Όσοι ασχολούνται με βιολογική καλλιέργεια γνωρίζουν την διαδικασία της κομποστοποίησης, με την οποία παρασκευάζουμε το δικό μας λίπασμα για τα φυτά μας. Ποιος. όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το λίπασμα κομπόστ και να το χρησιμοποιήσετε στα φυτά σας;
Το εκχύλισμα κομπόστ είναι ένα αποτελεσματικό, ελαφρύ και φυσικό υγρό λίπασμα για τα σπορόφυτα και φυτά που διατηρείτε στον κήπο, καλλωπιστικά και κηπευτικά. Το λίπασμα αυτό δεν θρέφει μόνο τα φυτά, άλλα έχει και φυτοπροστατευτικές ιδιότητες προλαμβάνοντας διάφορες μυκητολογικές ασθένειες των φυτών. Η διαδικασία εκχύλισης του κομπόστ απελευθερώνει θρεπτικές ουσίες και ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο νερό σε μια μορφή που τα καθιστά γρήγορα βιοδιαθέσιμα στα φυτά.
Για να παρασκευάσετε το υγρό αυτό λίπασμα δεν χρειάζεστε ειδικό ακριβό εξοπλισμό, απλά χρειάζεται να ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες:
1. Σε ένα μεγάλο βαρέλι ανακατέψτε κομποστ και νερό (για κάθε 4,5 κιλά καλά γινομένου κομποστ προσθέστε 10 λίτρα νερού). Σιγουρευτείτε πως το κομποστ είναι ώριμο και δεν αναδίδει άσχημη μυρωδιά, αλλά μυρίζει όπως το χώμα σε ένα πυκνό δάσος. Προστατέψτε το βαρέλι από το κρύο και τη ζέστη.
2. Ανακατέψτε το μείγμα καθημερινά με ένα ραβδί για τουλάχιστον 5 ημέρες.
3. Σουρώστε το υγρό από το κομπόστ, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο τουλπάνι ή λινάτσα. Δεν πρέπει να έχει αφρούς στην επιφάνεια ή άσχημες οσμές. Χρησιμοποιήστε το αμέσως στα φυτά σας, χωρίς περαιτέρω αραίωση.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και το μόνο που θα πρέπει να προσέχετε είναι η ποιότητα του κομπόστ που χρησιμοποιείτε. Η μυρωδιά θα πρέπει να είναι ώριμη, γλυκιά και γήινη και να σας θυμίζει πυκνό δάσος. Αντιθέτως, αν το κομπόστ σας μυρίζει δυσάρεστα, συμβαίνουν σε αυτό αναερόβιες ζυμώσεις που δεν επιτρέπουν σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον.
Ένας τρόπος για να πετύχετε καλή ποιότητα κομποστ είναι να διατηρήσετε τη θερμοκρασία εντός του σωρού μεταξύ 55 και 65 βαθμούς κελσίου για μια εβδομάδα ή περισσότερο, ανακατεύοντας το σωρό συχνά. Ένα καλοχωνεμένος σωρός που έχει κομποστοποιηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα έχει επίσης την ποιότητα για την παρασκευή τέτοιου εκχυλίσματος, ακόμη και αν δεν αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του οι θερμοκρασίες που αναφέραμε.
Λάβετε υπόψη σας ότι το βακτήριο E. coli μπορεί να βρίσκετε στις πρώτες ύλες του σωρού κομπόστ. Ελαχιστοποιείστε τον κίνδυνο να εκτεθείτε σε αυτό διατηρώντας την θερμοκρασία του σωρού στα κατάλληλα επίπεδα ή επιτρέποντάς του να ωριμάσει πλήρως πριν το χρησιμοποιήσετε για να παρασκευάσετε το εκχύλισμα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε πριν αρχίσετε είναι να μην εφαρμόζετε εκχύλισμα κομπόστ σε οποιοδήποτε λαχανικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, αλλά να το εφαρμόζετε πιο νωρίς.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο!