Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στις περιοχές της Γης που κυριαρχεί το πράσινο με απέραντες εκτάσεις δασών, υπάρχει ένα βιολογικό σύστημα δικτύων που συνδέει μεταξύ τους κάθε φυτό. Οι ερευνητές συγκρίνουν τη δομή του δικτύου αυτού με τη δομή του ίντερνετ επειδή έχει πολλές ομοιότητες. Αυτό το δίκτυο ριζών λειτουργεί ακριβώς όπως το διαδίκτυο και επιτρέπει στα φυτά να επικοινωνούν, να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά, ή να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Όλη η χλωρίδα εντός μιας περιοχής είναι συνδεδεμένη μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από λεπτές υφές μυκήτων είναι γνωστό ως μυκήλιο.
Το δίκτυο αυτό είναι γνωστό ως μυκήλιο και αποτελείται από λεπτές υφές μυκήτων. Είναι γνωστό ότι οι ρίζες των φυτών συμβιώνουν με διάφορα είδη μυκήτων. Το δίκτυο που σχηματίζεται σε κάθε ρίζα φυτού αυξάνεται γύρω από αυτό υπογείως μέχρι μερικά μέτρα και έρχεται σε επαφή με τα δίκτυα των μυκήτων των διπλανών φυτών με αποτέλεσμα όλα να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα μυκόρριζα, όπως λέγονται οι συμβιωτικοί οργανισμοί μύκητα-ρίζας, είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές – το φυτό παρέχει υδατάνθρακες στον μύκητα και ο μύκητας βοηθά το φυτό να απορροφήσει νερό και θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.
Το δίκτυο των μυκήτων επιτρέπει στα φυτά να βοηθάνε το ένα το άλλο στην ανάπτυξή, την αύξηση και την επέκτασή τους.
Η Suzanne Simard του πανεπιστημίου University of British Columbia διαπίστωσε πως δέντρα, όπως η αμερικάνικη λευκή σημύδα και το έλατο Ντάγκλας μπορούν να μεταφέρουν οργανικές ουσίες σε μικρότερα δέντρα που δεν παίρνουν αρκετό φως από τον ήλιο επειδή βρίσκονται στη σκιά τους, πράγμα που επιτρέπει στα νεαρά σπορόφυτα να αυξάνονται κάτω από τη σκιά των άλλων δέντρων. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, πολλά από αυτά τα φυτάρια δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, αν δεν υπήρχε το δίκτυο των μυκήτων που επιτρέπει τη μεταφορά των οργανικών ενώσεων.
Ο Κινέζος ερευνητής Ren Sen Zeng του γεωπονικού πανεπιστημίου South Chine Agricultural University, πιστεύει ότι αυτές οι συνδέσεις βοηθούν τα φυτά να προειδοποιούν το ένα το άλλο για κάθε πιθανή βλάβη. Η ομάδα του εργάστηκε πάνω σε μια έρευνα εξετάζοντας ζεύγη φυτών ντομάτας, όπου είχαν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μυκόρριζα. Όταν τα φυτά σχημάτισαν με τις ρίζες τους αυτό το μυκηλιακό δίκτυο, ψέκασαν το ένα φυτό κάθε ζεύγους με τον μύκητα Alternaria solani, που προκαλεί σήψεις σε όλα τα μέρη του φυτού. Μετά από 65 ώρες, όταν η ομάδα των ερευνητών προσπάθησε να μολύνει το άλλο φυτό του ζεύγους διαπίστωσαν ότι τα φυτά που δεν είχαν σχηματίσει μυκηλιακούς δεσμούς είχαν πιο σοβαρές βλάβες και φθορές από την ασθένεια απ’ ότι τα ζεύγη φυτών που ήταν συνδεδεμένα με μυκήλιο.
Ο David Johnson απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Αμπερντιν, μαζί με τους συνεργάτες του, έκανε μια παρόμοια μελέτη που έδειξε πως τα κουκιά χρησιμοποιούν το δίκτυο αυτό για να ενημερώσει το ένα το άλλο για κάθε επερχόμενο κίνδυνο.
Όταν οι αφίδες (μελίγκρα) τρέφονταν στα φύλλα των κουκιών, τα φυτά τα οποία δεν είχαν συνδεθεί μέσω μυκηλίων δεν αντέδρασαν καθόλου, αλλά εκείνα τα φυτά που ανέπτυξαν ένα τέτοιο δίκτυο, άρχισαν να παράγουν νευροτοξικές φυτοχημικές ουσίες για να αμυνθούν.
Ο David Johnson, είπε γι’ αυτή την έρευνα: “Κάποια μορφή επικοινωνίας συνέβαινε μεταξύ αυτών των φυτών που παρασιτίστικαν από τις αφίδες, και αυτά τα σήματα μεταφέρθηκαν μέσω του δικτύου του μυκηλίου της μυκόρριζας.”
Αυτό το δίκτυο των μυκήτων λειτουργεί ακριβώς όπως το διαδίκτυο με όλες τις παραξενιές που μπορούμε να βρούμε εκεί. Για παράδειγμα, ορισμένα φυτά αναζητούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επιβίωσή τους από τα διπλανά φυτά, επειδή τα ίδια δεν έχουν χλωροφύλλη που απαιτείται για τη φωτοσύνθεση. Άλλα φυτά, όπως οι γιγάντιες καρυδιές της Αμερικής, στα πλαίσια του ανταγωνισμού για νερό και φως απελευθερώνουν τοξίνες στο δίκτυο των ριζών για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των γύρω δέντρων.
Σχετικά με αυτό το φαινόμενο η Kathryn Morris ανέφερε: “Αυτά τα μυκηλιακά δίκτυα κάνουν την επικοινωνία μεταξύ των φυτών του ιδίου και διαφορετικών ειδών πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Εμείς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε αυτό, γιατί βλέπουμε τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω από το έδαφος. Τα περισσότερα από τα φυτά που παρατηρούμε γύρω μας είναι συνδεδεμένα κάτω από το έδαφος, όχι άμεσα μέσω των ριζών τους, αλλά έμμεσα μέσω των μυκόρριζών τους. “
Μαθαίνοντας περισσότερα για το μυκηλιακό δίκτυο, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε περισσότερο τη ζωή των φυτών στον πλανήτη μας. Ελπίζουμε πως μια μέρα θα καταφέρουμε να χαρτογραφήσουμε όλα αυτά τα πολύπλοκα δίκτυα που σχηματίζονται στο ριζικό σύστημα των φυτών και να εκτιμήσουμε την πραγματική σημασία τους.
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via limitlessminds.com
Κάντε like στην σελίδα μας «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέργειες και τη Φύση! Πατήστε στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει) (αν είστε ήδη μέλος στη σελίδα μην το πατάτε)!
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη και Πνευματικότητα κάντε like στην σελίδα Ψυχολογία & Φιλοσοφία στο facebook πατώντας στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει) (αν είστε ήδη μέλος στη σελίδα μην το πατήσετε ξανά):
!!!Σημαντικό!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο
Τέλειο…