Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα νέο εξωπλανήτη υποψήφιο να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή και να μας φιλοξενήσει στο μέλλον. Το όνομά του είναι Kepler-62f και βρίσκεται περίπου 1.200 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Η πιθανότητα κατοικησιμότητας του Kepler-62f βασίζεται στο γεγονός ότι έχει την κατάλληλη απόσταση από τον ήλιο του και οι αστρονόμοι πιστεύουν πως αυτό θα τον έκανε να έχει την απαραίτητη αναλογία στερεού, βραχώδες εδάφους και ωκεανών για να υποστηρίξει ζωή. Ο πλανήτης είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από το δικό μας, επιτρέποντας, τουλάχιστον, στην ανθρωπότητα να εξαπλωθεί, αν ποτέ φτάσουμε εκεί.
Ο εξωπλανήτης πήρε το όνομά του επειδή ανακαλύφθηκε από την αποστολή Kepler της NASA το 2013. Αλλά έγινε γνωστός μετά από μια πρόσφατη ανάλυση μιας ερευνητικής ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες καθώς εξετάσανε πιο προσεκτικά την σύνθεση του πλανήτη, την τροχιά του, και το είδος της ατμόσφαιρας θα μπορούσε να έχει.
Η πιθανή του σύσταση και οι υποθετικές τροχιές εξετάστηκαν μέσα από υπολογιστικά μοντέλα κατά τη διάρκεια της έρευνας και η ομάδα κατέληξε ότι ο πλανήτης είναι πιο μακριά από το άστρο του από ό, τι η γη από τον Ήλιο. Επομένως, θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά του για να κρατήσει το νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια.
Κάνοντας υπολογισμούς σχετικά με τα πιθανά επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης και του διοξειδίου του άνθρακα (έως και 2.500 φορές μεγαλύτερα από εκείνα στη Γη), οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να σχηματίσουν μια σειρά από πιθανά σενάρια που έκαναν τον πλανήτη αυτό κατοικήσιμο.
Η απόσταση του Kepler-62f κάνει, στην πραγματικότητα, την εποπτεία της επιφάνειας του πλανήτη απαγορευτική για να βγάλουμε ασφαλή και πιο ακριβή συμπεράσματα. Έτσι, τα υπολογιστικά μοντέλα της ατμόσφαιρας, στα οποία κατέληξε η ομάδα, είναι οι πιο ακριβείς εκτιμήσεις που μπορούμε να έχουμε.
«Βρήκαμε ότι η ατμοσφαιρική σύσταση του πλανήτη μεταβάλλεται, που του επιτρέπει να είναι αρκετά ζεστός για να υπάρξει στην επιφάνεια υγρό νερό», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Aomawa Shields. «Αυτό τον καθιστά ένα ισχυρό υποψήφιο για να γίνει κατοικήσιμος πλανήτης.»
Οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα είναι προϋπόθεση για να είναι ο Κέπλερ-62f αρκετά ζεστός ώστε να είναι συνεχώς κατοικήσιμος, λένε οι ερευνητές. Η συγκέντρωση αυτή θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή, που στην πραγματικότητα ο πλανήτης θα απαιτούσε μια ατμόσφαιρα με πάχος τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτή της Γης και να αποτελείται εξ ολοκλήρου από διοξείδιο του άνθρακα.
Αυτό μπορεί να ακούγεται εξεζητημένο, αλλά θα χρειαστεί τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα για να παγιδευτεί η θερμότητα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, δεδομένου το πόσο μακριά ο Kepler-62f είναι από το άστρο του. Η ομάδα ανακάλυψε, επίσης, “ορισμένες τροχιακές διαμορφώσεις» που θα επιτρέψουν στη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από το μηδέν για συγκεκριμένες εποχές του έτους.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έρευνα, όπου δύο διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα συνδυάστηκαν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να μελετήσουν και άλλους εξωπλανήτες, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, μιας και δεν μπορούμε να πάρουμε τα δεδομένα που χρειάζονται από τα σύγχρονα τηλεσκόπια.
Προς το παρόν, μόνο μερικές δεκάδες εξωπλανήτες (από τους περίπου 2.300 που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα) βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», όπου είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή ή που θα μπορούσε να υποστηριχθεί η ζωή. Στην ουσία, είναι περιβάλλοντα στα οποία θα μπορούσε να βρεθεί τρεχούμενο νερό σε υγρή μορφή.
«Τα υπολογιστικά μοντέλα θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια λίστα προτεραιότητας εξωπλανητών για να τους παρατηρήσουμε και να τους εξετάσουμε καλύτερα με την επόμενη γενιά τηλεσκοπίων που θα μπορούν να εντοπίσουν στην ατμόσφαιρά τους τα δακτυλικά αποτυπώματα της ζωής», δήλωσε ο Shields.
Τα ευρήματα δημοσιευτηκαν στο Astrobiology.