Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα φλιτζάνι τσάι.
Έχουμε συνηθίσει στα πρωινά μας να πίνουμε πράσινο τσάι, μιας και είναι αρκετά υγιεινό. Αλλά γιατί να μην δώσουμε μια ευκαιρία και στο τζίντζερ, ώστε να το δοκιμάσουμε; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και το αφέψημα του τζίντζερ είναι καταπληκτικό και έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας.
Παρακάτω αναφέρουμε 6 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
6 Οφέλη για την Υγεία μας από το τσάι του Τζίντζερ
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι μια ισχυρή ρίζα που αξίζει πραγματικά να την δοκιμάσετε.
1. Έχει Αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες
Η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετισθεί με καρδιαγγειακές ασθένειες, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα, τη νόσος του Alzheimer, πνευμονοπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα (1).
Το τζίντζερ περιέχει ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις που προστατεύουν το σώμα από αυτές τις παθήσεις και ανακουφίζει από τον φλεγμονώδη πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το τζίντζερ περιέχει ενεργά συστατικά που ονομάζονται τζιντζερόλες, και τζιντζεροδιόλη, η οποία έχει αντι-ιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Επιπλέον, το τζίντζερ ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις με φυσικό τρόπο, καθιστώντας το την τέλεια θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη (2).
3. Βοηθά στην πέψη των τροφών
Όπως είπαμε και πιο πριν το τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλες και σογκαόλη, η οποία διεγείρει την φυσική διαδικασία της πέψης και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Η ρίζα αποτρέπει επίσης τη δυσκοιλιότητα, θεραπεύει γαστρικά τραύματα και αντιμετωπίζει το φούσκωμα, τη ναυτία, τον έμετος, τις κράμπες και τη διάρροια (3).
4. Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος
Διευκολύνει τη ροή του αίματος αντιμετωπίζοντας, έτσι, συμπτώματα των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.
Επίσης, αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον κίνδυνο εμφράγματος αποφράσσοντας τις αρτηρίες από την αρτηριακή πλάκας, ένα κολλώδες μείγμα λιπαρών ουσιών και ασβεστίου που συσσωρεύεται στα τοιχώματα του αρτηριακού τοιχώματος και εμποδίζει τη ροή του αίματος.
5. Προλαμβάνει τον καρκίνο
Καταπολεμώντας τις φλεγμονές, το τζίντζερ προλαμβάνει την εμφάνιση καρκινικών όγκων και εμποδίζει την προώθηση, την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.
Είναι αποδεδειγμένο ότι καταπολεμά το λέμφωμα και τους καρκίνους του ήπατος, του προστάτη, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του δέρματος και της ουροδόχου κύστης(5,6).
6. Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες
Η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία προστατεύοντας τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, την απόπτωση των κυττάρων και τη φλεγμονή(7,8).
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας σε γυναίκες μέσης ηλικίας (9). Η ρίζα λειτουργεί επίσης ως ηρεμιστικό και μας βοηθά να χαλαρώσουμε από τις πολλές σκέψεις και θόλωση στο μυαλό.
6 Συνταγές για να φτιάξετε Τζίντζερ σε Τσάι
Μάθετε πώς να φτιάξετε τσάι τζίντζερ διαβάζοντας τις παρακάτω συνταγές:
1. Τσάι με τζίντζερ και Μέλι
Αυτή η συνταγή αποτελεί τη βάση για όλες τις επόμενες συνταγές που θα ακολουθήσουν σε αυτή τη λίστα. Αφήστε το τζίντζερ στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά, ώστε να σιγουρευτείτε ότι όλα τα ευεργετικά συστατικά της ρίζας απελευθερώθηκαν στο τσάι σας.
Θα χρειαστείτε:
Ένα μικρό κεραμικό κατσαρολάκι
1 φλιτζάνι νερό
4-6 λεπτές φέτες ωμής ρίζας τζίντζερ
Λίγο βιολογικό μέλι (για τη γεύση)
Οδηγίες:
1.Στο κατσαρολάκι, βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
2.Προσθέστε τις φέτες τζίντζερ και χαμηλώστε τη φωτιά.
3.Σιγοβράστε και περιμένετε για 10-15 λεπτά.
4.Σουρώστε το τζίντζερ και σερβίρετε το τσάι σε ένα φλιτζάνι προσθέτοντας μέλι.
2. Τσάι με τζίντζερ και Λεμόνι
Πλούσιο σε αντι-φλεγμονώδη και ανοσο-τόνωτική βιταμίνη C,το λεμόνι είναι το καταλληλότερο συστατικό για να προσθέσετε στο τσάι τζίντζερ. Δεδομένου ότι τα περισσότερα δραστικά συστατικά του βρίσκονται στην φλούδα και στην σάρκα του, μην παραλείψετε να προσθέσετε κομμάτια λεμονιού στο νερό καθώς βράζει εκτός από το χυμό στο φλιτζάνι.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι φιλτραρισμένο νερό
ένα κομμάτι τριών εκατοστών τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
χυμό από μια μεγάλη φέτα λεμόνι
Λίγο μέλι, για τη γεύση
Φέτες φρέσκου λεμονιού
Οδηγίες:
1.Ρίξτε το χυμό του λεμονιού στο φλιτζάνι.
