Κάθε Πάσχα η μεγαλύτερη ανησυχία των vegans είναι πως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους θα υποδεχτούντις διατροφικές τους επιλογές και αν η αντίδραση των οικείων τους διαταράξει τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Οι Χριστιανοί έχουν συνδέσει στη συνείδησή τους το Πάσχα με την μαγειρίτσα και το ψήσιμο του αρνιού κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τον τρόπο ζωής ενός vegan. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να γεφυρώσετε αυτό τε κενό από την πλευρά σας, αν είστε vegan.
Μπορεί να σκέφτεστε ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις των θρησκευτικών εορτών είναι κάτι σταθερό και αμετάβλητο, ότι αντιστοιχούν με τις θρησκευτικές τελετουργίες και οποιαδήποτε τροποποίηση προτείνετε θα μοιάζει με προσβολή για την οικογένεια και την ανατροφή σας . Η σκέψη αυτή ευτυχώς είναι πολύ μακριά από την αλήθεια! Οι θρησκευτικές εορτές κάθε φορά γίνονται με έναν νέο τρόπο και τα μέλη της οικογένειάς μας ανανεώνονται αποκτώντας νέες συνήθειες με τη σειρά τους. Έτσι καθώς οι νέοι σύντροφοι, τα παιδιά και οι καινούργιοι φίλοι προστίθενται στον κύκλο της οικογένειας, οι παραδόσεις αλλάζουν. Οι συγκεντρώσεις γίνονται σε νέα μέρη, με νέες συνταγές και νέα πρόσωπα. Οι διακοπές μας προσαρμόζονται καθώς εξελισσόμαστε και αλλάζουν.
Απελευθερώστε τη σκέψη σας και οραματιστείτε πως οι οικογενειακές σας γιορτές δεν είναι παγωμένες στο παρελθόν και στατικές σε συγκεκριμένες παραδόσεις, αλλά εποικοδομητικές συναθροίσεις από τις οποίες μπορεί να μάθετε νέα πράγματα ή να μάθουν από σας οι άλλοι κάτι καινούργιο. Τιμήστε τις γιορτές ανταλλάσσοντας δώρα που αντιπροσωπεύουν καλύτερα την κοσμοθεωρία σας και τις επιλογές της ζωής σας. Μοιράζοντας με τους γύρω σας τις διατροφικές σας αξίες μπορεί να είναι μια μεστή νοήματος συνεισφορά που μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίοδο γιορτών.
Αφού ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας με τις παραπάνω σκέψεις να γίνουμε πιο δοτικοί και να αισθανθούμε πιο άνετα στο οικογενειακό μας περιβάλλον, ας δούμε τι μπορούμε να ετοιμάσουμε το βράδυ της Ανάστασης και να μοιραστούμε με τους οικείους μας στη θέση της παραδοσιακής μαγειρίτσας.
Για το vegan αυγολέμονο θέλουμε κάτι γρήγορο, λιτό, που να έχει την ξινή γεύση σε συνδυασμό με την κρεμώδη υφή χωρίς να περιέχει αυγό. Το vegan αυγολέμονο που σας προτείνουμε θα σας πάρει μόνο 20 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας, και 45 λεπτά σε απλή κατσαρόλα. Έχει την αψάδα του λεμονιού, κρεμώδη υφή από miso και ταχίνι και είναι αρκετά θρεπτικό. Σερβίρεται με καστανό ρύζι μπασμάτι.
Συστατικά
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1 μικρό λευκό ή κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κοτσάνια κρεμμυδιού ψιλοκομμένα
2 μεσαίου μεγέθους καρότα κομμένα σε κύβους
1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι καφέ ρύζι μπασμάτι (ή ρύζι μακρύκοκκο καφέ), μουλιασμένο και πλυμένο καλά
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1½ κουταλιά της σούπας ώριμο λευκό miso
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (υποκατάστατο ¼ φλιτζάνι κάσιους κρέμα)
¼ φλιτζάνι διατροφική μαγιά
⅓ φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
Οδηγίες
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, και το σέλινο. Μαγειρέψτε τα λαχανικά για άλλα 4 λεπτά μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό ακόμα μέχρι να πάρουν άρωμα. Προσθέστε ζωμό λαχανικών ή όσο νερό χρειαστεί για να μην κολλήσει το μείγμα των λαχανικών.
2. Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε νερό και αλάτι. Μόλις το ρύζι αρχίσει να βράζει μειώστε την εστία. Σιγοβράστε τη σούπα για 30 λεπτά.
3. Όταν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, χτυπήστε ελαφρά σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το miso, το ταχίνι μαζί με μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό ζωμό από τη σούπα. Προσθέστε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με τη σούπα μαζί με τη διατροφική μαγιά. Ανακατέψτε τα όλα μαζί μέχρι να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε άνηθο και μαγειρέψτε για λίγα ακόμα λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η σούπα μπορείτε να σερβίρετε.
Μπορείτε να κρατήσετε τη σούπα στο ψυγείο έως και τέσσερις ημέρες. Ελπίζουμε να την απολαύσετε.
Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής το link αυτού του άρθρου στο site μας
Vegan Vegetarian Συνταγές 2016-04-30
Kοινοποιήστε σε φίλους σας!
ΕτικέτεςVegan Vegetarian Συνταγές