Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, ακόμα και αν δεν έχουμε την ικανότητα να το δούμε. Χωρίς προκλήσεις και αντιστάσεις στη ζωή, δεν μπορούμε να σκληραγωγηθούμε για να πετύχουμε περισσότερα.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, πίστευε ότι όλα όσα μας τυχαίνουν στη ζωή συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Κάθε εμπειρία στη ζωή μας, υπάρχει εκεί για να μας διδάξει και να μας αναβαθμίσει σε ένα πιο βελτιωμένο εαυτό σε κάθε μας βήμα. Το μόνο πράγμα που μας αποτρέπει από να αντιληφθούμε αυτή την αλήθεια είναι πως δεν έχουμε τις γνώσεις και δεν ξέρουμε τους τρόπους για να το συνειδητοποιήσουμε.
1. Όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και δυσκολίες
Κάθε αρνητική εμπειρία, κάθε πρόκληση, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια ευκαιρία για την προσωπική μας ανάπτυξη. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα από την χρυσαλλίδα της. Όταν αλλάζει κάθε ιστό του σώματός της, μετατρέπεται σε μια υπέροχη πεταλούδα. Αφήνει το παλιό της δερμάτιο και πετάει με τα φτερά της νέας ζωής απολαμβάνοντας το νέο τρόπο ύπαρξής της.
2. Όταν βιώνουμε μια απώλεια
Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν μια μεγάλη θλίψη ή απώλεια. Τις στιγμές αυτές είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσετε την ευλογία των βιωμάτων αυτών, καθώς το μόνο που γίνεται αισθητό σε σας είναι ο σωματικός ή ψυχολογικός πόνος. Αλλά, μέσα από αυτές τις καταστάσεως της ζωής, κερδίζουμε τη σοφία που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε τη δύναμη να πορευτούμε στη ζωή. Χωρίς την απώλεια δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε όσα έχουμε, χωρίς τη θλίψη δεν θα εκτιμούσαμε την αγάπη. Χωρίς τον θάνατο δεν θα δίναμε σημασία στη ζωή και χωρίς τον φόβο δεν θα επιζητούσαμε την αγάπη.
3. Στις στιγμές ευτυχίας
Είναι οι στιγμές που όλοι επιθυμούμε να υπάρχουν στη ζωή μας. Όταν όλα τα κομμάτια του παζλ ενώνονται συνθέτουν μια στιγμή ικανοποίησης, ένα στιγμιαίο επιφώνημα καθώς η φωτογραφία ολοκληρώνεται. Όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιούμε πως ο αγώνας μας είχε κάποιο νόημα και βλέπουμε επιτέλους τη σοφία πίσω από τις υποσυνείδητες επιλογές που κάναμε στο παρελθόν.
4. Όταν στη ζωή μας επικρατεί το χάος
Το χάος στη ζωή μας δεν μπορεί να συνεχίζεται απεριόριστα και διαρκεί μέχρι εμείς να καταλήξουμε στις επιλογές που θα μας οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο της ζωής μας. Τα πράγματα σε μια χαώδη κατάσταση μπορεί να μοιάζουν τυχαία, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση.
Για κάποιον που δεν ξέρει ανάγνωση, τα γράμματα σε μια σελίδα μοιάζουν να είναι τοποθετημένα τυχαία, όταν μάθει πως να διαβάζει και του εξηγήσει κάποιος, τότε όλα μπαίνουν σε μια σειρά. Με τον ίδιο τρόπο συμπτώσεις δίχως νόημα και συγχρονικότητες μπορεί επίσης να θεωρηθούν τυχαία γεγονότα χωρίς σύνδεση, αλλά από την οπτική γωνία ενός τρίτου παρατηρητή, τα γεγονότα αυτά έχουν ένα πραγματικό σκοπό και νόημα.
5. Σε περιόδους προβληματισμού
Καθώς τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να ενώνονται, μπροστά μας αρχίζει να ξεδιπλώνεται μια όμορφη εικόνα. Ο πόνος, οι ανησυχίες, οι προκλήσεις και οι νίκες, αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας σε αυτήν την παροντική στιγμή.
Ένα ημιτελές προϊόν χρειάζεται ανάπτυξη, γνώση και πειραματισμούς για να ολοκληρωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με όσα μας προβληματίζουν. Οι προβληματισμοί είναι μια ένδειξη πως χρειαζόμαστε να πορευτούμε προς την αυτοβελτίωση.
“Δεν μπορούμε να ενώσουμε τις τελείες κοιτάζοντας μόνο προς το μέλλον, αλλά πρέπει να κοιτάμε και προς το παρελθόν. Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε πως οι κουκκίδες θα ενωθούν με κάποιον τρόπο στο μέλλον. Θα πρέπει να έχετε πίστη σε κάτι, αυτό μπορεί να είναι το ένστικτό σας, το πεπρωμένο, η ζωή, το κάρμα, οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με έχει καταβάλει ποτέ και έχει κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή μου “– Steve Jobs
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook
!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο!
Βάλτε κανένα “ς” βρε παιδιά να μην μας βγαίνουν τα μάτια όταν διαβάζουμε! Βάλτε καμία γραμματοσειρά της προκοπής… Αμάν πια!