Πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσετε και να ονομάσετε ένα προς ένα τα φυτά που βρίσκονται στον κήπο σας; Αυτό είναι ένα χάρισμα που χάθηκε στο παρελθόν, μαζί με τις γενιές των παππούδων και των προπαππούδων, οι οποίοι με άνεση γνώριζαν απ΄έξω και ανακατωτά κάθε εκατοστό του κήπου τους.
Έτσι χάνεται και η γνώση σχετικά με τα φαρμακευτικά φυτά. Κι όμως είναι κρίμα, διότι όπου και να ζει κανείς, σίγουρα υπάρχουν φαρμακευτικά φυτά, ακόμη και στην άγρια ζούγκλα. Ένα από τα «χαμένα φυτά» είναι η γλιστρίδα, ή αντράκλα, ή ανδρακλή, ένα θρεπτικό παχύφυτο που θεωρείται πλέον ένα «ζιζάνιο».
Δώστε του μια ευκαιρία!
Η αντράκλα προσφέρει πολλά οφέλη σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορα προβλήματα υγείας.
Στην παραδοσιακή ιατρική, το βότανο κάνει πολύ καλό για τις θηλάζουσες μητέρες διότι έχει την ιδιότητα να θεραπεύει τη μαστίτιδα, τη μειωμένη ροή γάλακτος και την αιμορραγία μετά τον τοκετό. Επίσης χαλαρώνει τους σκελετικούς μύες και δρα ως διουρητικό. Ωστόσο, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν φυσιοπαθητικό ιατρό πριν δοκιμάσουν να πάρουν αντράκλα. (1)
Επίσης θεραπεύει τα εξής:
- Πονοκέφαλο
- Στομαχόπονο
- Επώδυνη ούρηση
- Δυσεντερία
- Εντερίτιδα
- Καούρα
- Ωταλγία
- Τσιμπήματα εντόμων
- Δερματικές ενοχλήσεις
- Έλκη
- Κνησμό
- Έκζεμα
- Αποστήματα
- Κολίτιδα
- Οξεία σκωληκοειδίτιδα
- Διαβήτη
- Δερματίτιδα
- Χολολιθιάσεις
- Αρθρίτιδα
- Πυρετό
- Διαβήτη
Η αντράκλα περιέχει μια νευροθρόνη που ονομάζεται l-νορεπινεφρίνη, η οποία δρα ως αγγειοδιασταλτικός και αντιυποταστικός παράγοντας για την άμεση αντιμετώπιση αιμορραγιών. Το βότανο έχει ακόμη αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. (2)
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το βότανο λέγεται ότι έχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και τα καρότα, καθώς και υψηλά επίπεδα βιταμινών Β, C και Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, φολικού οξέος, λιθίου και πρωτεϊνών. (3,4,5)
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το βότανο περιέχει λιπαρά οξέα ωμέγα-3, ιδιαίτερα άλφα λινολενικό οξύ. Πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη φυτική πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς περιέχει 8,5 mg ωμέγα 3 για κάθε γραμμάριο βάρους. Αυτή η ουσία, καθώς και άλλες που βρίσκονται στο φυτό, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και αποτρέπουν θρομβώσεις.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα συνιστώσα του φυτού είναι η μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ως ορμόνη και παράγεται επίσης από τον επίφυτο αδένα σας (6,7). Η μελατονίνη ρυθμίζει τους φυσικούς κύκλους ύπνου και αφύπνισης του σώματός για να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο διαπίστωσε ότι η αντράκλα περιέχει 10 έως 1000 φορές περισσότερη μελατονίνη από άλλα βρώσιμα φυτά. (8) Το εργαστήριο εξετάζει επί του παρόντος την ικανότητά του φυτού να καταπολεμά τους όγκους. (9)
Πού το βρίσκετε;
Η αντράκλα (Portulaca oleracea) αναπτύσσεται σε κήπους και αυλές σε όλο τον κόσμο. Εντοπίζεται εύκολα χάρη στους παχείς, κοκκινωπούς μίσχους τους και τα σακχαρώδη φύλλα σε σχήμα κουταλιού. Μοιάζει κάπως με ένα μικρό φυτό τον νεφρίτη που φυτρώνει στο χώμα και παράγει μικρά κίτρινα λουλούδια.
Ένα παρόμοιο φυτό, η «γαλατσίδα» (Euphorbia vermiculata), μοιάζει με την αντράκλα και μπορεί κανείς να τις μπερδέψει, αλλά είναι δηλητηριώδες και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η γαλατσίδα είναι τριχωτή και έχει γαλακτώδη χυμό, ενώ η αντράκλα έχει ομαλή υφή και παράγει ανοιχτόχρωμο χυμό. (10)
Η καλύτερη εποχή να μαζέψει κανείς αντράκλα είναι το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν τα φύλλα είναι πλούσια και ζουμερά. Παρά το γεγονός ότι μαζεύεται όλον το χρόνο σε θερμότερες περιοχές, η γεύση της συγκομιδής ποικίλει ανάλογα με την εποχή του μαζέματος. Μπορείτε να φυτέψετε την αντράκλα στον κήπο σας, αλλά γρήγορα θα λειτουργήσει ως ζιζάνιο. (11)
Πώς χρησιμοποιούμε την αντράκλα!
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του φαγητού αφορά το γεγονός ότι η αντράκλα δεν είναι γενετικά τροποποιημένη, καθώς δεν θεωρείται τρόφιμο ευρείας κατανάλωσης και δεν καλλιεργείται ευρέως. Ωστόσο, επειδή είναι ένα ζιζάνιο, πρέπει να το πλένετε πολύ καλά πριν το καταναλώσετε, καθώς πιθανότατα έρχεται σε επαφή με φυτοφάρμακα.
Μπορούμε να καταναλώσουμε τα φύλλα και τα στελέχη ωμά, αποξηραμένα, βρασμένα, στο τηγάνι, αλλά προσέξτε, το βότανο γίνεται κάπως γλοιώδες αν παραβράσει. Χρησιμοποιείται εναλλακτικά αντί για σπανάκι ή νεροκάρδαμο. Μπορούμε επίσης να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες με τα άνθη αντράκλας, ενώ οι μίσχοι είναι απολαυστικοί όταν μαγειρεύονται: Είναι γνωστό για τη νόστιμη, ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση λεμονιού.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.
Περισσότερα άρθα, σαν αυτό, για την υγεία στη σελίδα Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης. Κάντε like στο κουτί που ακολουθεί: