Μήπως ακόμη δεν έχετε αποφασίσει τι είναι καλύτερο μεταξύ της μαργαρίνης και του φρέσκου βουτύρου; Δεν υπάρχει λόγος, σταματήστε να διχάζεστε!
Είτε μαγειρεύετε λιχουδιές είτε τρώτε το πρωινό σας τοστ, το βούτυρο είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή όχι μόνο διότι κάνει καλό στην υγεία αλλά διότι έχει κι εκείνη την υπέροχη, γεμάτη γεύση.
Άλλωστε κι οι προγονοί μας επέλεγαν το φρέσκο βουτυράκι και οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή χοληστερόλη ήταν σχεδόν άγνωστες τότε. Σήμερα λοιπόν, η έρευνα τεκμηριώνει αυτό που ενστικτωδώς ήξεραν οι παππούδες μας.
Δείτε λοιπόν 3 σημαντικούς λόγους για να εισάγετε το βούτυρο στην καθημερινή διατροφή σας
1. Πρόληψη Καρκίνου.
Το βούτυρο και τα άλλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλές ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων βραχείας και μέσης αλυσίδας, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή Δρ.. Ray Peat. Το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ που βρίσκεται σε αφθονία στο βούτυρο έχει επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά τέσσερις ή περισσότερες μερίδες βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κάθε μέρα είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα ημερησίως. (1)
Εκείνοι που προτιμούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα σε σχέση με τα φυσικά έχουν διαιωνίσει τον μύθο ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών προκαλεί καρκίνο του μαστού, αλλά οι μελέτες δεν έδειξαν κάποιο συσχετισμό. Μία μελέτη (2) διερεύνησε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος, αυγών και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η έρευνα παρακολούθησε την πορεία περισσότερων από 7000 γυναικών για πάνω από οκτώ χρόνια σχετικά με την κατανάλωση αυτών των τροφών και τα επίπεδα κινδύνου για καρκίνο του μαστού, αλλά τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν καμία σχέση.
Το βούτυρο είναι η μόνη ζωική πηγή λαυρικού οξέος 12C, λιπαρού οξέος μεσαίας αλυσίδας που έχει ιδιαίτερα ισχυρές αντικαρκινικές επιδράσεις (3). Άλλες πηγές είναι το λάδι καρύδας, το έλαιο φοινικοπυρήνων και το μητρικό γάλα. Το βούτυρο είναι η μόνη πηγή βουτυρικού οξέος, λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας που μειώνει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο και διατηρεί την ακεραιότητα των κυττάρων που ευθυγραμμίζονται στο παχύ έντερο (4). Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στριμωγμένο, το βουτυρικό οξύ μπορεί να αναστείλει την κυτταρική ανάπτυξη των αδιαφοροποίητων κυττάρων.
Oι άφθονες ποσότητες βιταμινών Α και D που βρίσκονται στο βούτυρο είναι απαραίτητες για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (5). Και το βούτυρο είναι μία από τις λίγες καλές πηγές σεληνίου, ενός μετάλλου που συνεργάζεται με τον ψευδάργυρο για να αποτρέψει και να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού. Σε μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 1300 ανθρώπους για περίοδο οκτώ ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βέλτιστο επίπεδο σεληνίου μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 46%, τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 58% και τον καρκίνο του προστάτη κατά 63%. (6)
Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξετε φρέσκο βούτυρο στο σπίτι
2. Προλαμβάνει Καρδιοαγγειακά Νοσήματα.
Το βούτυρο μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά (7). Τα συστατικά αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα βρέφη μητέρων με ανεπάρκεια βιταμίνης Α εμφανίζουν πολλές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. (8)
Οι άφθονες ποσότητες φυσικής λεκιθίνης στο βούτυρο εξασφαλίζουν το σωστό μεταβολισμό των λιπών, ενώ τα πολλά αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που αποδυναμώνουν τις αρτηρίες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών από τα οξειδωμένα και τα κοκκώδη λίπη. (9)
Γνωρίζατε ότι η χοληστερόλη είναι αντιοξειδωτικό; Αυτό τεκμηριώθηκε το 1984. Το 2009, μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 75% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με έμφραγμα είχαν επίπεδα χοληστερόλης που δεν ήταν υπεύθυνα για το καρδιαγγειακό επεισόδιο. (10)
Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η χοληστερόλη δεν είναι καν παράγοντας για τη δημιουργία καρδιακών παθήσεων, όπως η ιατρική προσπάθησε να μας κάνει να πιστέψουμε.
Το βούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή χοληστερόλης, μιας ουσίας που διατηρεί τη συνοχή της κυτταρικής μεμβράνης, χρησιμοποιείται στην παραγωγή των στεροειδών ορμονών και είναι το υλικό από το οποίο παρασκευάζονται τα χολικά άλατα (11). Το μητρικό γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού και του νευρικού συστήματος.
Το λαυρικό οξύ αυξάνει την HDL χοληστερόλη, γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, και έχει χαρακτηριστεί ότι έχει ευνοϊκότερη επίδραση στη συνολική HDL από οποιοδήποτε άλλο λιπαρό οξύ, κορεσμένο ή ακόρεστο. Η χαμηλή HDL συσχετίζεται με πολλά αρνητικά αποτελέσματα υγείας που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν το μεταβολικό σύνδρομο και την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.
3. Καταπολεμά την Παχυσαρκία.
«Η κατανάλωση λίπους δε σημαίνει ότι θα παχύνουμε κιόλας», λέει ο Mark Hyman, M.D. (12) Εντοπίζει δε αυτή την εσφαλμένη πίστη σε μια μελέτη που έγινε πριν από δεκαετίες και εξέτασε τον καρδιακό κίνδυνο με βάση τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, αλλά το γεγονός ότι συσχετίζονται δεν σημαλινει ότι είναι η αιτία της παχυσαρκίας η κατανάλωση λίπους.
Παρ ‘όλα αυτά, αυτό το ψευδές συμπέρασμα συνεχίζεται να υφίσταται, τουλάχιστον εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι τεχνολόγοι και οι μεταποιητές τροφίμων το πήραν ως λόγο για να φέρουμε στην αγορά πολλά νέα επεξεργασμένα προϊόντα φθηνού κοστους και χαμηλής διατροφικής αξίας.
Ο ανθρώπινος λιπώδης ιστός αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, το είδος των λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα έλαια. Υπάρχει ελάχιστη αποθήκευση στο σώμα των λιπαρών οξέων βραχείας και μέσης αλυσίδας που υπάρχουν στο βούτυρο.
Αντ ‘αυτού, αυτά χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας για το σώμα και όχι για την αύξηση του βάρους. Η κατανάλωση του βουτύρου μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σας αφήνει με μια αίσθηση κορεσμού.
Αυτό το συναίσθημα εντείνεται από την υπέροχη γεύση του. Από την άλλη πλευρά, η μαργαρίνη και άλλα υποκατάστατα του βουτύρου που δεν παρέχουν εύκολα χρήσιμη ενέργεια μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής ή ακόμη και σε κραιπάλη, επειδή το σώμα δεν λαμβάνει τη διατροφή που χρειάζεται.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.
Περισσότερα άρθα, σαν αυτό, για την υγεία στη σελίδα Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης. Κάντε like στο κουτί που ακολουθεί: