Δυστυχώς, η συναισθηματική εγκατάλειψη είναι πάντοτε ένα καυτό και κοινωνικά φλέγον θέμα, κυρίως όταν μιλάμε για μια παιδική ψυχή!
Η συναισθηματική εγκατάλειψη είναι ένα τεράστιο έλλειμμα στην κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών εντός παιδιού, ένα τεράστιο έλλειμμα ψυχολογικού χαρακτήρα και κατ΄επέκταση εγείρει θέματα ψυχικής υγείας του παιδιού.
Σύμφωνα με το λεξικό, ο όρος εγκατάλειψη αφορά μια πράξη που υποδηλώνει ότι «αφήνω κάποιον ή κάτι, απομακρύνομαι από κάποιον, παρατώ».
Εκείνη τη στιγμή που το παιδί υποφέρει από συναισθηματική εγκατάλειψη, αυτό που νιώθει είναι μια αίσθηση απομάκρυνσης και μοναξιάς, ένα κενό το οποίο οι γονείς προσπαθούν μερικές φορές να το καλύψουν με την εκπλήρωση των υλικών αναγκών.
Η στοργή και η τρυφερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού.
Στο επίπεδο της παιδικής ωρίμανσης, είναι σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται με γονείς, οι οποίοι ανησυχούν για τις ανάγκες τους. Συχνά όμως οι γονείς είναι επικεντρωμένοι μόνο στις υλικές ανάγκες και αδιαφορούν για τις συναισθηματικές.
Το παιδί περιβάλλεται από υλικά αγαθά, όπως ρούχα, παιχνίδια, συσκευές τεχνολογίας κ.λπ. αλλά ένα παιδί χρειάζεται εξ΄ίσου αποδείξεις αγάπης, όπως ένα χάδι, μία συζήτηση για τα αισθήματα που νιώθει, τα όνειρα και τις προσδοκίες του, μια ηθική ενθάρρυνση, ψυχική στήριξη.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ευνοούν την εκδήλωση προβλημάτων, διότι συχνά η συναισθηματική εγκατάλειψη προέρχεται από την έλλειψη χρόνου των γονέων.
Οι γονείς, μερικές φορές, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σε τέτοια ωράρια, που σε καμία περίπτωση, δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται και να αφουγκράζονται τα παιδιά τους, όπως και οι ίδιοι θα επιθυμούσαν: η αδυναμία ενίσχυσης των συναισθηματικών δεσμών μάς κάνει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να την υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο, εντυπωσιακό, λαμπερό, που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από μια απαστράπτουσα ενοχή.
Ωστόσο, η στοργή και η τρυφερότητα είναι βασικά κίνητρα στη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, ούτως ώστε να κατορθώσει να ωριμάσει, να είναι ψυχολογικά υγιές: σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το παιδί πρέπει να λάβει την ασφάλεια και την επιβεβαίωση για να αισθανθεί μέλος της οικογένειας, στην οποία ανήκει.
Στην αντίθετη περίπτωση, η συναισθηματική ρωγμή που δημιουργείται για το παιδί είναι μη αναστρέψιμη.
Επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο του παιδιού λόγω της συναισθηματικής εγκατάλειψης.
Οι επιπτώσεις που προκύπτουν στον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού είναι εξαίρετα σημαντικές.
Πράγματι, το βίωμα ελλειμματικής συναισθηματικής φροντίδας που αισθάνεται μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που θα το κυνηγάνε σε όλη του τη ζωή. Ας δούμε ορισμένες από αυτές τις πιθανές επιπτώσεις:
-
Μαθησιακές δυσκολίες: το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού, οπότε εάν δεν προσαρμοστεί κατάλληλα στο περιβάλλον του θα συναντήσει σοβαρά προβλήματα.
Όλες οι αρνητικές επιδράσεις αντικατοπτρίζονται στις δραστηριότητες του σχολείου, στην καθημερινότητά του και στις σχέσεις του με τους άλλους. -
Διατροφικές διαταραχές: γενικά, όταν αισθανόμαστε άσχημα σε συναισθηματικό επίπεδο, ενδεχομένως να εκδηλώσουμε και διατροφικές διαταραχές.
-
Η συναισθηματική εγκατάλειψη επιδρά άμεσα στην υγεία μας υπό τη μορφή διαταραχών που ενδεχομένως να απαιτήσουν θεραπευτική αγωγή.
-
Προβλήματα αυτοεκτίμησης: ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα. Αν και είναι προφανές ότι δεν συμβαίνει πάντα έτσι, η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού που υποφέρει από συναισθηματική εγκατάλειψη έχει την τάση να φθίνει όλο και περισσότερο.
Αυτό έχει επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και εξωτερικεύεται υπό τη μορφή συνεξάρτησης, βίας ακόμη και κατάθλιψης. -
Κατάθλιψη και άγχος: οι συναισθηματικές βλάβες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στην ενήλικη ζωή.
Η ανασφάλεια, ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης οδηγούν σε κατάθλιψη, σε απογοητεύσεις, σε αγχωτικές καταστάσεις που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. -
Κακές οικογενειακές σχέσεις: όταν η συναισθηματική εγκατάλειψη επιδρά αρνητικά στο παιδί, η πιθανότητα να αναπαραγάγει αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ μεγάλη.
Συχνά, οι γονείς που δεν ασχολούνται με τη συναισθηματική υγεία των παιδιών τους, μεταφέρουν τα δικά τους βιώματα, με την έννοια ότι έχουν στερηθεί συναισθηματική στήριξη από τους δικούς τους γονείς. Άρα, αναπαράγουν και εκείνοι το ίδιο ανεπαρκές πρότυπο ανατροφής, μεγαλώνοντας παιδιά με συναισθηματικά ελλείμματα, διαιωνίζοντας δυστυχισμένες ζωές.
Οποιοδήποτε παιδί μπορεί να βιώσει συναισθηματική εγκατάλειψη στη ζωή του, ακόμη και μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Κάθε ένδειξη συναισθηματικής εγκατάλειψης είναι αντικείμενο θεραπείας από κάποιον ειδικό, ο οποίος είναι ο μόνος ενδεδειγμένος και κατάλληλος για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να επιλύσει τα συναισθηματικά ελλείμματα.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ. Εικόνα: kathy Hare
share24.gr / Spirit Alive