Ξέρετε ποια είναι η επιθυμία μας; Να βιώνουμε συναισθηματικούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, δημιουργούμε σχέσεις και κάπου, όσο εξελίσσεται και προχωράει μια σχέση ζωντανή, αναπόφευκτα ανταλλάσουμε συναισθήματα. Σε εκείνο το κομβικό σημείο της επικοινωνίας, οι ερμηνείες των λέξεων, των φράσεων, των επιθυμιών πληθαίνουν και μοιραία αναδύονται παρεξηγήσεις, αργά και βασανιστικά!
Οι παρεξηγήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα διαφόρων ερμηνειών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επικοινωνία και καθεμία έχει διαφορετική λειτουργία. Η σκέψη αυτή μας προκαλεί θυμό, οδηγεί σε καυγάδες, ακόμη και σε συναισθηματικές ρήξεις.
«Μεταξύ αυτού που σκεπτόμαστε, αυτού που θέλουμε να πούμε, αυτού που πιστεύουμε ότι λέμε, αυτού που τελικά λέμε, αυτού που θέλουμε να καταλάβουμε, αυτού που πιστεύουμε ότι έχουμε καταλάβει κι αυτού που τελικά καταλαβαίνουμε, υπάρχουν 9 πιθανότητες στις 10 να μην έχουμε αντιληφθεί και καταλάβει σε καμία περίπτωση ο ένας τον άλλον.»
Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ δύο ανθρώπων είναι μια παρεξήγηση, η οποία βαθαίνει ακόμη περισσότερο το χάσμα.
Μερικές φορές, οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν ακόμη κι αν τους εξηγήσουμε το ίδιο πράγμα χίλιες φορές. Δε σημαίνει ότι είναι κακοί, ανόητοι ή αδιάφοροι. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, τόσο απλά!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό για μας να αναζητήσουμε τρόπους να επιβεβαιώσουμε τα συναισθήματά μας, τις απόψεις μας και τις πεποιθήσεις μας.
Ωστόσο, οι συναισθηματικές μας ανάγκες δεν πρέπει να είναι δυσανάλογες, ούτε να λειτουργούν ανασταλτικά σε μια συμφωνία ή σε κάποια οφέλη που μπορεί να έχουμε από τις καλές προθέσεις ενός ατόμου.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, σύμφωνα με την αντίληψή μας, ίσως χρειαστεί να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές καθώς πρέπει να διαχειριστούμε την αξιοπρέπειά μας, την κούραση μίας σχέσης, τη φθορά, τη δυσπιστία, την ποικιλία των διαφόρων ερμηνειών, των παντός τύπου συναισθημάτων, και των εξίσου απροσδόκητων πεποιθήσεων.
Η ορθή συμπλήρωση του παζλ μπορεί να είναι δύσκολη. Στην ουσία, η διατήρηση του σεβασμού και της φροντίδας του εαυτού μας, αλλά και του άλλου είναι η πιο περίπλοκη διαδικασία σε αυτή τη διελκυστίνδα.
Με άλλα λόγια, πρέπει να είμαστε σταθεροί και να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας προσπαθώντας να ξεπεράσουμε μια προσβολή που μπορεί να δεχτούμε.
Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που λέμε, αλλά όχι για αυτό που οι άλλοι καταλαβαίνουν.
Η δύναμη και η πιθανότητα θυμού και παρεξήγησης είναι ανάλογες με τον βαθμό της συναισθηματικής σχέσης που μας ενώνει με τους συνομιλητές μας.
Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο συναισθηματικά δεμένοι νιώθουμε με τον άλλον, τόσο πιο σημαντική θεωρούμε την ερμηνεία που δίνουμε σε κάποιο γεγονός.
Ομοίως, ο άλλος θα πρέπει να προσέξει λιγότερο ή περισσότερο αυτό που λέει και πώς το συνδέει σε σχέση με τους δεσμούς που τον ενώνουν με τον συνομιλητή, τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα του άλλου, όπως και με τον εαυτό του προσωπικά.
Δεν πρέπει να μας πληγώνουν οι προθέσεις που μπορεί ο άλλος να μας αποδώσει και δεν είναι πραγματικές.
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη διάσταση, καθώς ορισμένα πρόσωπα μπορούν να μας κάνουν θύματα της οδύνης τους.
Είναι εξίσου πιθανόν ένα άτομο να είναι υπερευαίσθητο, οπότε τα σχόλιά, οι πράξεις μας και οι προτάσεις μας μπορεί να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, οδηγώντας σε ναυάγιο την επικοινωνία.
Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη σε μια ανταλλαγή συναισθημάτων, λέξεων, επικοινωνιακών σημάτων, καθώς, όσο και να θέλουμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα∙ ο καθένας από εμάς αλλάζει και αμφιβάλλει για τα πάντα, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, συνεπώς είναι λογικοί οι ερμηνείες μας να ποικίλλουν.
Ωστόσο, ό,τι και να συμβεί σε μια συζήτηση ή σε μία σχέση, θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για το μέρος εκείνο που μας αγγίζει και να αναλύσουμε αυτό που, ίσως, μπορεί να μας βελτιώσει ως προσωπικότητες.
Δεν πρέπει να υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις ούτε αρνητικά συναισθήματα που να οδηγούν σε εσφαλμένες ερμηνείες.
Έτσι, εάν γίνουμε δέκτες κακόβουλων σχολίων, θα πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα και να εκφράσουμε την άποψή μας με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται.
Πρέπει να πράττουμε καλοπροαίρετα, μέσα σε περιβάλλον ηρεμίας και βεβαιότητας∙ είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε μια καλή επικοινωνία.
Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε στους άλλους ότι αφ΄ενός αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτών που λέμε και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να είμαστε σαφείς, κι αφ΄ ετέρου ότι οι ερμηνείες των άλλων δεν εξαρτώνται από αυτά που λέμε, αλλά από τον τρόπο που εκείνοι αντιλαμβάνονται την επικοινωνία τους μαζί μας.
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Spirit Alive