8 Απλοί Τρόποι για να Κάνουμε μία Σχέση να Διαρκέσει Περισσότερο

8 Απλοί Τρόποι για να Κάνουμε μία Σχέση να Διαρκέσει Περισσότερο

Η αρχή μιας σχέσης είναι πάντοτε όμορφη και συναρπαστική. Δύο άνθρωποι που ερωτεύονται μεταξύ τους, αρχίζουν σιγά-σιγά να ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον και βλέπουν τη σχέση να ωριμάζει και να εξελίσσεται. Τα πάντα γύρω από μια σχέση που μόλις τώρα ξεκινάει είναι μαγικά, όμορφα και συγκλονιστικά!

Ωστόσο, από τη στιγμή που μια σχέση έχει ωριμάσει, αρχίζουν τα δύσκολα. Το στάδιο της περιπέτειας τελείωσε και τότε ξεκινάει το στάδιο που θα πρέπει οι δύο σύντροφοι να κάνουν τη σχέση να λειτουργήσει. Εννοείται ότι υπάρχουν μαγικές στιγμές, αλλά δεν είναι τόσο συχνές όσο παλαιότερα. Δεν είναι δύσκολο να συνηθίσει ο ένας την παρουσία του άλλου και να τον θεωρήσει δεδομένο∙ είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Η οικοδόμηση και η διατήρηση μια μακροχρόνιας σχέσης θέλει πολλή δουλειά, αλλά είναι απίστευτα ανταποδοτική. Το να βλέπουμε τον αγαπημένο μας να ωριμάζει, να δημιουργούμε μία οικογένεια, να αγοράζουμε σπίτι και να ξεκινάμε μια κοινή ζωή είναι μια θαυμάσια εμπειρία.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ 8 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ:

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ.

Μέσα στην καθημερινή πραγματικότητα της πληρωμής των λογαριασμών, του νοικοκυριού, του απίστευτου χρόνου που δαπανούμε στη δουλειά μας και την εκπλήρωση των ευθυνών, εύκολα χάνουμε τους σημαντικότερους και πιο μακροπρόθεσμους λόγους που μας κάνουν να είμαστε μαζί.

Σύμφωνα με την Dr. Jane Greer, οικογενειακή σύμβολο στη Νέα Υόρκη: “Τα επιτυχημένα ζευγάρια γρήγορα αναπτύσσουν ένα προσεκτικό «εμείς» που τα κάνει να είναι ζευγάρια …τα δένει ένα κοινό όραμα, και λένε π.χ., «Θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι, να κάνουμε διακοπές σε ένα ωραίο μέρος, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια οικογένεια, κ.λπ.»

Η καλύτερη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η αρχή της σχέσης, η αρχή του γάμου κ.λπ. Αυτό το κοινό όραμα θέτει σταθερά θεμέλια για να χτίσουμε μια κοινή ζωή. Ένα περαιτέρω όφελος του εγκαίρου αυτού προγραμματισμού είναι ότι μπορεί το όνειρο αυτό να εκπληρωθεί πιο εύκολα.

2. ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ.

Σε μια μακροχρόνια σχέση η φυσική στενή επαφή (κάθε μορφής) είναι κάτι παραπάνω από μια απλή φυσική επαφή. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας επίσης για την υγεία της συναισθηματικής σχέσης. Η φυσική ερωτική πράξη είναι κάτι που μοιραζόμαστε μόνο εμείς οι δύο και μας κάνει να ερχόμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Είναι επίσης σημαντικό στην αναθέρμανση του πάθους και την επανασύνδεση των συντρόφων μετά από έναν αποχωρισμό.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα στοιχεία που αφορούν σε μία σχέση, είναι εύκολο να ανάψει κανείς τη σπίθα της ερωτικής επαφής στην αρχή. Σταδιακά όλο αυτό αλλάζει και η οικειότητα γίνεται όλο και δυσκολότερη με την καθημερινότητα, τις δουλειές, τα παιδιά, το σπίτι, το νοικοκυριό, τις υποχρεώσεις και τις αλλαγές στην εμφάνιση των συντρόφων.

