Σταματώντας απλά μια συνήθεια, οι μέρες θα σας φανούν γεμάτες και κάθε στιγμή σας θα μεστώσει από ικανοποίηση!
Είναι δύσκολο κάποιος να το συνειδητοποιήσει, αλλά το μυστικό για να γεμίσουμε τη μέρα μας με πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και μας χαρίζουν ευεξία είναι απλά να κρατήσουμε μακριά από την καθημερινότητά μας τις φωτογραφικές μηχανές και τις συσκευές που τις φέρουν.
Οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην όταν ανακάλυψα αυτό το θαύμα. Μόλις άφησα στο σπίτι την φωτογραφική και τα smartphones άρχισα να ασχολούμαι με ψυχαγωγικές δραστηριότητες στη φύση, να συναντώ περισσότερες φορές τους φίλους, να κάνω νέες γνωριμίες και να προσέχω την διατροφή και την υγεία μου.
Αυτή η ιδέα μου ήρθε πριν από μερικά χρόνια, όταν παρατήρησα ότι οι φωτογραφικές μηχανές και οι συσκευές που τις φέρουν άρχιζαν να πολλαπλασιάζονται σε κάθε σημαντικό γεγονός που συνέβαινε στο κοινωνικό μου περιβάλλον. Είτε επρόκειτο για μια συναυλία, είτε για ένα αθλητικό γεγονός ή απλά για μια όμορφη μέρα, είδα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έβγαζαν το κινητό τους έξω και κατέγραφαν το γεγονός. Παρατήρησα ότι αυτό σύντομα εξαπλώθηκε στους χώρους εστίασης, στις εκδρομές και σε επίσημα δείπνα, καθώς όλο και περισσότερα άτομα έβγαζαν φωτογραφίες τα γεύματά τους και τα ανέβαζαν στο ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Σε έρευνα διάρκειας περισσότερο από 20 χρόνια, μελετήθηκε η συμπεριφορά σε πάνω από 1.500 υπερήλικες Αμερικανούς που έζησαν την παιδική τους ηλικία τη δεκαετία του 1920. Αναλύθηκαν γεγονότα της ζωής τους και αξιολογήθηκε η ποιότητα της ζωής τους και η ικανοποίηση που ένιωθαν γι’ αυτή. Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν την μακροζωία, την υγεία και την ευεξία της ζωής τους. Στη συνέχεια, επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα μέσω της σύγκρισης με άλλες μελέτες. Πολλοί από τους συμμετέχοντες πράγματι επιβεβαίωσαν ότι χόρτασαν τη ζωή τους, έζησαν ευτυχισμένοι με υγεία. Πρόσφατα μίλησα με έναν από αυτούς, που τώρα είναι 102 χρονών.
Η Ευδαιμονία Βλάπτεται από τις Φωτογραφίες
Όπως αναφέρει το YouTube κάθε λεπτό ανεβαίνουν 100 ώρες βίντεο στην πλατφόρμα του και οι χρήστες του παρακολουθούν πάνω από 6 δισεκατομμύρια ώρες βίντεο κάθε μήνα. Το YouTube είναι μόνο ένα από τα πολλά sites στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο. Στο Instagram ανεβαίνουν πάνω από 55 εκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα. Και φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα εικόνες και βίντεο που ποτέ δεν θα αναρτηθούν στο ίντερνετ.
Κατά μέσω όρο χρησιμοποιούμε τη φωτογραφική μηχανή περίπου μία ώρα την ημέρα. Αν σας φαίνεται υπερβολικό, σκεφτείτε τις φορές που φωτογραφίζετε και βιντεοσκοπείτε το παιδί σας ή το σκύλο σας όταν παίζει, έναν περφόρμερ στο δρόμο, μια συναυλία στο πάρκο, κάποιον που κάνει σέρφινγκ, έναν σκιέρ, ένα πάρτι, στιγμές διασκέδασης στο εμπορικό κέντρο, αστεία με τα γεύματά σας, τον ουρανό, το πάρκο, μια επίδειξη μόδας, ένα αθλητικό γεγονός, τις συναντήσεις σας με τους παλιούς συμμαθητές και πολλά άλλα. Κάποιες μέρες δεν ασχολείστε με την κάμερα του κινητού σας, ενώ άλλες ασχολείστε υπερβολικά.
Οι περισσότεροι από μας έχουν μόνο περίπου τρεις ή τέσσερις ώρες την ημέρα ελεύθερο χρόνο. Έτσι μια ώρα την ημέρα μπορεί να είναι το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο του συνόλου του διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου μας. Αλλά αυτό που τον εξαντλεί τελείως είναι ο χρόνος που ξοδεύετε για την προβολή των βίντεο και να δείτε τις φωτογραφίες που τραβήξατε. Εάν καταγράψετε μια δίωρη συναυλία, τότε είναι πιθανό να το δείτε αργότερα ξανά τουλάχιστον μία φορά. Αλλιώς γιατί να τραβήξετε τις φωτογραφίες. Δεν ξοδεύουμε μόνο ένα σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας πίσω από τις κάμερες, αλλά στη συνέχεια περνάμε αρκετό χρόνο για να δούμε όσα καταγράψαμε!
Η ίδια η κάμερα μπορεί να μειώσει τα βιώματά μας. Προτιμήστε να επικεντρωθείτε στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας κάθε στιγμή και όχι να τα “μαζεύετε” μέσα στον φακό του smartphone σας. Ακόμη και αν το βίωμα του γεγονότος δεν αλλοιωθεί με την καταγραφή αυτή, μπορεί να χάσετε τη δυνατότητα βίωσης νέων στιγμών, μιας και θα κάνετε συνεχώς ανασκόπηση των παλιών.
Πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως οι άνθρωποι τείνουν να είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και να έχουν μακροζωία όταν είναι δημιουργικοί και κάνουν πράγματα συνεργαζόμενοι με άλλους ή όταν βοηθούν άλλους. (Η παραγωγική εργασία προάγει την καλή υγεία και Δεν είναι στρεσογόνος.)
Με την κάμερα κλειστή και μακριά μας, η μόνη μας επιλογή είναι να ζήσουμε τη ζωή και όχι απλά να την παρατηρούμε. Αυτό θα διπλασιάσει τον χρόνο της ζωής μας!
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook
!!!Σημαντικό!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο