sex videos
site
phim sec

Χρησιμοποιήστε Αυτά τα 15 Αιθέρια Έλαια για να Αντιμετωπίσετε το Άγχος και Την Κατάθλιψη με Δράση Καλύτερη από τα Κοινά Φάρμακα

Χρησιμοποιήστε Αυτά τα 15 Αιθέρια Έλαια για να Αντιμετωπίσετε το Άγχος και Την Κατάθλιψη με Δράση Καλύτερη από τα Κοινά Φάρμακα

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους στις δυτικές κοινωνίες με το 80% των ατόμων που πάσχουν να μην παίρνουν την κατάλληλη αγωγή (1). Από την άλλη, οι αγχώδης διαταραχή είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις ΗΠΑ, πλήττοντας σχεδόν το 20% του πληθυσμού (2).

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που βοηθά τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά είναι η αρωματοθεραπεία. Μερικοί την επικρίνουν ως «ψευδοεπιστήμη», αλλά αποτελεί μια καλά τεκμηριωμένη ιατρική πρακτική.

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια ως βάση της θεραπείας για την  αντιμετώπιση του άγχους. Μάλιστα, η Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, που αποτελεί βάση δεδομένων της επιστημονικής έρευνας, απαριθμεί πάνω από 6.000 μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τα οφέλη που έχει για την υγεία μας η χρήση αιθέριων ελαίων κι ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται (3).

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Πώς μπορεί η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια να αντιμετωπίσει το άγχος; Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία προκύπτουν από το εκχύλισμα διάφορων φυτικών ιστών που στη συνέχεια αποστάζεται. Τα έλαια υψηλής συγκέντρωσης μπορούν να εισπνέονται άμεσα ή έμμεσα ή να εφαρμόζονται στο δέρμα  διαλυμένα σε έλαιο βάσης κάνοντας μασάζ, σε μορφή λοσιόν ή αλάτων μπάνιου (4).

Η αρωματοθεραπεία δρα διεγείροντας τους υποδοχείς όσφρησης στη μύτη, οι οποίοι, στη συνέχεια, στέλνουν μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο και πιο συγκεκριμένα μέσω του μεταιχμιακού συστήματος,  στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα βασικά συναισθήματα (όπως τον θυμό και τον φόβο) και τις αναμνήσεις (5).

Ορισμένες μυρωδιές είναι σε θέση να μας υπενθυμίζουν θετικές αναμνήσεις και να προκαλούν τις αντίστοιχες συναισθηματικές αντιδράσεις. Μάλιστα, λόγω αυτής της ιδιότητας η πλήρης απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη (6). Επίσης, τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά μειωμένη ευαισθησία σε οσμές (7).

3 Ηρεμιστικά Αιθέρια Έλαια για το Άγχος

Τα περισσότερα αντι-άγχωτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εθισμό, επιδείνωση των συμπτωμάτων, καθώς κι άλλες αρνητικές παρενέργειες. Από την άλλη πλευρά, τα αιθέρια έλαια για το άγχος δεν έχουν παρενέργειες στα περισσότερα άτομα (εκτός από όσους έχουν συμπτώματα αλλεργίας σε μερικά από αυτά). Αν δεν έχετε ένα διαχύτη αιθέριων ελαίων, απλά ετοιμάστε ένα αφέψημα από τα παρακάτω βότανα για να απολαύσετε τα οφέλη τους!

1. Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια για το άγχος. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε είδη προσωπικής φροντίδας, όπως σαπούνια, λοσιόν, προϊόντα μπάνιου και έλαια μασάζ λόγω της ιδιότητάς της να ηρεμεί τον οργανισμό.

Η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-άγχωτικές, αντικαταθλιπτικές, ηρεμιστικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες ενώ έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τη διάθεση. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του πόνου και του ρίγους (8).

Μάλιστα, μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι η αρωματοθεραπεία με λεβάντα ελαττώνει τα επίπεδα κορτιζόνης στον ορό του αίματος, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες στους άνδρες (9).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους αιθέριο έλαιο λεβάντας αγοράζετε: Η λεβάντα L. angustifoliaa λειτουργεί χαλαρωτικά, ενώ η Lavandula Χ intermedia είναι διεγερτική.

2. Περγαμόντο

Το περγαμόντο είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού που μας έρχεται από την Ιταλία. Ο καρπός είναι πάρα πολύ πικρός και ξινός για τροφή, αλλά η φλούδα του χρησιμοποιείται για να πάρουμε το αιθέριο έλαιο.

Έρευνα που έγινε στην Ταΐβάν έδειξε ότι μπόρεσε και μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, καθώς και ενεργοποίησε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι γνωστό πως συμμετέχει στην χαλάρωση και στη χώνεψη (10).

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης πως το αιθέριο έλαιο περγαμόντου C. aurantium var. bergamia έχει ανακουφιστικές ιδιότητες που μπορούν να είναι τόσο ισχυρές όσο η διαζεπάμη (Valium) (11).

3. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα βασικά βότανα που χρησιμοποιούμε. Δεν έχει μόνο μια υπέροχη, ξυλώδη γεύση και οσμή, αλλά επίσης έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου S. sclarea μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικό από αυτό της λεβάντας Lavandula angustifolia [Mill.] στη μείωση του στρες σε γυναίκες ασθενείς που υποβάλλονται σε ουροδυναμική μελέτη της ακράτειας των ούρων (12).

Αν είναι δύσκολο να βρείτε έλαιο φασκόμηλου μπορείτε εύκολα να μεγαλώσετε το δικό σας φυτό και να τρίβετε τα φύλλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας για να απελευθερώσετε το έλαιό του.

4. Ρίζα βαλεριάνας για το άγχος

Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό με ροζ άνθη που κάποτε χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη για τη θεραπεία της αϋπνίας, της νευρικότητας, του τρέμουλου, και της κεφαλαλγίας. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το άγχος (13).

Η ιατρική κοινότητα πιστεύει ότι τα οφέλη του φυτού προέρχεται από την ικανότητά του να ενισχύσει την παραγωγή του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA). Η χημική αυτή ουσία έχει μια κατευναστική επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από άγχος. Μάλιστα, αγχολυτικά φάρμακα όπως η αλπραζολάμη (Xanax) και η διαζεπάμη (Valium) δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα του GABA στον οργανισμό.

Μια μελέτη σε 36 ασθενείς που έπασχαν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έδειξε ότι η λήψη 50mg εκχυλίσματος ρίζας βαλεριάνας 3 φορές την ημέρα για μόλις τέσσερις εβδομάδες ελάττωσε το άγχος. Και δεν είναι η μόνη μελέτη που έχει δείξει τέτοια αποτελέσματα.

Μερικές προφυλάξεις για τη χρήση της: η εισπνοή ή η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, υπνηλία, στομαχικές διαταραχές, και ταραχή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το βότανο σε συνδυασμό με το αλκοόλ, τα αντικαταθλιπτικά, τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά. Οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ή κάποιος που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει επίσης να αποφύγει τη χρήση του φυτού.

5. Βαλσαμόχορτο για εκτόνωση από το Άγχος

Μια μελέτη έδειξε ότι το βότανο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε βραχυχρόνιες θεραπείες (για 1 έως 3 μήνες) για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης (14).

Σε δοκιμές που έγιναν διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με τις πρότυπες φαρμακευτικές αγωγές για το άγχος, αλλά είχε επίσης λιγότερες παρενέργειες από τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά.

Επιπλέον, έχει μελετηθεί η επίδραση του βαλσαμόχορτου στη θεραπεία διάφορων άλλων διαταραχών της διάθεσης, όπως στις περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, στην ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή (OCD), και στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) (15).

Ωστόσο, το βότανο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αγωγές για άλλες ασθένειες και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από όσους παίρνουν αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια, αντιπηκτικά, φάρμακα για τον ιό HIV, αντικαρκινικά φάρμακα, κυκλοσπορίνη ή διγοξίνη.

6. Βασιλικός

Ο βασιλικός δεν είναι απλώς ένα μυρωδικό στο φαγητό μας, αλλά έχει απτά ιατρικά οφέλη για την υγεία μας κι αποτελεί ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το άγχος. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 500mg βασιλικού δύο φορές την ημέρα μετά τα γεύματα μειώνει το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη μέσα σε 60 ημέρες. Ο βασιλικός μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο και τις στομαχικές διαταραχές (16).

Μια άλλη μελέτη που διήρκεσε 3 μήνες απέδειξε ότι το εκχύλισμα βασιλικού αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του άγχους που σχετίζονται με την άνοια, τα σεξουαλικά προβλήματα, την κόπωση, και τα προβλήματα ύπνου (17).

7. Γεράνιο

Αυτό το φυτό που έχουμε οι περισσότεροι στις αυλές μας μπορεί να καταπολεμήσει την υψηλή πίεση του αίματος και μόνο από τη μυρωδιά. Η εισπνοή αιθέριου ελαίου από γεράνι είναι ένα αποτελεσματικό και μη-επεμβατικό μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μητέρες για να αντιμετωπίσουν το άγχος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μάλιστα, μια μελέτη σε 100 γυναίκες στο Ιράν διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο γερανιού ήταν ιδιαίτερα ισχυρό κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού (18).

8. Βετιβερία

Η βεριβερία είναι ένα φυτό εγγενές στην Ινδία, συγγενικό με το σόργο. Μοιάζει αρκετά με το λεμονόχορτο και τη σιτρονέλλα. Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία, τα οφέλη από τη χρήση αιθέριου ελαίου βετιβερίας έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του συναισθηματικού στρες, των κρίσεων πανικού, του τραύματος, του άγχους, της αϋπνίας, της υστερίας και της κατάθλιψης (19).

Είναι αποδεδειγμένο πως η βετιβερία επιδρά στις νευρολογικές δράσεις στον κεντρικό αμυγδαλοειδή πυρήνα. Η δομή αυτή συνδέεται με περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους που ελέγχουν την αντίληψη και τις φυσικές επιπτώσεις των συναισθημάτων. Ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τον ρυθμό της αναπνοής. Ο επίδρασή της είναι παρόμοια με αυτή της διαζεπάμης  (20).

9. Γλυκό Πορτοκάλι

Το γλυκό πορτοκάλι με την επιστημονική ονομασία Citrus sinensis έχει ένα υπέροχο άρωμα. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θετικό που έχει. Στην πραγματικότητα, η Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Mie στην Ιαπωνία διαπίστωσε πως οι ασθενείς με κατάθλιψη χρειάζεται να λάβουν μικρότερες δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μετά την αρωματοθεραπεία με εσπεριδοειδή. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Βιέννη δοκίμασε το ἐλαιο σε οδοντιατρικές κλινικές. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης όλων των ασθενών που συμμετείχαν (21).

10. Νερολί

Το αιθέριο έλαιο νερολί παράγεται από τα άνθη της νερατζιάς και είναι ένα πολύ γνωστό ηρεμιστικό. Ανακουφίζει από το άγχος και την ταχυκαρδία, αντιμετωπίζει την αϋπνία και αποτρέπει το άγχος που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Οι εισπνοές αυτού του ελαίου δρουν ευεργετικά ενάντια στα πεπτικά προβλήματα, όπως σπασμούς του εντέρου, κολίτιδα, δυσπεψία και διάρροια (22).

Σε συνδυασμό με την λεβάντα και το χαμομήλι, το νερολί αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αϋπνία σε ασθενείς με διαδερμική στεφανιαία επέμβαση (PCI) με μόλις 10 βαθιές εισπνοές (23).

11. Ιλάγκ Ιλάγκ

Το ιλάνγκ ιλάνγκ με επιστημονικό όνομα Cananga odorata δρα θεραπευτικά ρίχνοντας την υψηλή πίεση του αίματος, την ταχυκαρδία, αντιμετωπίζει την αϋπνία, την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια που σχετίζεται με τις φοβίες (24).

12. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ο βασιλιάς της χαλάρωσης. Αντιμετωπίζει τη ναυτία, τον έμετο, την καούρα, το άγχος και τα αέρια. Η εισπνοή του είναι ασφαλής και μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα. Προσοχή, γιατί η κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για όσους υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες, καθώς και στις έγκυες γυναίκες (25).

13. Τριαντάφυλλο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Clinical Practice εξέτασε 28 γυναίκες μετά τον τοκετό που έπασχαν από επιλόχεια κατάθλιψη ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Εισπνοές 15 λεπτών διαλύματος 2,5% ροδέλαιου / λεβάντας, δύο φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες έδειξε αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα. Η θεραπεία αυτή δεν είχε καμία αρνητική συνέπεια (26).

14. Αγγελική

Η αγγελική, επίσης γνωστή ως άγριο σέλινο, φυτρώνει σχεδόν παντού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Μια μελέτη έδειξε πως το αιθέριο έλαιο αγγελικής έχει συνεργιστική δράση με τα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία τη διαζεπάμη κατά του άγχους. Ωστόσο, η αγγελική έχει το πλεονέκτημα σε ό, τι αφορά την ασφάλεια, μιας και δεν έχει την μεγάλη λίστα των παρενεργειών της φαρμακευτικής ουσίας.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το αιθέριο έλαιο αγγελικής, παρουσιάζει την ίδια αγχολυτική επίδραση με τη διεζεπάμη. Περαιτέρω μελέτες θα αξιολογήσουν τα ευρύματα και την αποτελεσματικότητάς της στον άνθρωπο, κατέληξε το συμπέρασμα των ερευνητών (27).

15. Σανδαλόξυλο

Σύμφωνα με το Healthline, «… η έρευνα έδειξε ότι το σανδαλόξυλο μπορεί να βοηθήσει στην εγρήγορση, τη διαχείριση του άγχους, την επούλωση των πληγών, την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και την καταπολέμηση των βακτηρίων».  (28)

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές από τέσσερις χώρες έδειξαν ότι τόσο η τοπική εφαρμογή αιθέριου ελαίου σανδαλόξυλου αραιωμένο σε αμυγδαλέλαιο κι η εισπνοή αυτού του ελαίου, μειώνει το άγχος σε ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική αγωγή (29).

Πώς να απολαύσετε την Αρωματοθεραπεία με αυτά τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια έχουν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και δεν πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα χωρίς διάλυση κοντά στα μάτια. Μερικά έλαια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό εάν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα χωρίς διάλυση.

Μπορείτε να αραιώσει μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια κουταλιά λαδιού καρύδας για τοπική χρήση ή μπορείτε να τα εισπνεύσετε χρησιμοποιώντας ένα διαχύτη.

Αν θέλετε ακόμα περισσότερα χρήσιμα αιθέρια έλαια για το άγχος δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια των:

  • lime
  • μαντζουράνας
  • σιτρονέλας
  • μέντας
  • γιασεμιού
  • κέδρου
  • ροδόξυλου
  • έλατου
  • λιβανιού
  • γκρέιπφρουτ

Μπορείτε κάλλιστα να τα συνδυάσετε με τα έλαια που αναφέρονται παραπάνω για ένα πιο αποτελεσματικό καταπραϋντικό μείγμα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

share24.gr

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης

Οι παραπομπές που αναφέρονται στο άρθρο:

(1) http://www.healthline.com/health/depression/statistics-infographic
(2) http://www.adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=%22essential+oil%22
(4) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/aromatherapy/faq-20058566
(5) https://www.psychologytoday.com/articles/200711/the-hidden-force-fragrance
(6) http://chemse.oxfordjournals.org/content/24/6/705.full
(7) http://www.sciencedaily.com/releases/2003/03/030313081429.htm
(8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
(9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17689755
(10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21584196
(11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21105176
(12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23360656
(13) http://www.healthline.com/health/food-nutrition/valerian-root#2
(14) http://www.medicalnewstoday.com/articles/174928.php
(15) http://www.webmd.com/depression/supplement-guide-st-johns-wort
(16) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1101-holy%20basil.aspx?activeingredientid=1101
(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185238/
(18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484988/
(19) https://draxe.com/vetiver-oil/
(20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25553641
(21) http://www.yalescientific.org/2011/11/aromatherapy-exploring-olfaction/
(22) http://www.experience-essential-oils.com/neroli-essential-oil.html
(23) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588400/
(24) http://www.edenbotanicals.com/ylang-ylang-extra-organic.html
(25) http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/roman-chamomile
(26) zhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22789792
(27) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305704002746
(28) http://www.healthline.com/health/what-is-sandalwood#Productchoice5
(29) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16648093
pretty pawg gets her cunny licked fingered and fucked.a knockout post sexvideos2
a knockout postporn tube rocney meets aaralynn jewel and ace of hearts.
extremetube
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!