Μήπως είστε από εκείνους που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά από το μανάβη και μετά πετάνε τα υπολείμματα στην αυλή ή τον κάδο των απορριμμάτων; Για σκεφτείτε το! Τα υπολείμματα αυτά είναι συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να αξιοποιήσετε, αντί να τα ξεφορτωθείτε απλώς, σπαταλώντας έτσι πολύτιμους πόρους∙ εκτός κι αν κάνετε κομποστοποίηση…
Ίσως δεν είναι όλα χρήσιμα, αλλά πολλά μέρη από αυτά τα λαχανικά μπορούν να ξαναφυτευτούν και να βλαστήσουν και πάλι. Η καλλιέργεια λάχανου σε νερό είναι το τέλειο παράδειγμα! Σας έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές για να δείτε κι εσείς πώς να φυτέψετε λάχανο (και άλλες πρασινάδες, γιατί όχι) από οικιακά υπολείμματα.
Καλλιεργούμε Λάχανα από Οικιακά Υπολείμματα!
Τα ψώνια για την διατροφή της οικογένειας είναι δική μου αρμοδιότητα. Όλη την προηγούμενη χρονιά, αυτό που παρατήρησα ήταν ότι ενώ τα προϊόντα που αγόραζα έμεναν τα ίδια σε ποσότητα, ο λογαριασμός κάθε φορά φούσκωνε και λίγο παραπάνω κι όχι από περηφάνια, αλλά από ακρίβεια!
Όλοι γνωρίζουμε ότι η τροφή έχει γίνει ένα αγαθό ακριβό και δυστυχώς η άνοδος των τιμών προχωρά ακάθεκτη. Η οικογένειά μας έχει έναν κήπο, που σημαίνει ότι κάποια πράγματα τα καλλιεργούμε μόνοι μας κι εξοικονομούμε χρήματα, αλλά τι μπορεί να κάνει μια αυτοαπασχολούμενη βασίλισσα του προϋπολογισμού για να μειώσει κι άλλο τον προϋπολογισμό και να δώσει χαρά στον σύζυγο; Για να σκεφτούμε! Χμμ, γιατί να μη δοκιμάσω να καλλιεργήσω λαχανικά σε νερό; Φυσικά, κάποια λαχανικά ξαναβλασταίνουν αν τα βάλεις απλώς σε ελάχιστο νεράκι, τίποτε άλλο!
Αρκετά λαχανικά μας κάνουν τη χάρη να μεγαλώσουν μόνο σε νεράκι, αλλά μόλις βγάλουν ρίζες, θα πρέπει να τα μεταφέρουμε σε χώμα. Εννοείται ότι και το κάτω μέρος του λάχανου μπορεί να μεταφερθεί σε χώμα μόλις βγάλει ρίζες, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η περίπτωση του λάχανου είναι ακριβώς αυτή, μεγαλώνει σε απλό νεράκι και μας λύνει τα χέρια, ούτε χώματα, ούτε σκάψιμο και το νερό μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί από, ας πούμε, νερό όπου έχουμε βράσει μακαρόνια, ή νερό που έχουμε συλλέξει περιμένοντας να ζεστάνει το νερό του θερμοσίφωνα.
Αυτό είναι το απόλυτο εύκολο και πιο οικονομικό «Κ(άντο) Μ(όνος) Σ(ου)»! Το μόνο που είναι απαραίτητο για να ξαναφυτέψετε το λάχανο είναι νεράκι, Α!… συγγνώμη, κι ένα δοχείο. Απλώς τοποθετήστε τη βάση του που περίσεψε σε ένα μπολ με ελάχιστη ποσότητα νερού και τοποθετήστε το μπολ σε ηλιόλουστο μέρος. Σε μερικές μέρες, 3-4 συνήθως, θα έχετε τη χαρά να δείτε μικρές ριζούλες να μεγαλώνουν μέσα στο νεράκι σας.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, σε αυτό το στάδιο μπορείτε να φυτέψετε τα υπολείμματα του λάχανου που έχουν βγάλει ρίζες, ή μπορείτε απλώς να τα αφήσετε μέσα στο μπολ, να αλλάζετε νερό και να μαζεύετε τα καινούργια φυλλαράκια όποτε χρειάζεται. Τόσο απλό είναι να ξαναφυτέψουμε λάχανο σε νερό. Μπορούμε να φυτέψουμε πολλά λαχανικά με αυτό τον τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιώντας οικιακά υπολείμματα, όπως: Bok choy, καρότα, χόρτα, σέλινο, μάραθο, σκόρδο, σχοινόπρασο, πράσινο κρεμμύδι, πράσα, λεμόνια, μαρούλια. Α! και σας επισημαίνω ότι εάν ξεκινήσετε με βιολογικά προϊόντα θα έχετε στην κουζίνα σας νέα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, κάτι που είναι μια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων!
Μπορεί να είναι μια απλή και λιτή ιδέα, αλλά είναι ένα ευφυές ΚΜΣ.
Μετάφραση – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές
Κάντε like στην σελίδα μας «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέργειες και τη Φύση!