Πηγαίνοντας λίγο πίσω στον χρόνο, στο 1978 συγκεκριμένα, οι λάτρεις του σινεμά ήρθαν αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό γεγονός: Ο Superman αντέστρεψε την τροχιά περιστροφής της Γης, γυρίζοντας, ταυτόχρονα, πίσω τον χρόνο (κι όλα αυτά για να σώσει την αγαπημένη του Lois). Εξωφρενικό και παράλογο, φυσικά, αλλά τι θα συμβεί εάν κάτι αλλάξει την περιστροφή της Γης; Τι θα συμβεί εάν η περιστροφή σταματήσει εντελώς; Εάν Γη ξαφνικά σταματήσει να γυρίζει;
Ας θέσουμε λοιπόν αυτές τις, ομολογουμένως παρατραβηγμένες, υποθέσεις επί τάπητος. Κατ΄αρχάς, ας υποθέσουμε ότι η Γη σταματά την περιστροφή της σταδιακά, καθώς μια ξαφνική επιβράδυνση θα σήμαινε καταστροφή. Δεύτερον, ας υποθέσουμε ότι τα οικοσυστήματα της γης επιβιώνουν από αυτήν την μετάβαση σχεδόν αναίμακτα. Ποια θα ήταν η εικόνα του κόσμου μας;
Κατ΄αρχάς, η Γη θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο έτος για κάτι που τώρα γίνεται σε μια μέρα: η πορεία από τη νύχτα στην ημέρα και πάλι στη νύχτα. Οι πόλεις θα περνούσαν έξη μήνες στο σκοτάδι και 6 μήνες σε πλήρη ηλιοφάνεια, όπως συμβαίνει τώρα. Επίσης, όπως και στους πόλους, κάθε περιοχή θα βίωνε διαφορετικές εποχές, αλλά οι μεταβολές της θερμοκρασίας από εποχή σε εποχή θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε περιοχές κατά μήκος του ισημερινού. Μία περιοχή στον ισημερινό θα βίωνε μια κόλαση από καυτούς μήνες όντας τόσο κοντά στον ήλιο, ενώ οι περιοχές στον αντίποδα του ισημερινού θα ζούσαν μέσα στο σκοτάδι, βιώνοντας παγωμένους μήνες, πολύ μακριά από τον ήλιο. Αυτό θα διατάραζε την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη μας, καθώς έχουν πλέον προσαρμοστεί στο κλίμα μίας περιοχής, όπως και οι αντίστοιχοι κάτοικοι.
Τι συνεβη; Μετακομίζετε στις σχετικά σταθερές (ωστόσο απαίσια παγωμένες) περιοχές των πόλων; Κακή κίνηση! Βρίσκονται βυθισμένες, και μάλιστα πολύ βαθιά. Στην ουσία, τα σύνορα μεταξύ ωκεανού και ξηράς σε μια Γη χωρίς περιστροφή, δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σήμερα. Επειδή η Γη περιστρέφεται, η φυγόκεντρος δύναμη προκαλεί διόγκωση του πλανήτη στο σημείο του Ισημερινού. Καμία περιστροφή, καμία διόγκωση. Χωρίς τη διόγκωση, αυτή, όλη ποσότητα παραπάνω νερού που βρίσκεται στον ισημερινό θα επέστρεφε στους πόλους. Η Esri, μια εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη γεωγραφικής τεχνολογίας, δημιούργησε μια πρότυπη προσομοίωση που παρουσιάζει την ξηρά και τη θάλασσα του πλανήτη μας μετά την απομάκρυνση των νερών από τον ισημερινό και ανακάλυψε ότι η Γη θα αποκτούσε ένα κομμάτι ξηράς – μια τεράστια υπερήπειρο – που θα κύκλωνε τον ισημερινό και θα χώριζε δύο τεράστιους ωκεανούς προς τον βορά και τον νότο.
Και σα να μην έφτανε αυτό, το μαγνητικό πεδίο της Γης ενδεχομένως να ετίθετο εκτός ελέγχου, να διαταρασσόταν. Ενώ δεν είμαστε εντελώς σίγουροι πώς παράγεται ένα μαγνητικό πεδίο, μία βασική θεωρία αναφέρει ότι είναι αποτέλεσμα της περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα της Γης, ο οποίος περιστρέφεται ελαφρώς πιο γρήγορα από τον εξωτερικό πυρήνα (ναι, δύο διαφορετικές περιστροφές σε έναν πλανήτη). Εάν κάποια από τις δύο σταματήσει, ενδεχομένως να σταματήσει κι ο μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφήνοντας μας έκθετους σε πιθανούς επιβλαβείς ηλιακούς ανέμους.
Κι εμείς, τι θα πάθουμε; Οι άνθρωποι είναι ένα ευπροσάρμοστο είδος με ισχυρή τεχνολογία στη διάθεσή τους, αλλά η επιβίωση σε αυτό το νέο περιβάλλον θα ήταν μία πρόκληση. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να φωτίσουμε το σπίτι μας μέσα στο σκοτάδι, να το ζεστάνουμε και να το δροσίσουμε (κάτι εξαιρετικά κοστοβόρο) στην περίπτωση των ισχυρών θερμοκρασιακών μεταβολών, αλλά δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες; Τα φυτά; Εάν όχι, ολόκληρη η τροφική αλυσίδα θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της αφάνισης. Ίσως να βρίσκαμε νέες καλλιέργειες ή να τροποποιούσαμε τις υφιστάμενες ούτως ώστε να γίνονταν ανθεκτικές στο νέο περιβάλλον. Ενδεχομένως, να ήμασταν εξαρτημένοι από πολυετή φυτά που θα επέστρεφαν με τον ζεστό καιρό. Στην ουσία, αν και η σκέψη της μεταβολής του κόσμου μας σε ένα κολαστήριο μας προκαλεί αμηχανία και δυσαρέσκεια, τουλάχιστον θα έχουμε τα διακοσμητικά μας hosta beds!
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
share24.gr / Επιστημονικά Νέα