Κανείς δεν εκτιμά περισσότερο τα έντομα επικονιαστές, από αυτούς που έχουν φυτά σε κλειστούς χώρους ή σε αστικές περιοχές, όπου οι μέλισσες σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους. Οι μέλισσες και οι βομβίνοι είναι απαραίτητα έντομα για την επικονίαση των φυτών και των δέντρων.
Η λεμονιά, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, είναι αυτογονιμοποιούμενο δέντρο με τα άνθη της να είναι τέλεια, δηλαδή στο ίδιο άνθος υπάρχουν και οι θηλυκοί και αρσενικοί γαμέτες. Για να παραχθούν καρποί, τα άνθη πρέπει να γονιμοποιηθούν. Κι αν στην ύπαιθρο και στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί το ρόλο του επικονιαστή τον παίζουν οι μέλισσες, οι βομβίνοι και ο άνεμος, στις λεμονιές που μεγαλώνουμε σε κλειστούς χώρους ή σε κάποιο θερμοκήπιο ή σε μια αστική περιοχή, θα πρέπει να τις επικονιάσσουμε με το χέρι, αν θέλουμε να πάρουμε αρκετά λεμόνια από αυτές.
Τα άνθη της λεμονιάς έχουν υπέροχο άρωμα
Η λεμονιά είναι ένα καλαίσθητο δέντρο και τα άνθη της έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά, που αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως βοηθά στη χαλάρωση, στην καλύτερη συγκέντρωση και στην καταπολέμηση του άγχους. Έτσι, δεν είναι περίεργο που αρκετοί επιλέγουν να μεγαλώσουν μια λεμονιά, στον κήπο τους, σε μια κλειστή αυλή, σε ένα μπαλκόνι ή σε κάποιο κλειστό χώρο που χαλαρώνουν. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες που είναι ιδανικές γι’ αυτόν τον σκοπό.
Τα αειθαλή στιλπνά πράσινα φύλλα της λεμονιάς και τα λευκά άνθη της που μυρίζουν άνοιξη, σαγηνεύουν τον καθένα. Έτσι, οι περισσότεροι σκέφτονται, γιατί να μην συνδυάσουν την ανάπτυξη μιας νάνας λεμονιάς σε έναν κλειστό χώρο για καλλωπιστικούς λόγους με την ελπίδα αυτή να δώσει καρπούς. Για το σκοπό αυτόν υπάρχουν νάνες ποικιλίες που φτάνουν μέχρι τα 2 μέτρα και μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα με το κλάδεμα. Επίσης, υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να ανθίσουν 2 και 3 φορές το χρόνο. Τα δεντράκια αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που δέχονται αρκετές ώρες την ημέρα το φως του ηλίου. Φυσικά, μια τέτοια ιδέα απαιτεί να επικονιάσουμε μόνοι μας το δεντράκι με το χέρι.
Τα μέρη του άνθους της λεμονιάς
Όπως είπαμε και πιο πριν, το άνθος της λεμονιάς είναι τέλειο και φέρει και τους θηλυκούς και τους αρσενικούς γαμέτες.
Το θηλυκό τμήμα λέγεται ύπερος και περιλαμβάνει, από πάνω προς τα κάτω, το στίγμα, τον στύλο και την ωοθήκη. Το αρσενικό τμήμα λέγεται στήμονας και αποτελείται από τους ανθήρες και τα νήματα που τους συγκρατούν. Οι κοίλοι ανθήρες περιέχουν τους γυρεόκκοκους, στους οποίους βρίσκονται οι αρσενικοί γαμέτες του φυτού. Κατά την επικονίαση, οι γυρεόκοκκοι απελευθερώνονται από το νήμα και μέσω του επικονιαστή προσκολλώνται στο στίγμα του υπέρου, διαδικασία που ξεκινά την γονιμοποίηση.
Η γονιμοποίηση του άνθους είναι κρίσιμη για την καρπόδεση, μιας και το έμβρυο που βρίσκεται στο σπέρμα του ανώριμου ακόμα καρπού εκκρίνει φυτοχημικές ουσίες που αποτέλεσμα έχουν τον πολλαπλασιασμό και τη διόγκωση των ιστών που θα αποτελέσουν αργότερα τον ώριμο καρπό. Χωρίς γονιμοποίηση δεν υπάρχει έμβρυο και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και καρπός. Μερικές ποικιλίες εσπεριδοειδών που παράγουν καρπούς χωρίς κουκούτσια δεν χρειάζονται επικονίαση, μιας και δίνουν καρπούς παρθενογενετικά.
Φυσιολογικά, το ρόλο του επικονιαστή παίζουν οι μέλισσες που προσελκύονται από το άρωμα του άνθους, αλλά στην περίπτωση που εξετάζουμε θα επικονιάσουμε μόνοι μας τα άνθη, ώστε να πάρουμε αργότερα καρπούς.
Επικονίαση του άνθους της λεμονιάς με το χέρι
Οι μέλισσες επικονιάζουν τα άνθη της λεμονιάς με τη γύρη που προσκολλάται πάνω στο σώμα τους, καθώς πετάνε από άνθος σε άνθος για να μαζέψουν το νέκταρ και την κίτρινη γύρη για να τα μεταφέρουν στην κυψέλη. Αλλά όταν λεμονιά είναι σε περιοχές που δεν υπάρχουν μέλισσες ή σε εσωτερικούς χώρους ή αστικές περιοχές, θα πρέπει να ασχοληθούμε εμείς επικονιάζοντας το άνθος με το χέρι.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Αρχικά, θα πρέπει να έχετε μια σαφή ιδέα για το πού βρίσκονται τα αρσενικά και θηλυκά τμήματα του άνθους, που εξηγήσαμε πιο πριν. Κοιτάξτε προσεκτικά ένα άνθος της λεμονιάς. Θα δείτε ένα μακρύ στύλο στο κέντρο του λουλουδιού. Το στίγμα βρίσκεται στην κορυφή του. Όταν είναι δεκτικό στη γύρη, το στίγμα έχει μια κολλώδη υφή.
Τα νήματα που έχουν κυκλική διάταξη γύρω από το κέντρο του άνθους είναι το αρσενικό μέρος του, ο στήμονας. Μπορείτε να δείτε τους κίτρινους γυρεόκκοκους στους σάκους, που ονομάζεται ανθήρες, στην κορυφή των νημάτων.
Για να πραγματοποιήσετε επικονίαση με το χέρι, μεταφέρετε την ώριμη γύρη στο κολλώδες στίγμα με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου ή ενός φτερού.
Επειδή είναι δύσκολο να καθορίσετε ποια λουλούδια έχουν γύρη που έχει ωριμάσει, αγγίξτε απαλά με το πινέλο ή το φτερό τους ανθήρες αρκετών ανθέων, για να συγκεντρώσετε γύρη από διάφορα άνθη σε αυτό, και στη συνέχεια, βουρτσίστε ένα-ένα τα στίγματα κάθε άνθους με αυτό.
Επικονίαση με το χέρι μπορούμε να κάνουμε και σε πολλά ακόμα φυτά και δέντρα που καλλιεργούμε στον κήπο και κυρίως στο θερμοκήπιο, στις περιπτώσεις που αυτό είναι κλειστό και οι μέλισσες δεν εισέρχονται. Επίσης, δοκιμάστε αυτή την μέθοδο σε περιπτώσεις που παρατηρείτε πως αν και τα καλλιεργούμενα φυτά σας ανθίζουν, δεν καρποφορούν.
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές