Καθώς κυκλοφορώ αγχωμένη μέσα στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να οργανώσω τις δουλειές μου, αισθάνομαι μια δροσερή αύρα διάχυτη στην ατμόσφαιρα που μου θυμίζει ότι είναι φθινόπωρο, η ομορφότερη εποχή! Εκείνη τη στιγμή, μπαίνω στο πρώτο καφέ που συναντώ στον δρόμο μου, αποφασισμένη να απολαύσω ένα ζεστό, σαγηνευτικό εσπρεσάκι! Διότι τίποτα δεν μας θυμίζει τη θαλπωρή του φθινοπώρου, όσο ένα ζεστό φλιτζάνι καφές.
Και μάλιστα υπάρχουν και καλά νέα για όσους αισθάνονται δυσάρεστα με εκείνη τη μυρωδιά που αφήνει ο καφές στην αναπνοή – μπορείτε να την απομακρύνετε και μάλιστα είναι πιο εύκολο από ό, τι νομίζετε. Μελετώντας την αιτία της κοινής κακοσμίας που προκαλεί ο καφές και το σκόρδο μπορούμε να αποτρέψουμε (ή τουλάχιστον να περιορίσουμε) τις δυσάρεστες παρενέργειες που έχουν τα αγαπημένα μας τρόφιμα και ποτά. Επιστήμη, σε ευχαριστώ!
Για να γίνουμε πιο σαφείς: Ο καφές περιέχει 200 mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι 230 γρ. περίπου. Μπορεί να είναι η τέλεια ποσότητα για ένα αναζωογονητικό πρωινό, όμως η καφεΐνη επιβραδύνει προσωρινά την παραγωγή σάλιου. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε ξηροστομία. Αυτό είναι το πρόβλημα! Και ξέρετε γιατί; Λοιπόν, το σάλιο είναι πολύ σημαντικό επειδή σκοτώνει τα βακτηρίδια. Όσο λιγότερο σάλιο έχετε, τόσο πιθανότερο είναι να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια, οπότε πολλά βακτήρια σημαίνει κακή αναπνοή. Δεδομένου ότι η οξύτητα του καφέ μειώνει το επίπεδο pH του οργανισμού, δημιουργείται ένα περιβάλλον φιλόξενο για τα βακτήρια!
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ για πάντα, ούτε να τον αποφεύγετε συστηματικά και εκνευριστικά. Εφ΄όσον έχετε καταλάβει τι προκαλεί την κακοσμία, υπάρχουν μερικά αρκετά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην υποφέρετε από αυτή. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να καταπολεμήσετε τη δυσάρεστη αναπνοή που προκαλούν ορισμένες από τις πολύ αγαπημένες μας τροφές. Ας δούμε αυτούς τους τέσσερις κοινούς παράγοντες και πώς μπορούμε να διορθώσουμε τις δύσοσμες συνέπειες!
1.Η ανάσα του καφέ!
Έχουμε καταλάβει για ποιον λόγο ο καφές προκαλεί κακή αναπνοή! Οπότε, ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα η αγαπημένη μας καφεΐνη να διώξει τους ανθρώπους από κοντά μας. Μία λύση είναι να αφαιρέσετε το γάλα και τη ζάχαρη από τον καφέ, διότι τα βακτήρια λατρεύουν το γάλα και τη ζάχαρη.
Εάν δεν μπορέσουμε να κόψουμε τον αγαπημένο μας latte,μπορούμε να πιούμε περισσότερο νερό για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ξηροστομία. Άλλες γρήγορες και εύκολες ιδέες είναι να φάμε ένα μήλο, το οποίο έχει ένζυμα που παράγουν σάλιο, ή να πιούμε τσάι τζίντζερ, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες!
2. Η μυρωδιά του σκόρδου!
Ακόμη και μια σύντομη μυρωδιά ενός μπολ γεμάτου με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά κι αμέσως, η μυρωδιά του σκόρδου μας τυλίγει, ενώ ο κόσμος γύρω μας ψάχνει να βρει πού είναι το βαμπίρ που θέλουμε να σκοτώσουμε! Δυστυχώς, έτσι είναι! Βλέπετε, ο λόγος που το σκόρδο κάνει τη μυρωδιά της αναπνοής μας τόσο έντονη είναι λόγω των θειικών ενώσεων που απελευθερώνονται στο στόμα.
Επίσης, όπως κι ο καφές, στην ουσία ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριδίων. Η μυρωδιά του σκόρδου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν μπορούμε εύκολα να την καταπολεμήσουμε, καθώς αυτές οι ενοχλητικές θειικές ενώσεις μεταβολίζονται και καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Επομένως, η μυρωδιά παραμένει – ακόμη και λιγότερο έντονη -τουλάχιστον μέχρι οι ενώσεις αυτές να αποβληθούν από τον οργανισμό μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι πράγματι η μυρωδιά φεύγει με: μαϊντανό, ζεστό τσάι μέντας, χυμό λεμόνι, και γάλα! Δοκιμάστε και πείτε μας!!
3. Η ψαρίλα!
Αηδιαστικό, έχετε δίκιο! Ανεξάρτητα από το πόσο λατρεύετε τα θαλασσινά, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι μπορεί η αναπνοή σας να μυρίζει άσχημα! Αυτός ο τύπος κακής αναπνοής εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, ορισμένοι θεωρούν ότι η οσμή θυμίζει πράγματι “ψαρίλα” ενώ άλλοι αισθάνονται οσμή ούρων, ή αμμωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που μας προβληματίζει. (Επίσης, απλώς να ξέρετε ότι μια πολύ ισχυρή και παρατεταμένη κακοσμία θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη νεφρικής βλάβης). Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο γιατροσόφι από αυτά που αναφέραμε παραπάνω, αλλά η καλύτερη λύση είναι η καλή στοματική υγιεινή, το βούρτσισμα και η φροντίδα των δοντιών.
4. Η μυρωδιά του αυγού!
Η αλήθεια είναι ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να είναι η αιτία μίας κακοσμίας. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι μια ανάσα που θυμίζει “αβγουλίλα” δεν οφείλεται πάντα στην κατανάλωση αυγών. Στην πραγματικότητα, αυτή η χαρακτηριστική οσμή είναι αποτέλεσμα οργανικών ενώσεων σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων. Το συγκεκριμένο όνομα των ενώσεων που είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά είναι “σουλφίδια” και, για να είμαστε ειλικρινείς, βρωμάνε!
Επειδή είναι αδύνατο να απαριθμήσουμε όλους τους γνωστούς παραβάτες που προκαλούν την κακοσμία αυτού του είδους, θα επικεντρωθούμε σε μερικά πολύ σημαντικά: συσκευασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο. Όταν καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα, ίσως χρειάζεται να έχουμε μαζί μας νήμα, μέντα, τζίντζερ, γαρίφαλο, ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό που θα μας χαρίσει αυτοπεποίθηση, πριν απομακρυνθούν όλοι από κοντά μας.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
share24.gr / Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.
Περισσότερα άρθα, σαν αυτό, για την υγεία στη σελίδα Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης. Κάντε like στο κουτί που ακολουθεί: