Κατά την προετοιμασία των φαγητών μας και στο μαγείρεμα, όλοι έχουμε το νου μας να κάνουμε πιο νόστιμα τα πιάτα μας. Ρίχνουμε διάφορα τυριά, ίσως κρίνουμε πώς σε κάποιο πιάτο να ταιριάζει η μαγιονέζα, αλλά όλα αυτά που βάζουμε κάνουν την τροφή μας υγιεινή και θρεπτική για το σώμα μας;
Κι όμως, υπάρχουν μερικές εύκολες μαγειρικές τεχνικές που απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και σας βοηθάνε να βελτιώσετε την απορρόφησή τους. Πλέον θα γνωρίζεται πώς να προετοιμάσετε κάποιες τροφές για την υγεία σας, χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση. Εδώ είναι μερικές από αυτές τις τεχνικές:
1. Μαγειρέψτε τις ντομάτες σας
Η διαδικασία του μαγειρέματος καθιστά το λυκοπένιο που περιέχεται στην ντομάτα περισσότερο βιοδιαθέσιμο, δηλαδή απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σας (1). Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον κόκκινο χρωματισμό της σάρκας της ντομάτας και έχει αποδειχθεί ότι έχει νοσοκατασταλτικές ιδιότητες κατά διάφορων ασθενειών.
2. Αναμίξτε το Κακάο με Μαγειρική Σόδα ώστε να μην καταστραφούν τα Αντιοξειδωτικά που περιέχει
Το μαγείρεμα, το ψήσιμο και γενικά η θερμότητα κατά το μαγείρεμα καταστρέφει τα υγιή θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο κακάο, τα αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση διάφορων παθήσεων, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ευτυχώς, σύμφωνα με μια μελέτη, το κακάο όταν συνδυάζεται με μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ, όπως κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπισκότα ή κέικ, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση αυτών των αντιοξειδωτικών εξισορροπώντας το pH στο μείγμα (2).
Επίσης, και άλλα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική που έχουν αντιοξειδωτικά, όπως σταφίδες, μούρα, κανέλα, μπορούν να διατηρήσουν τις θρεπτικές τους ουσίες όταν συνδυάζονται με μαγειρική σόδα
3. Προσθέστε λάδι καρύδας στο ρύζι
Eρευνητές στη Σρι Λάνκα έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, απέδειξαν ότι προσθέτοντας λάδι καρύδας στο ρύζι, ενώ αυτό βράζει, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις θερμίδες του ρυζιού και το πώς αυτό θα χωνευθεί στο πεπτικό σύστημα.
Βράζουμε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας. Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι λευκό ρύζι και το μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά. Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το στο ψυγείο για 12 ώρες.
Το λάδι καρύδας επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία της χώνεψης, ενώ η ψύξη του ρυζιού πριν από την κατανάλωσή του μετατρέπει το άμυλο σε μια μορφή που είναι περισσότερο ανθεκτική και απορροφάται πιο αργά από το σώμα (3).
4. Καταψύξτε τα μούρα πριν τα φάτε
Φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα – όλα τους είναι γλυκά φρούτα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική δράση αυτών των φρούτων, ώστε να απελευθερώσουν τα καλύτερα συστατικά τους: απλά παγώστε τα πριν τα φάτε (4)!
Οι ερευνητές λένε ότι οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται στα μούρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης προκαλούν αλλαγές στους ιστούς των φυτών και καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά περισσότερο βιοδιαθέσιμα.
5. Αφήστε τα ζυμαρικά να κρυώσουν πριν τα φάτε
Μπορεί να μην είναι ό,τι πιο γαστριμαργικό, αλλά μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών είναι πιο κατάλληλη για μια δίαιτα απώλειας βάρους από το ίδιο πιάτο με ζεστά ζυμαρικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η πτώση της θερμοκρασίας τους οδηγεί στο μετασχηματισμό των σακχάρων σε κάτι που λέγεται «ανθεκτικό άμυλο». Το ανθεκτικό άμυλο επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία και προάγει την καύση λίπους. Τα κρύα ζυμαρικά έχουν παρόμοιες ιδιότητες κατά την πέψη τους με τις φακές, τα μπιζέλια, τα φασόλια και τη βρώμη, κάτι που προάγει το αίσθημα του κορεσμού καθιστώντας λιγότερο πιθανό να επιθυμήσετε κάποιο ανθυγιεινό σνακ μετά το φαγητό.
6. Φτιάξτε το Μπρόκολο στον ατμό ή προσθέτετε μουστάρδα σε σκόνη στο βραστό
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη (5), ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε το μπρόκολο είναι στον ατμομάγειρα σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 ή 4 λεπτά – μέχρι το μπρόκολο να μαλακώσει.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το πασπάλισμα του μαγειρεμένου μπρόκολου με το μπαχαρικό της μουστάρδας, το οποίο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσυνάση, μπορεί να καταλύσει της χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στον σχηματισμό της σουλφοραφάνης, μιας πολύτιμης ουσίας που προάγει την εγκεφαλική δραστηριότητα και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, να αναφέρουμε ότι για να σχηματιστεί αυτή η ουσία σε μεγάλες ποσότητες είναι προτιμότερο να τρώτε το μπρόκολο, αλλά και τα άλλα λαχανικά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια όπως το κουνουπίδι και το λάχανο, ωμά σε σαλάτες ψιλοτεμαχίζοντάς τα τουλάχιστον 45 λεπτά πριν την κατανάλωσή τους.
share24.gr
share24.gr / Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.
Περισσότερα άρθα, σαν αυτό, για την υγεία στη σελίδα Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης. Κάντε like στο κουτί που ακολουθεί: