Μια νέα έρευνα της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, έδείξε ότι είναι δυνατόν κάποιες επίκτητες πληροφορίες να κληρονομηθούν βιολογικά μέσω των βιοχημικών διεργασιών που συμβαίνουν στο DNA.
Κατά τη διάρκεια πειραμάτων αποδείχθηκε ότι ποντίκια μπορούσαν να μεταβιβάσουν πληροφορίες σχετικά με τραυματικές ή αγχώδεις εμπειρίες – στην περίπτωσή τους συνδέθηκε ο φόβος με τη μυρωδιά των ανθών της κερασιάς – στις επόμενες γενιές.
Σύμφωνα με την Telegraph,ο Δρ Brian Dias, από το τμήμα της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, δήλωσε, “ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, καταλήξαμε πώς οι εμπειρίες του ενός γονέα, ακόμη και πριν από τη σύλληψη των απογόνων, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των απογόνων του.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγεί τη μεταβίβαση από τους γονείς στους απογόνους του κινδύνου εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως φοβίες, άγχος και τη διαταραχή του μετα-τραυματικού στρες.”
Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως τα βιώματα με κάποιον τρόπο μεταφέρονται από τον εγκέφαλο στο γονιδίωμα του γαμέτη, που τους επιτρέπουν να μεταβιβάζονται στις μετέπειτα γενιές. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να διεξάγουν περισσότερα πειράματα για να καταλάβουν, πώς η πληροφορία αποθηκεύεται στο DNA.
Ο καθηγητής Marcus Pembrey, παιδιατρικός γενετιστής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη που δημοσιεύτηκε παρέχει «αδιάσειστα στοιχεία» για τη βιολογική μεταβίβαση της μνήμης και πρόσθεσε: “Συνδέει τις φοβίες, το άγχος και τις μετα-τραυματικές αγχώδεις διαταραχές με τη μεταβίβαση της «μνήμης» των προγονικών βιωμάτων στις επόμενες γενεές. Είναι καιρός, πλέον, οι ερευνητές της δημόσιας υγείας να πάρουν τα δεδομένα, που προκύπτουν από το διαγενεαλογικό δέντρο των ασθενών, στα σοβαρά. Υποψιάζομαι ότι αν δεν κάνουμε τέτοιες γενναίες προσεγγίσεις, δεν θα κατανοήσουμε την αύξηση των νευροψυχιατρικών διαταραχών, την ψυχολογική βουλιμία, τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές.”
Ο καθηγητής Wolf Reik, επικεφαλής στον τομέα της επιγενετικής στο Ινστιτούτο Babraham στο Κέιμπριτζ, είπε ωστόσο, πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη πριν εφαρμοστούν τα αποτελέσματα της έρευνας σε ανθρώπους και πρόσθεσε: “Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διαγενεαλογική κληρονομικότητα, στην οποία μεγάλο ρόλο παίζει η επιγενετική, αλλά είναι απαραίτητη μια πιο προσεκτική μηχανιστική μελέτη των ζωικών μοντέλων πριν προεκτείνουμε αυτές οι διαπιστώσεις στον άνθρωπο”
Η αρχική δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό Nature καταλήγει, “Τα ευρήματά παρέχουν ένα πλαίσιο που καταδεικνύει πώς επίκτητες πληροφορίες μπορούν να κληρονομηθούν από γενιά σε γενιά σε συμπεριφορικό, νευροανατομικό και επιγενετικό επίπεδο”.
Άραγε, θα μπορούσε το DNA μας να φέρει στα γονίδια τις πνευματικές και μυστικιστικές αναμνήσεις από τις εμπειρίες των προγόνων μας; Μήπως η πνευματική εξέλιξη καταγράφεται με κάποιον τρόπο στην γενετική αλληλουχία και μεταφέρεται στην επόμενη γενιά; Αυτή η έρευνα μας δίνει πλέον ένα επιστημονικό πλαίσιο για να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα.
share24.gr