sex videos
site
phim sec

Πώς να Κλαδέψετε τις Ροδακινιές & τις Νεκταρινιές Σας - Ένας Πλήρης Οδηγός!

Πώς να Κλαδέψετε τις Ροδακινιές & τις Νεκταρινιές Σας – Ένας Πλήρης Οδηγός!

Οι ροδακινιές και οι νεκταρινίες ουσιαστικά είναι το ίδιο είδος δέντρου (Prunus persica), με τις νεκταρινιές απλώς να αποτελούν μια από τις διαφορετικές ποικιλίες. Είναι από τα λίγα οπωροφόρα δέντρα που δεν είναι τόσο απαιτητικά στις καλλιεργητικές εργασίες τους για να πάρουμε καρπό. Έχουν αρκετές ασθένειες και άλλα παράσιτα που τις ταλαιπωρούν, αλλά δεδομένου ότι οι καρποί ωριμάζουν νωρίς το καλοκαίρι, ασχολούμαστε μαζί τους την περίοδο τις άνοιξης κι όχι όλη τη σεζόν μέχρι το φθινόπωρο όπως άλλα δέντρα.

Το κλάδεμα είναι, ίσως, η πιο ουσιαστική εργασία που χρειάζεται να κάνουμε και δεν επιτρέπεται να την παραλείψουμε για κανένα λόγο. Με το κλάδεμα οι ροδακινιές μας θα είναι πιο υγιείς, πιο παραγωγικές και θα μας είναι πιο εύκολο να δουλέψουμε σε αυτές. Είναι μια εργασία που γίνεται μια φορά στην αρχή της άνοιξης κάθε έτους.

Γιατί χρειάζεται κλάδεμα η ροδακινιά;

Το κλάδεμα για οποιοδήποτε οπωροφόρο δέντρο έχει ως στόχο δύο πράγματα: να προάγει την υγεία του δέντρου και να βελτιώσει την ποιότητα του καρπού. Οι στόχοι του ετήσιου κλαδέματος της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς είναι:

  • Να αφαιρέσουμε το ξύλο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θα φέρει καρπούς την τρέχουσα περίοδο, καθώς και να απομακρύνουμε τα ξερά, άρρωστα και κατεστραμμένα κλαδιά και άλλους ιστούς του δέντρου.
  • Να ανοίξουμε το κέντρο και το εσωτερικό της κόμης του δέντρου στο φως του ήλιου και να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα. Αυτό θα έχει θετική επίδραση και στην ποιότητα των φρούτων καθώς είναι επιθυμητό να πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου στους ανθοφόρους οφθαλμούς ώστε τα φρούτα αργότερα να έχουν πιο ρόδινο χρώμα.
  • Ένα “ανοικτό” δέντρο διευκολύνει και άλλες εργασίες όπως την καλύτερη διαβροχή του φυλλώματος και του φλοιού όταν ψεκάζουμε για την αντιμετώπιση ή πρόληψη εχθρών και ασθενειών.
  • Να διατηρήσουμε το ύψος του δέντρου σε ένα χαμηλό επίπεδο, ώστε να είναι πιο εύκολη η συγκομιδή, το επόμενο κλάδεμα, η αραίωση, ο έλεγχος των εχθρών, η διέλευση των γεωργικών μηχανημάτων μας και άλλες εργασίες που σκοπεύουμε να κάνουμε.

Πότε γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς

Σε αντίθεση με άλλα οπωροφόρα δέντρα, οι ροδακινιές δεν κλαδεύονται μέσα στο χειμώνα την περίοδο που είναι σε λήθαργο. Αν ξεκινήσουμε να τις κλαδεύουμε όταν ο καιρός είναι ακόμα κρύος και οι θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, τα καθιστούμε ευπαθή σε αποπληξία με κίνδυνο να ξεραθούν και να  σκληραγωγηθούν λιγότερο στο κρύο, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα τις επόμενες χρονιές.

Η καλύτερη περίοδο για να κλαδέψετε τα ροδάκινα είναι στο βλαστικό στάδιο του φουσκώματος των οφθαλμών και λίγο πριν την ρόδινη κορυφή. Είναι καλύτερα να κλαδέψετε τη σωστή στιγμη, ούτε πολύ αργά ούτε πολύ νωρίς, ώστε να μην έχουμε έκκριση χυμών από τις τομές του κλαδέματος, αλλά και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα από το ψύχος. Ο ιδανικός μήνας για να γίνει αυτή η εργασία είναι στο τέλος του Φλεβάρη.

Τι θα κλαδέψουμε

Η ροδακινιά καρποφορεί σε ετήσιους βλαστούς, άρα αυτούς τους βλαστούς θα αποφύγουμε όσο μπορούμε να τους κλαδέψουμε. Για να ενθαρρύνουμε το δέντρο να δώσει και την τρέχουσα περίοδο ετήσιους βλαστούς, θα αφαιρέσουμε περίπου το 40% του ξύλου από κάθε δέντρο. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε κλάδους με καρποφορία κάθε χρόνο.

Σε γενικές γραμμές:

  • Αφαιρούμε ή κάνουμε βράχυνση στους διετείς και μεγαλύτερους βλαστούς που συνήθως έχουν ένα πιο γκριζωπό χρωματισμό μιας και δεν θα καρποφορήσουν.
  • Αφήνουμε τους ετήσιους βλαστούς (δηλαδή αυτούς που βλάστησαν το προηγούμενο έτος) που είναι πιο χαμηλά στα μεγαλύτερα κλαδιά. Συνήθως αυτοί οι βλαστοί είναι πιο ρόδινου χρώματος από τους παλαιότερους στην εμφάνιση.

Πώς θα κλαδέψουμε τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά σε βήματα

1)Η ροδακινιά διαμορφώνεται σε σχήμα ανοικτού κυπέλλου με 3 – 5 καλά κατανεμημένους βραχίονες γύρω από τον κύριο κορμό, με τον κάθε κύριο βραχίονα να σχηματίζει πλευρικά το κύπελλο. Οι κύριοι βραχίονες θα πρέπει να έχουν γωνία 45 μοιρών με κατεύθυνση έξω και προς τα πάνω αφήνοντας το κέντρο της κόμης ανοικτό στον ήλιο και τον αέρα.

2) Αφαιρέστε όλα τα ξερά, σπασμένα και άρρωστα κλαδιά που βλέπετε στο δέντρο. Αυτό ισχύει για όλα τα οπωροφόρα δέντρα που κλαδεύετε και ιδιαίτερα θα πρέπει να σιγουρεύεστε ότι αφαιρείται αυτά τα κλαδιά στα δέντρα που φέρουν καρποφόρα όργανα σε ετήσιους βλαστούς.

3) Διατηρήστε το δέντρο σε ένα ύψος που θα διευκολύνει την καρποσυλλογή αργότερα, κορυφολογόντας όλους τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το ύψος που διαμορφώνετε τα δέντρα σας κάθε χρόνο.

4) Όταν τα δέντρα σας είναι ακόμα μικρά και θέλετε να διαμορφώσετε το σχήμα τους, επιλέξτε τους βλαστούς που θα αποτελέσουν τους κύριους βραχίονες και κλαδέψετε όλους τους άλλους και την κορυφή του δέντρου. Επίσης, να αφαιρείτε και τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα κάτω ή οριζόντια. (Δείτε και την επόμενη υποκεφαλίδα)

5) Αφαιρέστε τα λεπτά κλαδάκια που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέντρου.

6) Αφαιρέστε τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται πάνω στους κλάδους με κατεύθυνση προς τα πάνω και καταναλώνουν την ενέργεια του δέντρου.

7) Κάντε βράχυνση σε διετείς βλαστούς στα 50 εκατοστά, σε σημείο που υπάρχει πιο κάτω οφθαλμός που βλέπει προς τα πάνω στο κλαδί.

8) Μην ξεχάσετε να κλαδέψετε τα λαίμαργα που φυτρώνουν στη βάση του δέντρου. Τέτοιοι βλαστοί μπορούν να αφαιρεθούν και με το χέρι μιας και αποκολλώνται εύκολα.

Τα είδη των τομών που κάνουμε όταν κλαδεύουμε τις ροδακινιές
Τα είδη των τομών που κάνουμε όταν κλαδεύουμε τις ροδακινιές

Πώς θα διαμορφώσω το σχήμα στα μικρά δενδρύλλια που μόλις φύτεψα

Είναι σημαντικό η ροδακινιά σας από την αρχή να διαμορφωθεί στο σχήμα που επιθυμούμε. Αν αφήσουμε το δέντρο ανεξέλεγκτο, αυτό θα έχει μια ζωηρή ανάπτυξη και θα πάρει αρκετό ύψος, πράγμα που θα δυσκολέψει όλες τις φροντίδες που θα χρειαστεί και τη συλλογή των φρούτων.

Στη φύτευση :

Αφού φυτέψουμε τα δέντράκια που αγοράσαμε από το φυτώριο, αφαιρούμε τα χαμηλά βλαστάρια που τυχόν υπάρχουν γύρω από τον κορμό και κλαδέυουμε την κορυφή σε ύψος γύρω στα 70 εκατοστά από το έδαφος αν το δεντράκι είναι πιο ψηλό. Αν τα βλαστάρια αυτά είναι 3-5 τα αφαιρούμε όλα, αν είναι 1-2 αφήνουμε 2 εκατοστά από τον κεντρικό βλαστό.

Το πρώτο καλοκαίρι :

Το μήνα Ιούνιο του πρώτου καλοκαιριού που βρίσκεται στον οπωρώνα μας η νεαρή ροδακινιά, διαλέγουμε 3 ή 4 κλαδάκια που βλάστησαν την άνοιξη κάτω από τα 70 εκατοστά του κεντρικού βλαστού κοντά στην κορυφή του. Τα κλαδάκια αυτά πρέπει να απλώνονται καλά και ομοιόμορφα γύρω από τον κεντρικό βλαστό. Αυτά θα αποτελέσουν αργότερα τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Αν στον κεντρικό βλαστό έχουν φυτρώσει βλαστάρια προς τα πάνω, κόψτε τα στο ύψος των 70 εκατοστών.

Την άνοιξη του επόμενου έτους :

Μόλις βγει το δέντρο από τον λήθαργο και πριν βλαστήσουν οι οφθαλμοί, κάντε βράχυνση στα κλαδάκια που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο έτος χαμηλά πάνω στους βραχίονες που επιλέξατε σε οφθαλμό που βλέπει εξωτερικά και προς τα πάνω. Με αυτή την τακτική, αφαιρέστε το ⅓ της βλάστησης του προηγούμενου έτους. Επίσης, αφαιρέστε κάθε κλαδί που φύτρωσε πάνω στο κεντρικό βλαστό χαμηλά ή κοντά στους βραχίονες που επιλέξατε.

Το κλάδεμα των επόμενων πέντε ετών:

Ο βασικός σκελετός που θέλατε να δώσετε στο δέντρο (ένας μικρός κεντρικός κορμός με τους βραχίονες) είναι πλέον διαμορφωμένος Κάθε άνοιξη να κλαδεύετε τα κλαδιά που φυτρώνουν από τον κεντρικό κορμό κοντά στους κύριους βραχίονες, να κάνετε βράχυνση σε κλαδιά που αναπτύσσονται πιο ζωηρά από τα γειτονικά τους και τείνουν να παίρνουν ύψος και μήκος. Να κρατάτε το εσωτερικό της κόμης ανοικτό κλαδεύοντας τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα, να αφαιρείτε τα ξερά, σπασμένα και άρρωστα κλαδιά και να μην ξεχνάτε πως οι ροδακινιές και οι νεκταρινιές σε αντίθεση με τα γιγαντόκαρπα (μηλιά, αχλαδιά) καρποφορούν σε ετήσιους βλαστούς και όχι σε μόνιμα καρποφόρα όργανα, έτσι να φροντίζεται κάθε χρόνο να ενθαρρύνετε τη νέα βλάστηση.

Κλάδεμα διαμόρφωσης σε νεαρά δέντρα ροδακινιάς
Κλάδεμα διαμόρφωσης σε νεαρά δέντρα ροδακινιάς

Πώς θα φροντίσω τα μεγάλα και ακλάδευτα δέντρα της ροδακινιάς;

Αν το δέντρο σας είναι παρατημένο πολλά χρόνια και έχει πάρει μεγάλο ύψος χωρίς πολλούς ετήσιους βλαστούς της προηγούμενης περιόδου, κλαδέψτε χαμηλά όλους τους μεγάλους κλάδους. Αυτό δεν θα βλάψει το δέντρο, αντιθέτως θα το ωφελήσει.

Τα τακτικά ετήσια κλαδέματα των επόμενων χρόνων θα εξασφαλίσουν τη ανάπτυξη των ετήσιων βλαστών σε πιο χαμηλό ύψος, το οποίο θα φροντίζετε να διατηρείτε για να φτάνετε πιο εύκολα τα φρούτα.

Μέσα στην άνοιξη να αφαιρείτε κάθε βλαστό που αναπτύσσεται με κατεύθυνση προς το κέντρο του δέντρου, ώστε να μην ρίχνει σκιά και να εμποδίζει την διέλευση του αέρα, αλλά και να μην δυσκολεύουν τη συλλογή των φρούτων αργότερα το καλοκαίρι.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Κάντε like στην σελίδα μας «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέργειες και τη Φύση!

Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.
pretty pawg gets her cunny licked fingered and fucked.a knockout post sexvideos2
a knockout postporn tube rocney meets aaralynn jewel and ace of hearts.
extremetube
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!