Η εκδήλωση της αγάπης και της ευγνωμοσύνης απέναντι στον σύντροφο μας όχι μόνο αυξάνει την ευχαρίστηση που αισθάνονται οι σύντροφοι από μια σχέση, αλλά ενισχύει και τους δεσμούς μεταξύ του ζευγαριού και την εκτίμηση που αισθάνεται.
Κι όμως! Αν τα οφέλη της τρυφερότητας και της ευγνωμοσύνης είναι τόσο σημαντικά, γιατί πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους μας; Και ποιος είναι ο λόγος που αρνούμαστε σθεναρά να εκφράσουμε τρυφερότητα αν και γνωρίζουμε ότι η τρυφερότητα επουλώνει οποιαδήποτε πληγή σε μια σχέση;
Μια ομάδα ψυχολόγων από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια μελέτησε πρόσφατα αυτό το ζήτημα. Το αντικείμενο της έρευνας ήταν κατά πόσον οι άνθρωποι που συνάπτουν σχέσεις καθοδηγούνται από δύο αντιτιθέμενους στόχους – να αναπτύξουν μια σωστή σχέση και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απόρριψης. Πόσο πιθανόν είναι η συμπεριφορά που στηρίζει τον έναν στόχο μπορεί να υπονομεύσει τον άλλον; Για παράδειγμα, η έκφραση της τρυφερότητας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά εάν ο σύντροφός μας δεν μας ανταποδώσει την τρυφερότητα και την αγάπη, εμείς αισθανόμαστε απόρριψη.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι φοβούνται περισσότερο την ιδέα μιας απόρριψης από κάποιους άλλους. Όσον αφορά άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έκφραση της στοργής και της αγάπης μπορεί να τους προκαλέσει συναισθήματα ευπάθειας και φόβου, δηλαδή μπορεί να αισθανθούν τρωτοί κι ευάλωτοι. Πολλές φορές, οι ανασφαλείς άνθρωποι, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απόρριψης και να αισθανθούν καλύτερα αποφεύγουν να εκφράσουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που αισθάνονται – με αποτέλεσμα να μειώνουν μεν τον κίνδυνο απόρριψης, αλλά να αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφής της σχέσης.
Το πείραμα της λεκτικές αλληλεπίδρασης στο ζευγάρι
Η Anna Luerssen και η ομάδα της προσκάλεσαν 60 ζευγάρια να συμμετέχουν σε μια έρευνα. Τα ζευγάρια διαχωρίστηκαν και έλαβαν τις ανάλογες οδηγίες σχετικά με το πείραμα. Ο ένας σύντροφος ανέλαβε τον ρόλο του «ομιλητή» κι έπρεπε να απευθυνθεί στον ή στην συντροφό του και να κάνει σε αυτόν ή αυτήν τρία κομπλιμέντα. Ο άλλος σύντροφος ήταν ο «ακροατής»: του ανέφεραν ότι ο σύντροφός του είχε λάβει μια λίστα θεμάτων προς συζήτηση και είχε επιλέξει ως θέμα το εξής: «τι μου αρέσει στον σύντροφό μου». Ο ακροατής θα έπρεπε να ακούσει τον ομιλητή χωρίς να μιλήσει, ούτε να διακόψει. Φυσικά, ο ομιλητής δεν είχε επιλέξει πραγματικά αυτό το θέμα. Οι ερευνητές το ανέφεραν με σκοπό οι ακροατές να θεωρήσουν ότι τα κομπλιμέντα ήταν μια πηγαία κι αυθόρμητη εκδήλωση εκ μέρους του συντρόφου.
Μετά τη διαδικασία αλληλεπίδρασης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το πώς αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επίσης οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος για να σημειώσουν οι ερευνητές τα επίπεδα των ορμονών τους. Τέλος, ο ομιλητής κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα ερωτηματολόγιο αυτοεκτίμησης.
Η έκφραση στοργής και αγάπης, πάντα βρίσκει ανταπόκριση ακόμα και όταν ο άλλος δεν το δείχνει
Η Luerssen και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι οι ομιλητές με χαμηλή αυτοεκτίμηση έκαναν λιγότερο τρυφερά κομπλιμέντα. Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η στοργή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της προγεστερόνης, αλλά οι ομιλητές με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είχαν αύξηση της προγεστερόνης τους.
Ωστόσο, οι ακροατές, των οποίων οι σύντροφοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση αντέδρασαν τόσο θετικά στα κομπλιμέντα όσο οι ακροατές των οποίων οι σύντροφοι είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση. Στην ουσία η αύξηση της προγεστερόνης των ακροατών με συντρόφους χαμηλής αυτοεκτίμησης ήταν ελαφρώς αυξημένη.
Οι ερευνητές ανέφεραν: «οι συμμετέχοντες με χαμηλή αυτοεκτίμηση θεωρούσαν κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης πως οι σύντροφοί τους δεν ωφελούνταν συναισθηματικά από τη στοργή που έδειξαν, έχοντας μια αντίληψη που ήταν ανακριβής και προκατειλημμένη, όπως αποδείχτηκε.»
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση κινητοποιούνται περισσότερο από την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απόρριψης, παρά από το να αναπτύξουν μια σχέση που να τους ικανοποιεί. Ίσως αποφεύγουν την έκφραση στοργής, τρυφερότητας και ευγνωμοσύνης διότι φοβούνται τις αρνητικές αντιδράσεις του συντρόφου τους.
Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι αυτή η ιδέα είναι παραπλανητική: όλοι μας ωφελούμαστε από την έκφραση στοργής και τρυφερότητας, όταν εκφράζουμε και δείχνουμε στον σύντροφό μας την αγάπη και την στοργή μας.
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Spirit Alive