Σε όσους μας αρέσουν οι εκδρομές στη φύση, οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο και ο έντονος τρόπος ζωής, ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο πολύτιμες είναι οι αντισηπτικές αλοιφές και και οι επίδεσμοι για μικροτραυματισμούς που μπορεί να έχουμε.
Τα τραύματα και οι γρατζουνιές είναι αναπόφευκτο να τυχαίνουν στην καθημερινότητά μας, έτσι μολύνσεις λόγω αυτών μπορεί να συμβούν. Οι εμπορικές αντισηπτικές και αντιβιοτικές αλοιφές των φαρμακείων είναι μια εύκολη λύση, αλλά όχι η ασφαλέστερη.
Το πρόβλημα με τις αντισηπτικές αλοιφές του εμπορίου
Η χρήση των αντισηπτικών αλοιφών και σαπουνιών θεωρείται απαραίτητη για την οικογενειακή υγιεινή στο σπίτι. Προϊόντα όπως είναι τα Dettol, Betadine, Hygex, Bepanthen, Comvita και Medicreme είναι μερικά μόνο από αυτά, αλλά πόσο αθώα είναι; Έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases δείχνει πως η εφαρμογή τέτοιων προϊόντων μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την εξάπλωση ενός θανατηφόρου στελέχους MRSA (του ανθεκτικού στη μεθικιλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκου). (1)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί: «η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά συμβαίνει όταν μικροοργανισμοί (όπως βακτήρια μύκητες ιοί και παράσιτα) αλλάζουν όταν εκτίθενται σε αντιμικροβιακά φάρμακα (όπως τα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιιικά, ανθελονοσιακά, και ανθελμινθικά). Έτσι τα παθογόνα αναπτύσσουν μικροβιακή αντοχή σε αυτά τα φάρμακα και μετατρέπονται σε υπέρ-μικρόβια. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να καθίστανται αναποτελεσματικά και οι λοιμώξεις να παραμένουν στον οργανισμό με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης στον πληθυσμό.» (2)
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει μόνο συγκεκριμένα άτομα κατά βάση, κάνοντας τον οργανισμό τους πιο επιρρεπή σε μολύνσεις. Αλλά αυτή η απλούστευση δεν είναι ακριβής. Στην ουσία, η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει τα ίδια τα βακτήρια, αφήνοντας όλους μας ευάλωτους σε αυτές τις θανατηφόρες λοιμώξεις.
Επιπλέον, ορισμένοι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτές τις κρέμες και αλοιφές του εμπορίου, οι οποίες περιέχουν ουσίες παράγωγα του πετρελαίου και άλλα αμφίβολης προέλευσης συστατικά. (3)
Κουρκουμάς για το δέρμα
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός ως το κίτρινο μπαχαρικό στο κάρυ. Επίσης συσχετίζεται στενά με το τζίντζερ, μία ακόμα ρίζα με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την επούλωση μικρών πληγών χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες. Η κουρκουμίνη, η δραστική ένωση στον κουρκουμά, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να θεραπεύσει τον χρόνιο πόνο, τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, τις λοιμώξεις του δέρματος, την ακμή και τη δυσμελάγχρωση. Επίσης, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης (4). Στην περίπτωση του τραυματισμού, ο κουρκουμάς βοηθά στο να μειωθεί ο πόνος.
Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ιδανικές για τη θεραπεία οιδημάτων και της ερυθρότητας του δέρματος, συμπτώματα που συνδέονται με κοινά προβλήματα του δέρματος, όπως την ακμή, την ροδόχρους ακμή και τις κηλίδες. Ως καλλυντικό, ο κουρκουμάς προλαμβάνει τις ρυτίδες και την ξηρότητα του δέρματος. (5)
Επιπλέον, η τοπική χρήση του μπορεί να βοηθήσει στο πρήξιμο, την τριχοφυτία, τους μώλωπες, τα τσιμπήματα των παρασίτων, αλωπεκία, την ατοπική δερματίτιδα, τη φωτογήρανση του προσώπου, την ψωρίαση, την ακτινοδερματίτιδα, τη λευκή και τον ερεθισμό (6). Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα προϊόντα και τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορεί να ωφελήσουν θεραπευτικά το δέρμα στις περιπτώσεις των ασθενειών που αναφέραμε (7). Ακόμα βρέθηκε πως μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ως αντιφλεγμονώδες και ανασταλτικὀ απ’ ό, τι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη (8).
Σε αντιδιαστολή με τον κουρκουμά, αυτά τα φάρμακα καθώς και τα κορτικοστεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη), που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ερεθισμό του δέρματος, το άσθμα και την αρθρίτιδα, στην ουσία έχουν αρκετές παρενέργειες.
Η αντιβακτηριακή δράση του κουρκουμά
Θα αναφέρουμε μερικές μελέτες που έχουν αποδείξει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του κουρκουμά.
Μία μελέτη του 2013, ανακάλυψε ότι η αλοιφή του κουρκουμά μπορεί να συντομεύσει το χρόνο επούλωσης των εγκαυμάτων και να μειώσει τον πόνο κατά τη διάρκεια της. Ο κουρκουμάς δρα διασπώντας την κυτταρική μεμβράνη των βλαβερών βακτηρίων (9,10).
Μία άλλη μελέτη του 2015, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Science and Technology, διαπίστωσε πως ο κουρκουμάς καταπολεμά μερικά κοινά παθογόνα, όπως τα βακτήρια E.coli και Staphylococcus aureus και το μύκητα Candida albicans. Αυτή η δράση του, κάνει το μπαχαρικό αυτό απαραίτητο εκτός από την βιομηχανία τροφίμων και στην αγορά των καλλυντικών και των φυσικών θεραπειών. (11)
Τέλος, σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Journal of HerbMed Pharmacology το 2014, αναφέρεται πως η τοπική εφαρμογή του κουρκουμά λειτουργεί αποτελεσματικά ενάντια στα παθογόνα των μυκητιάσεων (12). Από τότε υπάρχουν ορδές άλλων μελετών που υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή δράση και τις αντισηπτικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού (13).
Συνταγή για να φτιάξετε μία αντισηπτική κρέμα με κουρκουμά για τις πληγές
Αυτή η αντισηπτική κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασιτικές μολύνσεις καθώς και για τραύματα, γρατσουνιές για εγκαύματα. Μαζί με τον κουρκουμά θα προσθέσουμε και άλλα φυσικά συστατικά που έχουν αντιβακτηριακή αντιφλεγμονώδη, αντιπαρασιτική και αντιδερματοφυτική δράση. (14,15,16,17)
Πριν εφαρμόσετε αυτή την κρέμα στην πληγή, δοκιμάστε την απλώνοντας λίγη από αυτή στο δέρμα στην εσωτερική πλευρά του καρπού κάτω από την παλάμη μία ώρα πριν την εφαρμογή, για να σιγουρευτείτε πως δεν έχετε κάποια ευαισθησία η αλλεργία σε ένα από τα συστατικά αυτής της κρέμας.
Συστατικά:
- Σκόνη κουρκουμά (πρίπου 30γρ.)
- Λάδι neem (περίπου 60ml)
- Λάδι καρύδας (30ml)
- Φρέσκο χυμό λεμονιού (30ml)
- Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (10 σταγόνες)
Οδηγίες:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό γυάλινο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (να αποκτήσει μια ενιαία σύσταση).
- Αποθηκεύστε το σε ένα μικρό καλά σφραγισμένο γυάλινο δοχείο με καπάκι.
- Για να το χρησιμοποιήσετε στην πληγή, ξεπλύνετε την περιοχή με νερό, στεγνώστε τη με μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόστε τη κρέμα στο τραύμα.
- Αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 20 λεπτά, και επαναλάβετε 3-4 φορές την ημέρα. Προσέξτε όμως μιας και ο κουρουμάς μπορεί να βάψει και να λερώσει τα ρούχα και τις πετσέτες σας.
Ωστόσο, εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός, αισθάνεστε πυρετό και ο πόνος δεν υποχωρεί, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Είναι επίσης αυτονόητο, πως σοβαροί τραυματισμοί και τα μεγάλα εξανθήματα απαιτούν άμεσα ιατρική φροντίδα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr / Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης
Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.
Οι παραπομπές που υπάρχουν στο άρθρο: