτήρα. Σημαίνει να θέλουμε έναν σύντροφο που αναπτύσσεται σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και τους δικούς του προσανατολισμούς, και όχι σύμφωνα με τα δικά μας σχέδιά.
2) Εμπιστοσύνη!
Η εμπιστοσύνη απέναντι στον σύζυγό μας σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ελέγχουμε καθετί που λέει ή κάνει ο σύντροφός μας, και να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη για να μοιραζόμαστε καλές και κακές στιγμές.
3) Εντιμότητα!
Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας όσον αφορά τα συναισθήματά μας και να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή συναισθημάτων χωρίς αυτοκριτική. Αυτό σημαίνει να είμαστε σίγουροι ότι οι προτιμήσεις, οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και οι απαιτήσεις μας είναι λογικές και δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα του ζευγαριού.
4) Στήριξη!
Πρέπει να δείξουμε αμοιβαία στήριξη. Να μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις ανάγκες μας από τις ανάγκες του άλλου και να επιτρέψουμε στον σύντροφό μας να αναπτυχθεί προσωπικά και επαγγελματικά.
«Ο πραγματικό έρωτας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιθυμία να βοηθήσουμε τον άλλον να γίνει αυτό που είναι».
-Jorge Bucay-
5) Ισότητα (ισορροπία μεταξύ δούναι και λαβείν).
Και οι δύο σύζυγοι είναι υπεύθυνοι για τη σχέση και πρέπει να την φροντίζουν. Η αμοιβαιότητα είναι η βάση μιας δίκαιης και υγιούς αγάπης. Όταν δίνουμε αγάπη, περιμένουμε την αγάπη, επειδή οι συναισθηματικές σχέσεις του ζευγαριού τροφοδοτούνται από την ανταλλαγή. Δεν πρόκειται για απληστία, αλλά για αμοιβαίο αλτρουισμό: μαζί είμαστε περισσότεροι!
«Το να πούμε ότι η αγάπη ενός ζευγαριού δεν περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα είναι μια επινόηση εκείνων που αισθάνονται ή είναι υποταγμένοι: αν δώσετε, θέλετε να λάβετε. Η αμοιβαιότητα είναι μια φυσιολογική διαδικασία».
-Walter Riso-
6) Ξεχωριστή ταυτότητα!
Είναι σημαντικό το ζευγάρι να διατηρεί ξεχωριστή ταυτότητα, να έχει ο καθένας την δική του προσωπικότητα και όλα όσα τον κάνουν αυτό που είναι. Να βιώνει έναν υπεύθυνο ατομικισμό, όπου κάθε ένας κρατάει ζωντανή την αγάπη του στη σχέση που έχει επιλέξει, να φροντίζει τον σύζυγο αλλά και τον εαυτό του. Είμαστε όντα με ακεραιότητα.
«Το να ερωτεύεσαι, σημαίνει ότι αγαπάς τις ομοιότητες, και όταν αγαπάς σημαίνει ότι ερωτεύεσαι τις διαφορές».
-Jorge Bucay-
7) Καλή επικοινωνία!
Η επικοινωνία είναι υψίστης σημασίας σε οποιαδήποτε σχέση. Σε κάθε ερωτική σχέση, στην οποία επιδιώκουμε μια υγιή αγαπητική σχέση, είναι απαραίτητο να διατηρούμε καλή επικοινωνία ανά πάσα στιγμή, είτε πρόκειται για την καθημερινότητα, για διαπραγματεύσεις, ή ευγνωμοσύνη.
Ένα ζευγάρι αποτελείται από δύο άτομα που πρέπει να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις και οι οποίοι δεν έχουν πάντα την ίδια άποψη. Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανάλογες δεσμεύσεις, είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος με ησυχία, ηρεμία και εμπιστοσύνη.
Αυτοί οι επτά πυλώνες μπορεί να μην εξασφαλίσουν το μέλλον ενός ζευγαριού, αλλά θα δημιουργήσουν τη βεβαιότητα ότι όσο η αγάπη υπάρχει, θα είναι υγιής, αξιοπρεπής, διασκεδαστική, πηγή ανάπτυξης και έμπνευσης για όσους τη μοιράζονται. Τι καλύτερο από τη φροντίδα του έρωτα και της αγάπης;
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Spirit Alive