Θα δούμε όμως ότι το να δίνουμε προτεραιότητα στην οικειότητα του συντρόφου είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσουμε το πάθος. Το άγχος που προκαλείται με τη δουλειά, τις οικονομικές δυσχέρειες και τις οικογενειακές υποχρεώσεις θα γίνει λιγότερο και θα πάψει να είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο όσο συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε συνεχώς ο ένας τον άλλον μέσα από τη φυσική ερωτική επαφή.

3. ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Ναι, ξέρουμε, ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία σε μια σχέση. Ίσως … αλλά για σκεφθείτε για λίγο αυτή τη φράση: η επικοινωνία είναι ο κοινός παρονομαστής σε οτιδήποτε αφορά μια σχέση. Μπορεί να είναι στην αρχή, στο μέσον ή στο τέλος μίας σχέσης και αφορά κάθε στάδιο της σχέσης. Αφορά τα πάντα, μεγάλα, μικρά – την αγορά ενός αυτοκινήτου, το να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, την επιθυμία δημιουργίας οικογένειας, παιδιών, έναν λογαριασμό που ξεχάσαμε να πληρώσουμε, τα σκουπίδια που κάποιος πρέπει να βγάλει έξω…τα πάντα αφορούν την ικανότητα σωστής επικοινωνίας.

Η επικοινωνία είναι ένα ζωτικό στοιχείο κατανόησης του άλλου. Ίσως νομίζουμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τον σύντροφό μας, αλλά τι γνωρίζουμε για το πώς πέρασε την ημέρα του; Ξέρουμε εάν αισθάνθηκε καταπιεσμένος, άρρωστος, υποτιμημένος και τόσα άλλα πράγματα που μπορεί να αισθάνθηκε ή να σκέφτηκε; Η ανοιχτή επικοινωνία είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρήσουμε μια ισορροπία και να αφήσουμε τη σχέση να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.

Μια καλή επικοινωνία αφορά την άνεση να λέμε στον σύντροφό μας τα πάντα – καλά ή κακά. Είναι κατανοητό ότι δεν θέλουμε να πληγώσουμε τον άλλον εκφράζοντας τα συναισθήματά μας απότομα και άμεσα. Ωστόσο, αυτό είναι μέρος της ανοιχτής επικοινωνίας: η ειλικρίνεια, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Διαβάστε επίσης: Εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση – τρόποι να τη δημιουργήσουμε και να την επανακτήσουμε

4. ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟ.

Η επικοινωνία μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς (τα πάντα, θυμάστε;), αλλά είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι εκτιμούμε τον άλλον. Είναι εύκολο να δίνουμε έμφαση στο θετικό όταν είμαστε στην αρχή μίας σχέσης, σε σύγκριση με 10, 20 ή 30 χρόνια γάμου. Είναι επίσης εύκολο να το κάνουμε όταν τα πράγματα πάνε καλά. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να λέμε στον άλλον ότι τον αγαπάμε.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις παράγουν άγχος είναι ο λόγος που πρέπει να εκφράζουμε την εκτίμησή μας απέναντι στον σύντροφό μας. Εάν η σύζυγος παραμένει όμορφη, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, να της το πείτε∙ εάν ο σύζυγός σας δουλεύει όλη μέρα για να παρέχει τα πάντα στην οικογένειά του, να του πείτε ότι το εκτιμάτε.

5. ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ.

Σύμφωνα με έρευνες ο σύντροφός μας αλλάζει κάθε 7-8 χρόνια περίπου. Η αλλαγή μπορεί να είναι δραστική, ή ασήμαντη, αλλά εσείς πρέπει να περιμένετε κάποια αλλαγή στον τρόπο σκέψης ή στην εμφάνιση του συντρόφου.

Η προσωπική αλλαγή είναι μια φυσική διεργασία της ζωής, αλλά συχνά δεν είμαστε έτοιμοι για αυτές τις αλλαγές στις σχέσεις μας. Και για τους δύο συντρόφους, είναι σημαντικό να εκτιμήσει κανείς πού βρισκόμαστε και να αφήσουμε και τον σύντροφό μας να δει ποιες είναι οι ανάγκες μας. Εάν δεν επικοινωνήσουμε σωστά αυτή την αλλαγή, τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Οπότε, καλύτερα να ξέρετε τι ακριβώς αισθάνεστε και σκέφτεστε και ενημερώστε τον σύντροφό σας (επικοινωνία!) και να είστε ειλικρινείς. Να κατανοήσετε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και αυτό ισχύει για δύο ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους.

6. ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΤΕ.

Δύο διαφορετικοί άνθρωποι πολλές φορές σημαίνει διαφορετικές οπτικές. Αυτό είναι προφανές σε κάθε απόφαση, μικρή ή μεγάλη. Μερικές φορές, οι δύο σύντροφοι συμφωνούν, άλλες όχι. Όποτε υπάρχει διαφωνία, δεν πρέπει να την αφήσουμε να μας οδηγήσει στη σύγκρουση. Θα πρέπει να τη συζητήσουμε ήρεμα και λογικά.

Θα πρέπει να σκεφτούμε όσο καλύτερα γίνεται και να γίνουμε ενσυναισθητικοί όσον αφορά την άποψη του άλλου. Δε πρέπει να γίνουμε επιθετικοί μόλις ακούσουμε την άποψη του άλλου και να επιμένουμε να έχουμε εμείς τον τελευταίο λόγο. Εάν δεν είμαστε βέβαιοι τι σκέφτεται ο σύντροφός μας, ας κάνουμε ερωτήσεις.
Όσον αφορά αποφάσεις ήσσονος σημασίας, απλώς ας τις παίρνουμε εκ περιτροπής, όπως π.χ. για το εστιατόριο που θα φάμε ένα Σάββατο βράδυ, ή για την επιλογή μίας ταινίας.

7. ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΙΚΟ.

Όλοι κάνουμε λάθη σε μία σχέση, αλλά ένας τρόπος για να χαρίσουμε διάρκεια σε μια σχέση που μας είναι πολύτιμη είναι να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Εάν κάνουμε κάποιοι λάθος, ας απολογηθούμε στον σύντροφό μας. Το να παραμένουμε πεισμωμένοι και να επιμένουμε στο λάθος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση.

Επίσης, δεν αρκεί να ψελλίσουμε ένα απλό «Λυπάμαι…» την ώρα που ο σύντροφός μας φεύγει. Η ειλικρίνεια και η εντιμότητα αλλά και η οπτική επαφή είναι σημαντικά στοιχεία όταν ζητάμε συγγνώμη. Ας αφήσουμε κατά μέρος την αλαζονεία και τον εγωισμό μας κι ας ζητήσουμε συγγνώμη έντιμα και ανθρώπινα.

Το ίδιο ισχύει όταν πρέπει να αποδεχτούμε τη συγγνώμη του άλλου. Το πείσμα μπορεί να είναι και με το μέρος του δέκτη, οπότε εάν ο σύντροφός μας είναι απολογητικός, εμείς θα πρέπει να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς κι ευγενείς για να αφήσουμε τη σχέση να προχωρήσει από μόνη της.

8. ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ.

Η επιμονή είναι σημαντική σε μια σχέση που έχει διάρκεια. Ίσως κατορθώσουμε να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, αλλά εάν παρατάμε τα όπλα εύκολα, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Δεσμευθείτε με τον σύντροφό σας ότι δεν θα εγκαταλείψετε το καράβι στους δύσκολους καιρούς.

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Δεν έχει σημασία πόσο αψεγάδιαστη και τέλεια μία σχέση φαίνεται εξωτερικά∙ μέσα η σχέση έχει τις δικές της ουλές. Έτσι γίνεται όταν ζούμε με έναν άλλον άνθρωπο που είναι διαφορετικός από εμάς, λίγο έως πολύ.

Μια μακροχρόνια σχέση είναι όμορφη, αλλά δεν είναι εύκολη, σε καμία περίπτωση. Και δεν είναι ο ρόλος της να είναι εύκολη, θα πρέπει να είναι και ασφυκτική μερικές φορές. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας έδωσε κάποιες ιδέες ζωής για να τις εφαρμόσετε στη σχέση σας, είτε τώρα είτε στο μέλλον, διότι δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από μια όμορφη σχέση και έναν έρωτα μεγάλης διάρκειας, ως τα πέρατα της ζωής…

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

share24.gr / Spirit Alive

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook
Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Spirit Alive στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *