Τα οφέλη της μπανάνας είναι γνωστά, αλλά οι ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες της φλούδας της δεν είναι αρκετά διαδεδομένες. Οι περισσότεροι, αφού φάμε την μπανάνα, συνηθίζουμε να πετάμε τη φλούδα, όμως σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ινδία χρησιμοποιούν τη φλούδα της μπανάνας και γνωρίζουν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες για δεκαετίες.
Εδώ παραθέτουμε τις έξι πιο σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες της φλούδας της μπανάνας:
1. Είναι ιδανική για λεύκανση των δοντιών
Τρίψτε τα δόντια σας με την εσωτερική πλευρά μιας φλούδα μπανάνας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Σύντομα θα παρατηρήσετε τα θετικά αποτελέσματα.
2. Θεραπεύει από τις μυρμηγκιές του δέρματος
Εάν έχετε μυρμηγκιές στο δέρμα, μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα αυτό με μια φλούδα μπανάνας. Όχι μόνο θα τις αφαιρέσετε, αλλά θα αποτρέψετε την εμφάνισή τους στο μέλλον. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι φλούδας μπανάνας πάνω από την μυρμηγκιά και δέστε το με έναν επίδεσμο. Αφήστε το για μια νύχτα και το πρωί αφαιρέστε το. Συνεχίστε να κάνετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς η μυρμηγκιά.
3. Αντιμετωπίζει την ακμή και τις ρυτίδες
Η μπανάνα είναι εξαιρετική για τη συνολική φροντίδα του δέρματος. Αυτό γίνεται επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά και ουσίες αντι-γήρανσης. Οι μπανάνες ενυδατώνουν και θρέφουν την επιδερμίδα. Τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας στο δέρμα, ιδιαίτερα σε ερεθισμένες και προβληματικές περιοχές και μείνετε έτσι για 30 λεπτά.
4. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης
Δυστυχώς, αυτή η ασθένεια του δέρματος δεν μπορεί να θεραπευτεί αποκλειστικά με τη φλούδα της μπανάνας, αλλά μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
5. Λειτουργεί ως αναλγητικό
Τρίψτε τα σημεία στο σώμα σας στα οποία αισθάνεστε πόνο με μια φλούδα μπανάνας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αναλγητικό.
6. Είναι ιδανική για την απώλεια βάρους
Μερικοί μπορεί να γνωρίζουν ήδη ότι οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, αλλά ίσως δεν είναι πολύ γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του καλίου βρίσκεται στη φλούδα. Μπορεί να περιέχει περίπου 40% του καλίου του φρούτου. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι απαραίτητο, αν θέλετε να χάσετε βάρος. Αυξάνει το μεταβολισμό, ώστε να μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες και οι μύες έχουν αρκετή ενέργεια. Έτσι, εάν έχετε ενέργεια, μπορείτε να είστε πιο δραστήριοι.
Επίσης, οι φλούδες της μπανάνας περιέχουν πολλές ακόμα ωφέλιμες ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α
Οι φυτικές ίνες είναι περισσότερο παρούσες στο φλοιό, απ’ ότι στην ίδια την μπανάνα. Οι φυτικές ίνες σας κρατάνε κορεσμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με αυτό τον τρόπο σταματούν την πείνα.
Τώρα ξέρετε ότι φλούδες της μπανάνας έχουν σημαντικά οφέλη για την απώλεια βάρους. Διαβάστε και εφαρμόστε την παρακάτω συνταγή και θα σταματήσετε να πετάτε τις φλούδες στα σκουπίδια, από εδώ και πέρα.
Συνταγή για φλούδες μπανάνας με μαυρομάτικα φασόλια
- 4 πράσινες φλούδες μπανάνας
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- Αλάτι
- 2 Κουταλιές του γλυκού λάδι καρύδας
- ½ φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια (αν είναι φρέσκα, μουλιάστε τα το βράδυ)
- ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρύδα χωρίς ζάχαρη
- Χυμό από ένα lime
1. Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε σε νερό που έχουμε προσθέσει τον κουρκουά και λίγο αλάτι. Για να αποτρέψετε το μείγμα να κολλήσει στην κατσαρόλα σας, προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι στο νερό. Φέρτε το σε σημείο βρασμού, και στη συνέχεια σιγοβράστε μέχρι το δέρμα της φλούδας να μαλακώσει. Στραγγίστε, διατηρώντας το νερό για μελλοντική χρήση (μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε ρύζι ή ως βάση για μια σούπα).
2. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα μαυρομάτικα, βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Εάν χρησιμοποιείτε μαυρομάτικα φασόλια από κονσέρβα, ξεπλύνετε και στραγγίστε τα καλά.
3. Ζεστάνετε το λάδι καρύδας σε κατσαρόλα ή σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους μουστάρδας και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε.
Προσθέστε τις βραστές φλούδες και τα μαυρομάτικα στην κατσαρόλα, ανακατέψτε και μαγειρέψτε τα για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε τα από τη φωτιά και ανακατώστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε αλάτι για γεύση και τελειώστε ρίχνοντας από πάνω το χυμό λάιμ. Σερβίρετε.
Πράσινες ή κίτρινες φλούδες μπανάνας;
Τα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο βρίσκονται περισσότερο στις ώριμες μπανάνες και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να δημιουργήσει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος.
Αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, οι πράσινες φλούδες είναι καλύτερες, επειδή περιέχουν περισσότερα προβιοτικά. Τα προβιοτικά βοηθούν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι πράσινες φλούδες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.
Ξέρω ότι είναι δύσκολο για σας να φάτε ωμό το εσωτερικό της φλούδας, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να το κάνετε.
Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie. Αφαιρέστε τα άκρα της φλούδας και βάλτε την στο μπλέντερ, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας, κανέλα, πάγο, και οποιοδήποτε άλλο συστατικό που σας αρέσει. Εάν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, χρησιμοποιήστε κίτρινες φλούδες, επειδή έχουν πιο έντονη γεύση και είναι πιο γλυκές.
Η άλλη επιλογή που έχετε είναι να φτιάξετε ένα εκχύλισμα (τσάι). Για να προετοιμάσετε το τσάι, αφαιρέστε τα άκρα της φλούδας και βράστε τη σε μια κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά. Σουρώστε τη και απολαύστε το τσάι μπανάνας σας. Αν θέλετε να είναι πιο γλυκό, προσθέστε λίγο μέλι.
Ωστόσο, οι πράσινες μπανάνες είναι ιδανικές για μαγείρεμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πράσινες φλούδες μπανάνας στα ψητά σας ή να τις χρησιμοποιήσετε αντί για πατάτες. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι να έχετε φαντασία.
Αγοράστε βιολογικές μπανάνες, ώστε να μην έχουν φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες και πλύντε τες επιμελώς πριν από τη χρήση.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via healthyhouseideas.com
Κάντε like στην νέα μας σελίδα «Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή! Πατήστε στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει):
!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο!