Ίσως σήμερα περπατήσατε στον λαχανόκηπο και μαζέψατε διάφορα φρούτα και λαχανικά για το σπίτι σας. Αν δεν έχετε δικά σας κηπευτικά, ίσως περάσατε 20 λεπτά από τη μέρα σας στο μανάβικο αναζητώντας τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά και όντως, γεμίσατε το καλάθι σας με εξαιρετικά προϊόντα! Πρέπει να τα φροντίσετε: διαβάστε μερικές σύντομες συμβουλές που ακολουθούν σχετικά με την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων που καταναλώνουμε συχνά, για να μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς ενδοιασμούς.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Ντομάτες – Τις διατηρούμε πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αγγούρια – Εάν θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερες από 1-2 μέρες, τυλίξτε τα με μια υγρή πετσέτα και βάλτε στο ψυγείο.
- Πιπεριές – Αποθηκεύστε σε πλαστική σακούλα για 1-2 εβδομάδες. Εάν τις καταψύξετε αμέσως θα διατηρηθούν περίπου 10 μήνες.
- Φασολάκια – Τα φασολάκια τα πάνε καλά με την υγρασία (βάλτε πάνω τους ένα υγρό πανί) αλλά δεν θέλουν υγρό μέρος.
- Καρότα– Αποθηκεύστε τα σε ένα κλειστό μέρος τυλιγμένα σε μουσκεμένη πετσέτα, ή βουτήξτε τα σε κρύο νερό κάθε 2-3 μέρες. Για περισσότερη φρεσκάδα κόψτε τις κορυφές.
- Kολοκυθάκια – Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες μέρες, σε ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Αρακάς – τοποθετήστε σε δοχείο χωρίς σκέπασμα και αποθηκεύστε στο ψυγείο.
- Κρεμμύδια – Διατηρούνται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος με επαρκή αερισμό.
- Μπρόκολα – Αποθηκεύστε στο ψυγείο: είτε τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα ή σε ανοιχτό συρτάρι.
- Καλαμπόκι – Μην το ξεφλουδίσετε πριν αποφασίσετε να το μαγειρέψετε κι είναι νοστιμότερο όταν καταναλώνεται σύντομα. Φυλάξτε το στο ψυγείο.
- Σκόρδο – Διατηρείται μακριά από υγρασία, ή την άμεση ακτινοβολία.
- Σέλινο – Τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε στο ψυγείο ή σε ένα μπολ με λίγο νερό στον πάγκο σας.
- Μαρούλι – Διατηρήστε στο ψυγείο, καλύτερα σε αεροστεγές συρτάρι.
- Μανιτάρια – αποθηκεύονται καλύτερα στο δικό τους ταψάκι. Ό,τι έχει απομείνει από μανιτάρια που δεν έχετε μαγειρέψει, τυλίξτε τα σε μεμβράνη και μετά τοποθετήστε στο ψυγείο.
- Πατάτες – Αποθηκεύστε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος ή σε μια χαρτοσακούλα.
ΦΡΟΥΤΑ
- Μπανάνες – Για να διατηρηθούν περισσότερο, ξεχωρίστε τις μπανάνες μετά την αγορά και αποθηκεύστε σε καλάθι που αερίζεται επαρκώς.
- Μήλα – Διατηρήστε τα μακριά από ζέστη και θα σας κρατήσουν για περίπου δύο εβδομάδες. Για μεγαλύτερη διάρκεια, τοποθετήστε σε ένα κουτί και βάλτε τα στο ψυγείο.
- Σταφύλια – Αποθηκεύστε στο ψυγείο, αλλά πλύνετε πριν τα καταναλώσετε για να αποφύγετε τη φθορά.
- Ροδάκινα – Αποθηκεύστε στο ψυγείο όταν είναι ώριμα.
- Αχλάδια – Διατηρούνται καλύτερα σε ένα δροσερό περιβάλλον ή σε χαρτοσακούλα. Παραμένουν κάποιες εβδομάδες στον πάγκο.
- Καρπούζι – το αφήνουμε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 7-10 μέρες. Μετά, το κόβουμε σε φέτες και αποθηκεύεται στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
- Ανανάς – Αποθηκεύεται ολόκληρος στο ψυγείο (κόψτε την κορυφή) ή κόψτε σε φέτες σε αεροστεγές δοχείο (μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο, διότι αλλοιώνει τη γεύση).
- Φράουλες – Κρατήστε μακριά από υγρασία και υγρά μέρη γενικότερα. Οι φράουλες μπαίνουν σε χάρτινη σακούλα και αποθηκεύονται στο ψυγείο, για μια εβδομάδα εάν η σακούλα παραμείνει στεγνή.
- Πορτοκάλια – τα πορτοκάλια όταν μπαίνουν στο ψυγείο δεν είναι τόσο ζουμερά. Διατηρήστε σε καλάθι που αερίζεται επαρκώς και φυλάξτε πάνω στον πάγκο.
- Κεράσια – Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο και μην τα πλύνετε μέχρι να τα καταναλώσετε. Διατηρούνται στο ψυγείο.
- Δαμάσκηνα – Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν και φυλάξτε στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα.
- Μούρα – αποθηκεύστε τα χωρίς να τα πλύνετε σε πλαστικό δοχείο στο ψυγείο. Μην τα πλύνετε πριν τα καταναλώσετε, διότι μουχλιάζουν γρήγορα εάν αποθηκευτούν υγρά.
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές
Κάντε like στην σελίδα μας «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέργειες και τη Φύση!
Είναι πολύ ενδιαφέρον…..