Πιθανόν να έχετε ακούσει για το τυρόγαλο ή για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης από ορό γάλακτος που παίρνουν οι αθλητές. Οι παλαιότεροι που ζουν σε χωριά και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ίσως να έχουν δοκιμάσει ή να θυμούνται το τυρόγαλο σαν ένα παραδοσιακό ρόφημα του παρελθόντος.
Η κατανάλωση τυρόγαλου υπάρχει αιώνες στη διατροφή πολλών λαών. Παρακάτω θα μάθετε τα καταπληκτικά του οφέλη για την υγεία και το πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας υγιεινό και φυσικό ρόφημα τυρόγαλου στο σπίτι.
Το τυρόγαλο χαρίζει υγεία και μακροζωία
Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση σχετικά με την κατανάλωση τυρόγαλου είναι η ιστορία του Άγγλου Old Tom Parr . Ο Γηραιός Parr έζησε στην Αγγλία από το 1483 έως το 1635. Έζησε 152 χρόνια και η μακροζωία του αποδόθηκε στην διατροφή που ακολουθούσε καθημερινά, η οποία περιλάμβανε τυρί, γάλα, ψωμί και τυρόγαλο. (1)
Ένας άλλος λαός, οι Σκανδιναβοί καταναλώνουν για εκατοντάδες χρόνια τυρόγαλο και απολαμβάνουν τα θρεπτικά του οφέλη. Υπάρχει η πεποίθηση πως το μυστικό της ομορφιάς τους βασίζεται στην κατανάλωση τυρόγαλου.
Οι Ισλανδοί επίσης χρησιμοποιούν τυρόγαλο στη διατροφή τους για αιώνες ως ένας τρόπος συντήρησης των τροφίμων τους. Ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, λέγεται πως σύστηνε στους ασθενείς του να πίνουν τυρόγαλο. (2)
Τι είναι το τυρόγαλο;
Το γάλα, όπως το ξέρουμε, αποτελείται κυρίως από δύο συστατικά
- Την Καζεΐνη
- Και τον Ορό γάλακτος
η καζεΐνη στο γάλα είναι αυτό που ονομάζουμε τυρόπηγμα. Μπορεί να διαχωριστεί από τον ορό γάλακτος και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τυριού. Η αφαίρεση της Καζεΐνης αφήνει μια γαλακτώδη ουσία που ονομάζεται ορος γάλακτος. Η καζεΐνη αποτελεί περίπου το 80% του γάλακτος και το υπόλοιπο 20% είναι ο ορός γάλακτος.
Μόλις ο ορός γάλακτος διαχωριστεί από το τυρόπηγμα, μπορεί να καταναλωθεί, όπως το έπινε ο Γηραιός Tom Parr σαν τυρόγαλο, μπορεί να αποθηκευτεί ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συντηρηθούν μέσα σε αυτό άλλα τρόφιμα.
Εναλλακτικά στο εμπόριο υπάρχουν συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και ορός γάλακτος σε σκόνη, με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα το ρόφημα στο σπίτι. Για την παραγωγή των συμπληρωμάτων αυτών, το τυρόγαλο υποβάλλεται σε μια σειρά από διαδικασίες επεξεργασίας.
Οι περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος παράγονται μετά από παστερίωση του ορού γάλακτος για να απαλλαγεί από επιβλαβείς μικροοργανισμούς και στη συνέχεια αποξηραίνεται σε πύργους ξήρανσης πριν την έναρξη της επεξεργασίας
Τα οφέλη που έχει για την υγεία μας το τυρόγαλο
Έχουν διεξαχθεί χιλιάδες μελέτες και έρευνες σχετικά με την κατανάλωση τυρόγαλου. Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει είναι εντυπωσιακά. Μερικά από τα οφέλη που έχει για την υγεία μας το τυρόγαλο περιλαμβάνουν:
- Το τυρόγαλο διευκολύνει την πέψη και μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) (3)
- Προωθεί την αύξηση της μυϊκής μάζας και μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό (4) Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.
- Δημιουργεί κορεσμό και ελαττώνει την αίσθηση της πείνας (5). Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και την καύση του λίπους.
- Το τυρόγαλα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά κατά του διαβήτη. (6)
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. (7)
- Η κατανάλωση πρωτεϊνών ορού γάλακτος μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση απότομων αιχμών του σακχάρου στο αίμα (8).
- Το τυρόγαλο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. (9)
- Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και της χοληστερόλης. (10)
- Η κατανάλωση τυρόγαλου προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά με άσθμα. (11)
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι επίσης εξαιρετική ως συμπλήρωμα διατροφής, διότι είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι ζωτικής σημασίας για την θρέψη τους οργανισμού.
Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες για τον σχηματισμό μυών, ιστών, κυττάρων, οργάνων, νευροδιαβιβαστών, ορμονών και εκατοντάδων άλλων ενζύμων που είναι απαραίτητα για να επιβιώσει.
Πώς να φτιάξετε το δικό σας τυρόγαλο στο σπίτι
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα υγρό διάφανο στρώμα πάνω από το γιαούρτι σας; Δεν αναφέρομαι στην πέτσα, αλλά στο υγρό που κάθεται από πάνω ή στο υγρό που σουρώνει όταν γυρίζετε το γιαούρτι στα πλάγια. Αυτό το υγρό είναι ο ορός γάλακτος ή αλλιώς τυρόγαλα.
Αν το να φτιάξετε τυρόγαλα από σκόνη ορού γάλακτος σας φαίνεται παράξενο και σας ξενίζει, τότε μπορείτε να επιλέξετε να το φτιάξετε απομονώνοντάς το από προϊόντα όπως το φυσικό γιαούρτι ή το κεφίρ. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι ένα τουλπάνι, ένα σουρωτήρι και φυσικά το γαλακτοκομικό προϊόν που θα επεξεργαστείτε.
Εδώ θα δούμε πως μπορείτε να απομονώσετε το τυρόγαλο από φυσικό γιαούρτι.
Σε ένα μπολ τοποθετήστε ένα σουρωτήρι και πάνω από το σουρωτήρι το τουλπάνι. Ρίξτε το γιαούρτι στο σουρωτήρι, καλύψτε το με ένα πανί και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες. Το τυρόγαλο θα τρέξει μέσα στο μπολ και τα στερεά υπολείμματα του γιαουρτιού θα παραμείνουν στο σουρωτήρι.
Όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρόγαλο έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, εκτός αν επιλέξετε να το καταναλώσετε σαν ξινόγαλα, όπως έκανε ο Γηραιός Tom Parr, αλλά ίσως πρώτα θα πρέπει να συνηθίσετε τη γεύση (13). Θυσιάζοντας τη γεύση, κερδίζετε τη μακροζωία!
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
Οι παραπομπές του άρθρου:
(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Tom_Parr
(2) http://divinehealthfromtheinsideout.com/2012/07/the-many-benefits-of-whey/
(3) http://jonnybowden.com/whey-protein-may-reduce-symptoms-of-inflammatory-bowel-disease/
(4) http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/6-reasons-you-should-be-using-whey-protein
(5) http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/6-reasons-you-should-be-using-whey-protein
(6) http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php
(7) http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php
(8) http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php
(9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11205219
(10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20377924
(11) http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php
(12) http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php
(13) http://blog.radiantlifecatalog.com/bid/62826/Homemade-Whey-vs-Protein-Powder-Rediscovering-nutrient-dense-foods