Εκεί που όλα πήγαιναν καλά στα παρτέρια με τα κολοκυθάκια, ξαφνικά παρατηρείτε πως τα φύλλα τους αρχίζουν να κιτρινίζουν και να χάνουν τον πλούσιο πράσινο χρωματισμό τους. Είναι φυσιολογικό να ανησυχήσετε για το τι πάει λάθος με αυτά τα φυτά και να προσπαθείτε να σκεφτείτε μια λύση για να αντιστρέψετε αυτά τα συμπτώματα.
Για ποιο λόγο τα φύλλα της κολοκυθιάς κιτρινίζουν;
Τα κιτρινισμένα φύλλα της κολοκυθιάς είναι ένας τρόπος να μας πει πως κάτι δεν πάει καλά στην ανάπτυξή της και χρειάζεται την φροντίδα μας. Το φυτό αντιδρά με ένα τέτοιο σύμπτωμα όταν είναι κάτω από στρες και οι φυσιολογικές του λειτουργίες παρεμποδίζονται από εξωτερικούς παράγοντες του περιβάλλοντός του. Για να βρούμε τι ακριβώς δεν πάει καλά, θα πρέπει να συνδυάσουμε αυτό το κιτρίνισμα των φύλλων με άλλα που θα εντοπίσουμε πάνω στο φυτό, αν κοιτάξουμε σχολαστικά. Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους λόγους.
Έλλειψη νερού σε συνθήκες καύσωνα
Η κολοκυθιά χρειάζεται να ποτίζεται ανά ρίζα με περίπου 5 λίτρα νερού την εβδομάδα, το πώς θα κατανείμετε αυτή την ποσότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τις θερμοκρασίες, τη δομή και τη σύσταση του εδάφους, τις καλλιεργητικές φροντίδες, το πλάνο που ακολουθείτε κ.α. Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών τα φυτά μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά το νερό. Θα πρέπει να τα ποτίζετε νωρίς το πρωί για να τα βοηθήσετε. Αν δεν έχετε το χρόνο να ποτίζετε με ποτιστήρι, εγκαταστήστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος με σταγόνες.
Φαγώματα από σκαθάρια, προσβολές από τετράνυχο και άλλους εχθρούς
Οι προνύμφες μερικών σκαθαριών μπορεί να αρχίσουν να τρέφονται στη βάση του φυτού και να ανοίγουν στοές στο στέλεχος και στους μίσχους των φύλλων. Αυτή τους η δραστηριότητα στη βάση του φυτού προκαλεί στα ανώτερα μέρη και στα φύλλα που πλήττονται έντονες χλωρώσεις και κιτρινίσματα. Στη βάση και στα σημεία που οι προνύμφες κάνουν τις στοές μπορεί να παρατηρήσετε χλωρά ροκανίδια. Αν υποψιάζεστε ότι μια τέτοια κάμπια τρώει τα φύλλα σας στη βάση, θα πρέπει να επιθεωρήσετε προσεκτικά τα φυτά και να τις απομακρύνετε με το χέρι, μιας και τα εντομοκτόνα δεν είναι αποτελεσματικά γιατί οι προνύμφες προστατεύονται μέσα στο στέλεχος του φυτού. Για να βρείτε τις κάμπιες, κάντε μια τομή στη βάση του μίσχου κατά μήκος των τριχοειδών αγγείων και ανοίξτε για να τα εντοπίσετε. Το εσωτερικό των μίσχων είναι κούφιο και με αυτό τον τρόπο δεν θα βλάψετε περισσότερο το φυτό απ’ όσο το έχουν βλάψει ήδη οι προνύμφες.
Έλλειψη (τροφοπενία) σιδήρου
Το σίδηρο είναι απαραίτητο για τα φυτά ώστε να συνθέσουν χλωροφύλλη. Χωρίς σίδηρο, η διαδικασία της φωτοσύνθεσης παρεμποδίζεται και τα φύλλα αποκτούν μια ανοιχτοπράσινη απόχρωση, κυρίως στα ανώτερα φύλλα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν οι διαφυλλικοί ψεκασμοί με σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου στα φυτά δεν συνεπάγεται πάντα έλλειψη του σιδήρου στο έδαφος, αλλά έχει να κάνει και με άλλες ιδιότητες του εδάφους, όπως το pH, τη σύστασή του, την συγκέντρωση άλλων ανταγωνιστικών στοιχείων σε αυτό (όπως ο φώσφορος) και την περιεκτικότητα αργίλου. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει τα φυτά να μην απορροφούν σωστά το σίδηρο από το έδαφος.
Οι λόγοι που αναφέρονται εδώ είναι μόνο μερικές από τις πιο συχνές αιτίες που τα φύλα της κολοκυθιάς χάνουν τον χρωματισμό τους και αρχίζουν να κιτρινίζουν, αλλά όχι οι μόνοι. Επίσης, υπάρχουν πολλές ακόμα ασθένειες, όπως η αδρομύκωση, ο περονόσπορος και το ωίδιο που παρουσιάζουν συμπτώματα χλωρωτικών και νεκρωτικών κηλίδων στα φύλλα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα φύλλα της κολοκυθιάς θα κιτρινίζουν κάθε φορά που το φυτό θα βρεθεί κάτω από στρες. Θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τι μπορεί να προκαλεί μια τέτοια αντίδραση στα φυτά σας και να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως για να ανακτήσουν τα φυτά σας τον ζωηρό πράσινο χρωματισμό των φύλλων τους.
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές