Για να καταλάβουμε για ποιο λόγο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κομπόστ στον κήπο μας και στις θέσεις φύτευσης των φυτών μας την επόμενη σεζόν, θα πρέπει αρχικά να καταλάβουμε τι είναι το κομπόστ και από τι αποτελείται.
Τι είναι το κομπόστ
Με τον όρο κομπόστ αναφερόμαστε σε διάφορα οργανικά λιπάσματα, φουσκιά ή υπολείμματα οργανικής ύλης που έχουν αφεθεί σε ελεγχόμενο χώρο για αποσύνθεση. Για παράδειγμα, έχουμε ακούσει πως το κομπόστ αποτελείται από τα υπολείμματα των τροφών μας και των λαχανικών μας στην κουζίνα, ενώ άλλες φορές συναντάμε τον όρο αυτόν για τα σάπια φύλλα και βλαστούς που συγκεντρώνονται και αποσυντίθενται σε ελεγχόμενο χώρο στον κήπο. Η αλήθεια είναι πως το κομπόστ του μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε μορφή οργανικής ύλης που βρίσκεται σε αποσύνθεση.
Για την εφαρμογή στον κήπο, όσο περισσότερο χωνεμένη είναι η οργανική ύλη που αποσυντίθεται, τόσο το καλύτερο. Το κομπόστ μπορεί να περιλαμβάνει υπολείμματα της κουζίνας, κομμένο γρασίδι, πεσμένα φύλλα, κοπριά ζώων, βρύα, κατακάθι του καφέ, τσόφλια αβγών, υπολείμματα λαχανικών, κρέατος, κόκαλα, χαρτί και σχεδόν οτιδήποτε άνηκε κάποτε σε έναν ζωντανό οργανισμό.
Διαβάστε επίσης: Φτιάξτε κομπόστ στον κήπο σας για βιολογική λίπανση των φυτών σας
Πώς βελτιώνει το κομπόστ τις ιδιότητες του εδάφους
Από τη στιγμή που ωριμάσει το κομπόστ και εφαρμοστεί στον κήπο, οι μικροοργανισμοί του εδάφους αναλαμβάνουν τη χουμοποιηση του και τη διάσπασή του σε απλούστερες ενώσεις που διαλύονται στο νερό και αποτελούν θρεπτικά συστατικά για τα φυτά μας.
Επίσης η διαδικασία της χουμοποίησης βελτιώνει τη δομή του εδάφους δρώντας σαν κόλλα που συγκρατεί τα σωματίδια του εδάφους μαζί και ενισχύει την ελαστικότητά του, κάτι το οποίο επιτρέπει στις ρίζες των φυτών να αναπτύσσονται και να κινούνται πιο αποτελεσματικά στο χώμα της ριζόσφαιρας.
Το χούμο βοηθά επίσης το έδαφος να διατηρεί σε καλά επίπεδα την υγρασία του εδάφους. Χωρίς χούμο, το νερό είτε θα εκπλυθεί στα κατώτερα στρώματα του εδάφους πάρα πολύ γρήγορα μην προλαβαίνοντας τα φυτά να το απορροφήσουν, είτε η απορρόφηση θα είναι δύσκολη για τα φυτά λόγω διάφορων χημικών ιδιοτήτων που δεν ευνοούν τα κύτταρα των ριζών. Απ’ την άλλη ένα γόνιμο χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη θα απορροφήσει το νερό σαν σφουγγάρι και θα το κρατήσει στη ριζόσφαιρα πάντα διαθέσιμο για τα φυτά μας. Το κομπόστ διασπάται αργά στο χώμα και απελευθερώνει σιγά-σιγά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά όταν η ποσότητά του εξαντληθεί χρειάζεται να αναπληρώσουμε προσθέτοντας επιπλέον.
Τα είδη του κομπόστ και οι ιδιότητές του
Το κομπόστ μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων, αλλά μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι κατασκευάζοντας ένα κάδο κομποστοποίησης κάπου στον κήπο σας. Υπάρχουν διάφορα είδη οργανικού λιπάσματος, που κυρίως διακρίνονται από το είδος των υλικών με τα οποία έχουν κατασκευαστεί. Γενικά, το λίπασμα που παράγεται από κοπριά ζώων περιέχει περισσότερο άζωτο, φωσφόρο, και κάλιο. Το οργανικό λίπασμα που παρασκευάζεται από υπολείμματα φυτών είναι επίσης υψηλής αξίας για τη θρέψη των φυτών σας, αλλά μπορεί να περιέχει μικρότερη συγκέντρωση μακροθρεπτικών στοιχείων.
Ένα καλό οργανικό λίπασμα θα πρέπει να είναι καλά χωνεμένο και σκούρο στο χρώμα. Μπορεί να έχει σβώλους, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ορατά υπολείμματα βλαστών ή κομμάτια του φλοιού των φυτών σε αυτό. Θα πρέπει τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε αρχικά να έχουν διαλυθεί πλήρως και να μην είναι καθόλου ορατά στο τελικό προιόν. Θα πρέπει να είναι εύθρυπτο, σκοτεινόχρωμο και σπογγώδες στην υφή.
Διαβάστε επίσης: Φτιάξτε υγρό εκχύλισμα από το κομπόστ για βιολογική λίπανση των φυτών σας
Γιατί να χρησιμοποιήσω κομπόστ το φθινόπωρο;
Ανεξάρτητα από το είδος του κομπόστ, μια εφαρμογή αυτού του οργανικού λιπάσματος το φθινόπωρο θα ωφελήσει αρκετά το χώμα του κήπου με πολλούς τρόπους. Το κομπόστ θα λειτουργήσει σαν εδαφοκάλυψη η οποία θα είναι ή ασπίδα για το χώμα του κήπου σας, βοηθώντας το επιβραδύνοντας την έκπλυση των θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Καθώς θα πέφτει η βροχή και το χιόνι πάνω στα παρτέρια σας, τα θρεπτικά συστατικά του κομπόστ, που θα έχει στρωθεί πάνω στο έδαφος, θα κατευθυνθούν προς τα κάτω και θα βοηθήσουν τα θρεπτικά συστατικά των κατώτερων στρωμάτων να μην παρασυρθούν στον υπόγειο ορίζοντα.
Επιπλέον, η εφαρμογή του κομπόστ το φθινόπωρο θα του δώσει τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει την μετατροπή του σε χούμο από τους μικροοργανισμούς του εδάφους. Αν και καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα οι θερμοκρασίες πέφτουν και η δραστηριότητα των μικροοργανισμών του εδάφους επιβραδύνεται, σε σχέση με αυτήν της θερινής περιόδου, αυτοί οι μικροοργανισμοί θα εργαστούν για την ενσωμάτωση του κομπόστ σιγά-σιγά. Αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη δομή του εδάφους και υψηλά επίπεδα γονιμότητας την άνοιξη. Η κάλυψη του εδάφους των παρτεριών σας με κομπόστ θα τα κάνει να φαίνονται καλαίσθητα στο μάτι, αφού θα καλυφθούν τυχών πεσμένα ξύλα και βλαστοί που βρίσκονται σκόρπια σε αυτά.
Πως θα χρησιμοποιήσετε το κομπόστ στον κήπο σας το φθινόπωρο σε 3 βήματα:
Βήμα 1: Καθαρίστε τον κήπο σας από υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας
Όταν ξεκινάτε να καθαρίζετε τα παρτέρια σας το φθινόπωρο, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε βλαστούς, φύλλα και κλαδιά που έχουν πέσει στο έδαφος, ειδικά αυτά που υποψιάζεστε πως φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορούν να είναι εστίες μόλυνσης για τα φυτά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, η ενσωμάτωση αυτών των υπολειμμάτων στο έδαφος δεν είναι και η πιο έξυπνη λύση γιατί και πάλι θα ρισκάρετε με την εμφάνιση ασθενειών την επόμενη σεζόν.
Το ιδανικό είναι να μαζέψετε αυτά τα υπολείμματα και να τα αφήσετε να αποσυνθεθούν στον κάδο κομποστοποίησης σε ελεγχόμενο χώρο μακριά από τα παρτέρια σας και τους χώρους φύτευσης των φυτών. Στον σωρό της κομποστοποίησης αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες που καταστρέφουν αρκετά από τα παράσιτα, τους μύκητες και τους σπόρους των ζιζανίων. Αν έχετε κάδο κομποστοποίησης, σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σωρού φτάνει κοντά στους 75 βαθμούς Κελσίου κατά τη διαδικασία, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και μεταφορά άλλων ρυπαντικών ουσιών στον κήπο σας.
Βήμα 2: Ελέγξτε το pH του εδάφους
Αφού τελείωσε η καλλιεργητική περίοδος και μαζέψατε τις καλλιέργειές σας, ελέγξτε το pH του εδάφους. Τα περισσότερα κηπευτικά προτιμούν το pH του εδάφους να έχει τιμή μεταξύ 6.3 και 6.9 , δηλαδή το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο. Αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στην τιμή του pH, να ένας ακόμα καλός λόγος να χρησιμοποιήσετε κομπόστ το φθινόπωρο στα παρτέρια σας. Το κομπόστ καθώς χουμοποιείται στο έδαφος όλο το χειμώνα φέρνει τα επίπεδά του pH στις φυσιολογικές τιμές του εδάφους σας. Επίσης, αυτή η εποχή είναι η καλύτερη για να ενσωματώσετε γεωργικό ασβέστη και να ενισχύσετε την περιεκτικότητά του στα φτωχά εδάφη.
Βήμα 3: Στρώστε το κομπόστ
Αφού καθαρίσαμε τα παρτέρια, εξετάσαμε το pH και κάναμε τις απαραίτητες βελτιώσεις που χρειαζόταν το χώμα, το τελευταίο βήμα είναι να ενσωματώσουμε το κομπόστ στην επιφάνεια του εδάφους μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καλύψουμε το χώμα του λαχανόκηπου με 5-7 εκατοστά καλά χωνεμένο κομπόστ. Απλώστε το ομοιόμορφα πάνω από το χώμα και σκαλίστε το να πάει παντού. Καλύψτε όλα τα σημεία στα οποία είχατε φυτεμένα τα κηπευτικά σας το καλοκαίρι και τώρα είναι αχρησιμοποίητα, ενώ στα σημεία που φυτέψατε τις χειμερινές σας καλλιέργειες απλώστε το γύρω από τα φυτά σας.
share24.gr
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές
Κάντε like στην σελίδα μας «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέργειες και τη Φύση!