Μήπως η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει παγετό; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δράσετε γρήγορα για να προστατεύσετε τα φυτά από τις επικίνδυνες χαμηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς, έχετε πολλές επιλογές για να προστατέψετε τα φυτά σας, ακόμα κι αν δεν είστε προετοιμασμένοι εκ των προτέρων.
Ο παγετός καταστρέφει τα φυτά, καθώς ο αέρας στην επιφάνεια των φυτών σας ψύχεται σε θερμοκρασίες ψύξης και το νερό στα κύτταρά τους κρυστάλλώνει και γίνεται πάγος.
Όταν το νερό παγώσει μ’εσα στα κύτταρα, προκαλεί τη διόγκωσή τους, κάτι που οδηγεί στην διάλυση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Θα καταλάβετε τη ζημιά από παγετό, όταν δείτε το φύλλωμα να έχει υποστεί γλοιώδη μαρασμο, όταν οι ακραίοι οφθαλμοί του φαίνονται καμένοι, ή όταν το φυτό νεκρωθεί εντελώς.
Η λύση έρεται από την ιδιότητα του θερμού αέρα να ανεβαίνει, έτσι η κάλυψη των φυτών με μία από τις ακόλουθες μεθόδους θα παγιδεύσει τον ζεστό αέρα γύρω από τα φυτά σας, ώστε η θερμοκρασία γύρω τους να παραμείνει υψηλότερη από αυτή της ατμόσφαιρας.
Δεν είναι όλα τα φυτά τόσο ευαίσθητα στον παγετό. Μερικά φυτά μπορούν να προστατευθούν από έναν ελαφρύ παγετό αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε σάκχαρα μέσα στα κύτταρα τους.
Τα αυξημένα σάκχαρα μειώνουν το σημείο πήξης του νερού στο κυτταρόπλασμα, ακριβώς όσο χρειάζεται για να προστατευθούν τα κυτταρικά τοιχώματα. Για τον λόγο αυτό, τέτοια φυτά έχουν καλύτερη γεύση όταν καλλιεργούνται σε συνθήκες παγετού! Μερικά από αυτά είναι τα καρότα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ραπανάκια και άλλα παρόμοια.
Εάν ο πρώτος παγετός είναι ακόμη λίγες εβδομάδες μακριά, τότε έχετε ακόμα το χρόνο να κατασκευάσετε στη σειρά καλλιέργειας των κηπευτικών σας ένα θερμοκήπιο ή ένα σκέπαστρο.
Διαβάστε επίσης: Φτιάξτε ένα μικρό θερμοκήπιο για τα κηπευτικά σας
Ωστόσο, μερικές φορές εμφανίζονται απροσδόκητα αιφνιδιαστικά ένας παγετός νωρίτερα από ό,τι περιμένατε. Μην ανησυχείτε! Σας δίνω μερικές γρήγορες λύσεις για την προστασία από παγετό!
Οι δύο πρώτες προτάσεις για την προστασία των φυτών από τον παγετό δεν προσφέρουν μόνο προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά δημιουργούν ένα μικροκλίμα που θα επεκτείνει σημαντικά την καλλιεργητική περίοδο.
1) Κατασκευάστε ένα μικρό θερμοκήπιο για την προστασία των φυτών από τον παγετό.
Πρόκειται για ένα χαμηλό θερμοκήπιο στη σειρά που έχετε καλλιεργήσει τα χειμερινά κηπευτικά σας με ύψος 60-80 εκ.
Μπορείτε να το κατασκευάσετε στερεώνοντας στο χώμα τόξα από PVC ή σίδερο σε απόσταση μερικών εκατοστών κατά μήκος της σειράς και να τα καλύψετε με πλαστικό αδιαφανές νάιλον ή ειδικό γεωργικό ύφασμα. Το κάλυμμα αυτό παγιδεύει τον θερμό αέρα μέσα στο θερμοκήπιο αυξάνοντας κάπως τη θερμοκρασία και προστατεύοντας έτσι τα φυτά σας από τον παγετό, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα μαρούλια, τα σπανάκια, η ρόκα και άλλα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να μεγαλώσουν ιδανικά κάτω από ένα τέτοιο θερμοκήπιο.
Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε πέτρες ή τούβλα ή να σκάψετε χώμα και να σκεπάσετε με αυτό τις άκρες γύρω από το θερμοκήπιο, για να στερεώσετε το ύφασμα ή το πλαστικό και να φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον μία είσοδο στη μια πλευρά της σήραγγας ώστε να έχετε πρόσβαση για να κάνετε τη συγκομιδή σας όταν έρθει η ώρα.
Όσο ο καιρός είναι θερμός την ημέρα και πιο ψυχρός τη νύχτα, ίσως χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να αφήνετε ανοιχτές τις άκρες του θερμοκηπίου για να δροσίζονται τα φυτά. Αυτό ισχύει κυρίως όταν το κάλυμμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό νάιλον.
Τέτοια θερμοκήπια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να παρατείνουμε τη συγκομιδή των κηπευτικών μας και να μαζέψουμε τις σαλάτες μας κατά τους ψυχρότερους μήνες. Μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να ταιριάζουν στο μήκος και το πλάτος του παρτεριού σας και τα υλικά μαζεύονται και αποθηκεύονται εύκολα στην αποθήκη όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.
2) Κατασκευάστε μια ψυχροστρωμνή για αντιπαγετική προστασία.
Μια ψυχροστρωμνή είναι βασικά ένα μικρό κάλυμμα από διάφορα μονοτικά υλικά που έχουμε στην αποθήκη που τοποθετούνται πάνω και σκεπάζουν ένα παρτέρι του κήπου.
Η ψυχροστρωμνή μπορούν να κατασκευαστεί με μπάλες από άχυρα και παλιά παράθυρα που αφήνουν το φως να περάσει (όπως στή φωτογραφία), αλλά και από άλλα υλικά που μπορείτε να σκεφτείτε. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκο. Μπορεί να είναι μια απλή κατασκευή.
Η ψυχροστρωμνή προσφέρει εξαιρετική μόνωση και προστασία από τον άνεμο και το κρύο. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πολλά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διάφορα σχέδια, αυτός ο τύπος προστασίας από τον παγετό περιορίζει τον αναπτυσσόμενο χώρο πάνω από τα φυτά σας, ενώ, ανάλογα με την κατασκευή, το σκέπαστρο κρύβει το φως από τα φυτά σας.
Για τους λόγους αυτούς, η ψυχροστρωμνή ενδείκνυται για μικρά παρτέρια.
3) Χρησιμοποιήστε ένα διάφανο πλαίσιο πάνω από κάθε φυτό, σαν χωνί.
Χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό πλαίσιο σε σχήμα καμπάνας ή χοάνης, που παίζει το ρόλο ατομικού θερμοκηπίου για κάθε φυτό, πάνω από μεμονωμένα φυτά. Αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή αν έχετε λίγα φυτά ή μικρά φυτά στον κήπο που χρειάζονται προστασία.
Κατασκευάζεται συνήθως από πλαστικό ή γυαλί και μπορεί να είναι άκαμπτο ή εύκαμπτο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας από πλαστικά μπουκάλια γάλακτος των 2 λίτρων.
Αλλά τι κάνουμε στην περίπτωση που ο παγετός έρθει και μας βρει απροετοίμαστους χωρίς θερμοκήπιο ή σκέπαστρο για τα φυτά μας;
Έχετε αρκετές επιλογές για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον παγετό ακόμα και αν δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα.
Διαβάστε επίσης: Προστατεύστε τα καρποφόρα δέντρα κατα τη διάρκεια του χειμώνα από τον παγετό
Βασικά, μπορείτε να τα καλύψετε με οτιδήποτε έχετε στη διάθεσή σας. Για μεμονωμένα φυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήστε έναν κουβά, μια γλάστρα, ή ακόμα και ένα κιβώτιο από χαρτόνι για τη νύχτα.
Εάν τα φυτά σας είναι ανθεκτικά στο σπάσιμο, μπορείτε να τοποθετήσετε από πάνω τους ύφασμα, σακιά από λινάτσα, κουβέρτα, ακριβώς πάνω από το παρτέρι.
Εάν τα φυτά σας είναι αρκετά μικρά και ευαίσθητα στο σπάσιμο, η τοποθέτηση μιας κουβέρτας πάνω τους θα μπορούσε να σπάσει τους βλαστούς και τα στελέχη τους, μπορείτε όμως να βάλετε κάποια στηρίγματα δεξιά-αριστερά και από πάνω να απλώσετε το κάλυμμα.
Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι λεπτότερα καλύμματα, όπως τα σεντόνια, μπορεί να μην παρέχουν πλήρη προστασία και τα φυτά που βρίσκονται στις άκρες μπορούν ακόμα να εκτεθούν στον παγετό στο σημείο που τα αγγίζει το κάλυμμα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε να ανασηκώσετε το κάλυμμα το πρωί για να μην πνιγούν τα φυτά σας.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα για να καλύψετε τα φυτά σας, χρησιμοποιήστε έναν μπεκ με νερό να τα ψεκάζει και να λειτουργεί όλη τη νύχτα.
Αυτό ακούγεται τρελό, έτσι; Το σκέφτηκα κι εγώ όταν το άκουσα για πρώτη φορά! Αλλά κρατώντας τα φυτά σας υγρά μπορείτε πραγματικά να τα προστατεύσετε από τον παγετό.
Έτσι, αν βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν παγετό, μην εγκαταλείπετε την ελπίδα!
Χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις τεχνικές μπορείτε να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και προστατευμένα, ώστε να σας χαρίσουν υγιεινά τρόφιμα ακόμα και στο χειμώνα.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ. & Θανάσης Αργυρόπουλος (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές
Κάντε like στην σελίδα μας «Καλλιεργητικές Πρακτικές» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τις Καλλιέργειες και τη Φύση!