2.Στο κατσαρολάκι, βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
3.Προσθέστε σε αυτό τις φέτες του τζίντζερ και τις φλούδες του λεμονιού και χαμηλώστε τη φωτιά.
4.Σιγοβράστε και περιμένετε για 10-15 λεπτά.
5.Ρίξτε το τσάι στο φλιτζάνι και σερβίρετε με μέλι.
3. Τσάι με τζίντζερ και Κουρκουμά
Ο Κουρκουμάς,όπως το τζίντζερ, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και ανοσο-τονωτικές ιδιότητες. Αυτό το μπαχαρικό βοηθά επίσης στην ανακούφιση του τυμπανισμού, σκοτώνει τα παράσιτα, βελτιώνει την πέψη, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, διαλύει τους χολόλιθους και την ανακουφίζει από την αρθρίτιδας (10). Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε φρέσκο κουρκουμά.
Επίσης, η κουρκουμίνη, η κύρια δραστική ένωση αυτής της ρίζας, απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα όταν καταναλώνεται, μαζί με λιπαρά και πιπέρι,γι ‘αυτό μην παραλείπετε ποτέ αυτά τα δύο συστατικά όταν χρησιμοποιείτε κουρκουμά.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
μια φέτα λεμόνι (προαιρετικά)
Μέλι (για γεύση)
Γάλα καρύδας (για γεύση)
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
1.Στο κατσαρολάκι, βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
2.Προσθέστε το τζίντζερ και τον κουρκουμά και χαμηλώστε τη φωτιά.
3.Σιγοβράστε και περιμένετε για 10-15 λεπτά.
4.Ρίξτε το τσάι στο φλιτζάνι και σερβίρετε με μέλι, γάλα καρύδας και πιπέρι.
5.Διακοσμήστε το φλιτζάνι με μια φέτα λεμόνι.
4. Τσάι με τζίντζερ και λεβάντα
Η λεβάντα είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του άγχους και του στρες (12). Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ψυχοτρόπες ουσίες, ηρεμιστικά και χάπια για το άγχος. Πιείτε το ρόφημα αυτό μία ή δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι και αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ρίξτε του χαμομήλι για να σας βοηθήσει.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι νερό
Φρέσκο χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά αποξηραμένα μπουμπούκια λεβάντας
Ένα μικρό κομμάτι (2cm) φρέσκου τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
Λίγο σιρόπι σφενδάμου για τη γεύση
1 αποξηραμένο χαμομήλι
1 σκελίδα σκόρδου συνθλιμένη (προαιρετικά)
Οδηγίες:
1.Στο κατσαρολάκι, βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
2.Προσθέστε το τζίντζερ, τη λεβάντα, και το σκόρδο.
3.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράστε για άλλα 10-15 λεπτά.
4.Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίξτε το χαμομήλι.
5.Σουρώστε το και αφαιρέστε όλα τα βότανα.
6.Ρίξτε το στο φλιτζάνι και προσθέστε το λεμόνι και το σιρόπι σφενδάμου.
5. Τσάι με τζίντζερ και ροδάκινο
Το ροδάκινο προσθέτει μια γλυκύτητα και μια φρουτώδη γεύση στην πικρή και πικάντικη αίσθηση του τσαγιού τζίντζερ. Αυτό το τσάι είναι επίσης αρκετά αναζωογονητικό, όταν το πίνουμε παγωμένο.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κουταλιά της σούπας πράσινο τσάι χύμα
Ένα κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
Ένα κομμάτι ρίζας τζίντζερ 2 εκατοστών, κομμένο σε φέτες
1/2 ροδάκινο, κομμένο σε φέτες ή μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ροδάκινο
παγάκια (προαιρετικό)
Οδηγίες:
1.Στο κατσαρολάκι, βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
2.Προσθέστε το τζίντζερ, το δεντρολίβανο και το ροδάκινο.
3.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράστε για άλλα 10-15 λεπτά.
4.Αφαιρέστε από τη φωτιά και σουρώστε όλα τα βότανα.
5.Απολαύστε το ρόφημα ζεστό ή αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε του πάγο, ώστε να το απολαύσετε παγωμένο.
6. Πράσινο Τσάι με τζίντζερ
Αυτό το τσάι αθροίζει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού και αυτά του τζίντζερ. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μάχονται κάθε ασθένεια και πολυφαινόλες. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, που το καθιστά την καλύτερη εναλλακτική επιλογή για να αντικαταστήσετε τον καφέ.
Συστατικά:
2 εκατοστά φρέσκιας ρίζας τζίντζερ, κομμένη σε φέτες
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας χύμα πράσινο τσάι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (προαιρετικά)
Οδηγίες:
1.Στο κατσαρολάκι, βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
2.Προσθέστε το τζίντζερ και τα φύλλα από το πράσινο τσάι.
3.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5-7 λεπτά.
4.Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και την σουρώστε όλα τα βότανα.
5.Ρίξτε το τσάι στο φλιτζάνι και προσθέστε μέλι για γεύση
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
Οι παραπομπές της έρευνας: