Τα σαλιγκάρια μπορούν να παίρνουν πολύπλοκες αποφάσεις χρησιμοποιώντας μόλις δύο εγκεφαλικά κύτταρα. Στο μέλλον, η λειτουργία του εγκεφάλου στα σαλιγκάρια μπορεί να βοηθήσει τον σχεδιασμό των «εγκεφάλων» των ρομπότ, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη απαραίτητη τεχνολογία για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών.
Τα σαλιγκάρια δεν είναι γνωστά για την ευστροφία τους, αλλά μπορούν να παίρνουν πολύπλοκες αποφάσεις χρησιμοποιώντας μόνο δύο εγκεφαλικά κύτταρα.Το ένα κύτταρο λέει στο μαλάκιο αν είναι πεινασμένο ή όχι, ενώ το άλλο το ειδοποιεί για το αν υπάρχει διαθέσιμη τροφή στο περιβάλλον του.
Αυτή η ανακάλυψη, που έγινε με τη χρήση ηλεκτροδίων και τη μέτρηση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων αυτών των μαλακίων κατά την αναζήτησή τους για τροφή (μαρούλια) θα μπορούσε να βοηθήσει τους μηχανικούς να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά ρομπότ.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής George Kemenes, από το Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε τα εξής: “Το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν παίρνουμε πολύπλοκες αποφάσεις και τις εκφράζουμε, είναι ελάχιστα κατανοητό. Οι έρευνες μας αποκάλυψαν, για πρώτη φορά, πώς μόνο δύο νευρώνες μπορούν να συνθέσουν ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο ενός ζώου, με τον οποίο διευθύνουν και βελτιστοποιούν πολύπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Δείχνει, επίσης, πώς αυτός ο μηχανισμός βοηθά στη διαχείριση της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος τη στιγμή που λαμβάνει μια απόφαση.
Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξακριβώσουν και άλλα κεντρικά νευρωνικά συστήματα που διέπονται από παρόμοιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτό σημαίνει πως θα διευκολυνθούν στο σχεδιασμό του «μυαλού» των ρομπότ χρησιμοποιώντας τα λιγότερα δυνατά συστατικά (τεχνολογία), που είναι απαραίτητα για να εκτελούν περίπλοκες εργασίες.”
Η αναζήτηση της τροφής είναι ένα παράδειγμα μιας στοχευμένης κατευθυνόμενης συμπεριφοράς, απαραίτητη για την επιβίωση. Το ζώο για να πετύχει τον στόχο του να τραφεί πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις. Έτσι πρέπει να επεξεργαστεί πληροφορίες τόσο για το εξωτερικό του περιβάλλον, όσο και για την εσωτερική του κατάσταση χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.