Ένα από τα βασικά στοιχεία που κρατούν αδιάρικτη μία σχέση, είναι η εμπιστοσύνη που δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι. Χωρίς αυτή είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να διατηρηθεί μία υπάρχουσα σχέση, όπως ακόμα δυσκολότερο είναι να δημιουργηθεί μία καινούρια. Η αίσθηση της εξαπάτησης (σε όποια μορφή και αν γίνεται αυτή) ανάμεσα σε δύο άτομα που μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες, χρόνο και συναίσθημα, είναι ίσως από τις πιο επώδυνες που μπορεί να βιώσει κανείς, αφού βιώνει ξαφνικά σημαντική απώλεια: αυτή της εμπιστοσύνης που έχτισε μαζί με ένα άλλο άτομο, πιστεύοντας ότι έχει βρει έναν σύμμαχο στη ζωή και ένα σημαντικό στήριγμα σε δύσκολες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο πως για την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα, ενώ είναι από τα κυριώτερα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν στο τέλος μίας σχέσης.
Τί εννοούμε όμως με τον όρο «εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση»;
Αρχικά, ως εμπιστοσύνη ορίζεται η ακλόνητη πεποίθηση που διατηρεί κάποιος ότι ένα άλλο άτομο είναι αξιόπιστο, ειλικρινές και έμπιστο. Στη συναισθηματική σχέση όλα αυτά τα στοιχεία μεγιστοποιούνται, καθώς δύο άγνωστοι (συνήθως) άνθρωποι μοιράζονται συναισθήματα, εμπειρίες και χρόνο μαζί σε προσωπικό επίπεδο, χτίζοντας μία πολύ ιδιαίτερη σύνδεση. Μέσα στη σχέση, οι σύντροφοι ουσιαστικά δημιουργούν ένα προσωπικό «συμβόλαιο», στο οποίο είναι θεμελιώδες να μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο προκειμένου να συνεχίσουν να προχωρούν μαζί και να υπάρχει ισορροπία στη σχέση.
Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση;
-
Συνεργαζόμαστε και μοιραζόμαστε κοινούς στόχους.
Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να λειτουργεί αρμονικά και να υπάρχουν κοινοί στόχοι μέσα στη σχέση. Για παράδειγμα, εάν το ένα άτομο διατηρεί την πεποίθηση πως μπορεί να φλερτάρει παρ’όλο που βρίσκεται ήδη σε σχέση, τότε είναι λογικό πως το άλλο άτομο δεν θα μπορεί να εμπιστευτεί τον/την σύντροφο του όταν βγαίνει μόνος του/μόνη της. Το ζευγάρι χρειάζεται να έχει ξεκάθαρους στόχους για τη σχέση του, οι οποίοι να είναι συμβατοί προκειμένου να υπάρχει αρμονία και εμπιστοσύνη.
-
Είμαστε ειλικρινείς.
Ίσως το πιο βασικό κομμάτι στο θέμα της εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση είναι η ειλικρίνεια. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να μπορούμε να εκφράσουμε την αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, και να μπορεί να συζητηθεί κάθε γεγονός που έχει άμεση επίδραση στο ζευγάρι. Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν αρκεί να είναι ειλικρινείς οι σύντροφοι μεταξύ τους αλλά και να μπορούν να ακούσουν ακόμα και πράγματα που μπορεί να μην τους αρέσουν ή τους ευχαριστούν. Για παράδειγμα, εάν η σύντροφος έχει τη διάθεση να συζητήσει για μία συμπεριφορά του συντρόφου της που δεν της άρεσε, τυχόν οργισμένη αντίδραση του συντρόφου σε αυτά που έχει να του πει θα την αποθαρρύνουν από το να υπάρξει εύκολα ειλικρινής μαζί του. Οπότε είναι ιδιάζουσας σημασίας να υπάρχει η διάθεση να είναι κανείς ειλικρινής αλλά και ταυτόχρονα να ακούει και πράγματα που μπορεί να μην του αρέσουν.
-
Αναλαμβάνουμε ευθύνες.
Η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση ενδυναμώνεται όταν οι δύο σύντροφοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους, δεχόμενοι τις συνέπεις και κάνοντας το καλύτερο που μπορούν ώστε να αλλάξουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Το να ρίχνει συνεχώς ο ένας το φταίξιμο στον άλλο οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο έντασης, θλίψης και τελικά απόρριψης, αφού και οι δύο θα αισθάνονται πως δεν εκτιμούνται οι προσπάθειες τους αλλά και ο ίδιος τους ο χαρακτήρας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει ο καθένας τα λάθη που κάνει (άλλωστε ποιός δεν κάνει λάθη;) αλλά να μην μείνει εκεί: χρειάζεται μετά να εργαστεί ως προς την προσωπική του βελτίωση, που θα έχει και ως συνέπεια τη βελτίωση της ίδιας του της σχέσης.
-
Ζητάμε βοήθεια από τον σύντροφο μας όταν τη χρειαζόμαστε.
Υπάρχουν φορές που μέσα σε μία σχέση οι σύντροφοι θεωρούν πως χρειάζεται να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι εξαιρετικά δυναμικά άτομα, πιστεύοντας πως έτσι θα έχουν τον αμέριστο θαυμασμό από το ταίρι τους. Στην πραγματικότητα, όταν ο ένας βλέπει ότι ο/η σύντροφος του έχει και ευάλωτα σημεία και ατέλειες, τότε θέλει να συμπαρασταθεί και να συνεισφέρει. Το να επιτρέπει ο ένας σύντροφος στον άλλο να τον βοηθήσει, να τον στηρίξει αλλά ακόμα και να τον φροντίσει μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια σε μία σχέση, καθώς έτσι χτίζεται η συνεργασία και η ενσυναίσθηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Οπότε είναι καλό οι σύντροφοι να ζητούν βοήθεια ο ένας από τον άλλο, χωρίς να σκέφτονται ότι αυτό μπορεί να βλάψει την εικόνα τους.
Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να γίνουν λάθη ή πράξεις που να οδηγήσουν στον να κλονιστεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο από ότι ίσως φαίνεται, ακόμα και σε ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί, έχοντας μοιραστεί αρκετές εμπειρίες και καταστάσεις. Ο συνδετικός ιστός της εμπιστοσύνης είναι εύθραυστος, ειδικά όταν κάποιος έχει επενδύσει πολύ συναισθηματικά σε μία σχέση.
Τρόποι επανάκτησης της εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση
-
Αναγνώριση των επώδυνων συναισθημάτων.
Το πρώτο και βασικό βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει αναγνώριση και παραδοχή της συναισθηματικής πληγής που βιώνει ο ένας σύντροφος. Εάν δεν μιλήσει για αυτό ή προσπαθήσει απλώς να το αποφύγει, τότε αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι πως τα επώδυνα συναισθήματα ολοένα και θα φουντώνουν αφού δεν θα έχει υπάρξει κάποιου είδους επίλυση ή έστω διαφώτιση για την πραγματική αιτία της (οποιασδήποτε) εξαπάτησης. Ο σύντροφος που ένιωσε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του χρειάζεται να βρει το θάρρος να μιλήσει ξεκάθαρα για τα όσα βιώνει, στον βαθμό που τα βιώνει.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει και ο άλλος σύντροφος ότι δημιούργησε μία άσχημη κατάσταση και να συμπαρασταθεί στο ταίρι του αυθεντικά, με συμπόνια. Εδώ δεν χρειάζονται μεγάλες υποσχέσεις («δεν θα το ξανακάνω, δεν θα πω ψέμματα, δεν θα σε εξαπατήσω ξανά») γιατί μπορούν να εκληφθούν ως εύκολα λόγια και σπάνια ευνοούν την διαδικασία θεραπείας του πληγωμένου συντρόφου. Χρειάζεται να υπάρχει αυθεντική συμπαράσταση και συντροφικότητα προκειμένου να απαλυνθεί ο πόνος και να βρεθεί μία ουσιαστικά θετική λύση για τη σχέση του ζευγαριού.
-
Συζητάμε από κοινού για το μέλλον της σχέσης
Μετά την πρώτη κουβέντα αναγνώρισης του προβλήματος, το ζευγάρι χρειάζεται να κάνει και μία αρχική κουβέντα για το μέλλον της σχέσης του. Εδώ δεν είναι απαραίτητο να παρθούν οριστικές αποφάσεις, το κυριώτερο όμως είναι να γίνει μία πρώτη ανίχνευση των (καινούριων) ορίων που ίσως χρειάζεται να μπουν, καθώς επίσης και για το πώς μπορεί-στο άμεσο μέλλον- να προχωρήσει η σχέση. Μπορούν να συζητηθούν οι ευκαιρίες που ίσως μπορούν να δοθούν, τρόποι επανάκτησης της εμπιστοσύνης και πώς είναι εφικτό να κυλήσει η καθημερινότητα του ζευγαριού από εδώ και στο εξής.
Το σημαντικό είναι το ζευγάρι να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει μαζί παρακινούμενο από πραγματική αγάπη και νοιάξιμο και όχι από θέση εκδίκησης (από το μέρος του πληγωμένου συντρόφου) και τύψεων (από το μέρος του θύτη συντρόφου). Στην πρώτη περίπτωση η εμπιστοσύνη δεν θα κερδιθεί άμεσα, θα μπορέσουν όμως και οι δύο μαζί να βρουν το πώς είναι καλύτερο να είναι μαζί (ή ίσως και να μην είναι, εάν αυτό είναι κοινή τους απόφαση). Στη δεύτερη περίπτωση η εμπιστοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ξανά και οι σύντροφοι απλώς θα πληγώνουν διαρκώς ο ένας τον άλλο. Εν τέλει, μία κρίση στη σχέση ίσως να αποδειχθεί βοηθητική για να ελεγχθεί η αυθεντική ποιότητα του δεσίματος ανάμεσα στους δύο συντρόφους και να φανερωθεί η πραγματική δυναμική που υπάρχει μέσα στο ζευγάρι.
share24.gr / Spirit Alive