Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι πετάμε περίπου το 40% των τροφίμων που αγοράζουμε. Στην περίπτωση των φρούτων και των λαχανικών συνηθίζουμε να ξεφλουδίζουμε και να πετάμε τις φλούδες τους, (στην καλύτερη περίπτωση, τις ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης) που αποτελούν τα πολύχρωμα μέρη των φυτών τρώγοντας την σάρκα και το εσωτερικό τους μέρος που απομένει.
Δυστυχώς για μας, οι φλούδες των λαχανικών είναι γεμάτες χρωστικές ουσίες (γι’ αυτό έχουν έντονα χρώματα) με τις χημικές αυτές ουσίες να αποτελούν αντιοξειδωτικούς παράγοντες για τον οργανισμό μας που είναι τόσο ευεργετικοί για την υγεία μας. Πριν να πετάξετε τις εξωτερικές ξερές φλούδες των κρεμμυδιών σας, διαβάστε τα παρακάτω.
Οι ξερές φλούδες του κρεμμυδιού δεν είναι, στην ουσία, βρώσιμες, αλλά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις κουερσετίνης, ένα αντιοξειδωτικό που έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Ρίχνοντας αυτές τις φλούδες μέσα στις σούπες ή σοτάροντας τα φαγητά μας με αυτές, απελευθερώνουμε την κουερσετίνη και τα άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, στο φαγητό μας.
Επίσης, τα κρεμμύδια έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό, που είναι γνωστό πως ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, να σταματήσει την αιμορραγία της μύτης και να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μιας και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. [1]
Όσο πιο σκούρο κόκκινο είναι το χρώμα της φλούδας, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε φυτοθρεπτικά συστατικά.
Τα μέρη ορισμένων λαχανικών που ξεφλουδίζουμε ή καθαρίζουμε είναι εξίσου θρεπτικά και γευστικά με τα μέρη που τρώμε. Περισσότερο τα απομακρύνουμε επειδή έχουμε την προκατάληψη να φαίνονται όμορφα ενώ τα τρώμε. Για παράδειγμα τα φύλλα του μπρόκολου και του σέλινου περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες από το στέλεχος που καταναλώνουμε. Γενικά, τα φύλλα είναι τα όργανα με τα οποία τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Τα φύλλα των τεύτλων και του καρότου με την πικρή τους γεύση, είναι πολύ περισσότερο θρεπτικά από αυτά άλλων λαχανικών.
Ακόμα και φύλλα των οποίων οι μίσχοι είναι σκληροί μπορούν να γίνουν εδώδιμα, αν τα βράσουμε στον ατμό. Προσθέστε λίγο σκόρδο για γεύση και επωφεληθείτε από τα απίστευτα οφέλη που έχουν για την υγεία σας, όπως τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και της ρύθμισης των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.
Κάθε φορά που πετάμε τις φλούδες, χάνουμε τα οφέλη για την υγεία μας
Αφού ξεφλουδίσουμε τα φρούτα, πετάμε τις φλούδες στον κάδο απορριμάτων ή στο κάδο κομποστοποίησης. Πάρτε για παράδειγμα τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Υπάρχουν τόσα γιατροσόφια και συνταγές που περιλαμβάνουν στα συστατικά τους ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, οπότε γιατί να μην συμπεριλάβουμε αυτές τις φλούδες γενικά στη διατροφή μας; Ενώ μπορεί να έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση, το άρωμα και οι χρωστικές ουσίες των εσπεριδοειδών είναι συγκεντρωμένες εκεί.
Διαβάστε επίσης: Πως θα αποξηράνετε τις φλούδες του λεμονιού για να τις καταναλώσετε
Μπορείτε να προσθέσετε τις φλούδες του πορτοκαλιού στα σμούθις ή να τις μουλιάσετε σε ένα ποτήρι νερό και να τις φάτε όταν σουρώσετε το νερό. Έτσι, θα φρεσκάρετε την αναπνοή σας και θα πάρετε μια μεγάλη δόση φυτικών ινών, βιταμίνης C, και φαινολικών ενώσεων που έχουν αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην αποτοξίνωση των κυττάρων από την περιβαλλοντική έκθεση σε τοξικά μέταλλα [2]. Οι φλούδες των φρούτων καθαρίζουν επίσης το νερό από τα βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες.
Οι φλούδες των πεπονιών είναι πλούσιες στο αμινοξύ κιτρουλίνη [3], το οποίο έχει βρεθεί πως είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ήπιας στυτικής δυσλειτουργίας [4]. Σαπουνίστε καλά τις φλούδες και στη συνέχεια ρίξτε τες στο μπλέντερ ή στον αποχυμωτή σας μαζί με άλλα ωμά φρούτα και λαχανικά για να προσθέσετε φυτικές ίνες και τη γεύση που σας αρέσει.
Τα μέρη των λαχανικών που πετάτε μπορούν να εκβλαστήσουν εκ νέου
Τα υπολείμματα των λαχανικών που συνήθως κόβετε και πετάτε μπορεί να να σας δώσουν νέα φυτά: Τα κρεμμυδάκια και τα πράσα θα βγάλουν ρίζες αν τα αφήσετε σε λίγο νερό και το τζίντζερ και τα φύτρα από τις πατάτες θα βλαστήσουν αν τα φυτέψετε σε μια γλάστρα με χώμα.
Διαβάστε επίσης: 7 λαχανικά που μπορούν να φυτρώνουν ξανά και ξανά
Όλα αυτά τα λαχανικά που κόβετε και τεμαχίζετε μπορούν να φυτρώσουν ξανά. Το στέλεχος, τα φύλλα και οι ρίζες που κόβετε και πετάτε μπορεί να έχουν περισσότερη αξία από αυτά που χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης
Οι παραπομπές που υπάρχουν στο άρθρο:
[1] http://ajcn.nutrition.org/content/84/5/1027.long
[2] http://www.pjoes.com/pdf/15.4/523-530.pdf
[3] http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=104664
[4] http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=104664